Γιάννης Σφαιρόπουλος

Γιάννης Σφαιρόπουλος
Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είναι Έλληνας προπονητής καλαθοσφαίρισης.

Γεννήθηκε την 21η Μαρτίου 1967 στη Θεσσαλονίκη, γιος του οδοντίατρου και παλαίμαχου μέσου ποδοσφαιριστή Σάββα Σφαιρόπουλου των Απόλλωνα Καλαμαριάς και Ολυμπιακού Πειραιώς. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο αγοριών. Αγωνίστηκε χωρίς μεγάλη επιτυχία στην ομάδα μπάσκετ του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Από τα τμήματα υποδομών του ίδιου συλλόγου άρχισε την προπονητική πορεία το 1986, σε ηλικία μόλις 19 ετών. Παρέμεινε στον Απόλλωνα και υπήρξε προπονητής της ανδρικής ομάδας στα πρωταθλήματα της Β΄ και Γ΄ Εθνικής έως το 1997.

Στη συνέχεια εργάστηκε στον ΠΑΟΚ, ως βοηθός μέχρι το 2005, ενώ το 1999, κατέκτησε και το Κύπελλο Ελλάδας, και πρώτος προπονητής κατά το δεύτερο μισό της περιόδου 2000-01. Από το 2005 έως το 2008 διετέλεσε βοηθός στον Ολυμπιακό Πειραιώς υπό τους Παναγιώτη Γιαννάκη και Πίνι Γκέρσον. Το 2006 μετείχε στο Summer League του NBA στο Λας Βέγκας ως μέλος του τεχνικού επιτελείου των Κλίβελαντ Καβαλίερς.

Ως πρώτος προπονητής

Το 2008, ο Σφαιρόπουλος ανέλαβε ως πρώτος προπονητής, στην ομάδα Κολοσσός Ρόδου. Εκεί παρέμεινε για τρία χρόνια, έχοντας επιτύχει την καθιέρωση ως πρώτος προπονητής, αφού η ομάδα, κατάφερνε πάντα να τερματίζει στην τελική οχτάδα του πρωταθλήματος. Κατόπιν υπήρξε ένα διάλειμμα ενός έτους, και συγκεκριμένα τη σεζόν 2011-2012, όπου πήγε ως βοηθός πάλι, του Γιόνας Καζλάουσκας, στην ομάδα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, κατακτώντας και το ρωσικό πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ρωσίας, ενώ κατάφερε να πάει με τη ρωσική ομάδα έως και τον τελικό της Ευρωλίγκα το οποίον όμως έχασε από τον Ολυμπιακό με 62-61. Μετά από αυτό, ο Καζλάουσκας αποχώρησε από την ΤΣΣΚΑ και μαζί του και ο Σφαιρόπουλος.

Αργότερα, και για δύο σεζόν υπήρξε ξανά πρώτος προπονητής στην ομάδα του Πανιωνίου. Η πρώτη σεζόν ήταν καλή με τον Πανιώνιο καθώς τερμάτισε τρίτος στην κανονική περίοδο, ενώ την επόμενη χρονιά, τερμάτισε τέταρτος, έχοντας χάσει και μεγάλη ευκαιρία να βρεθεί στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Ολυμπιακός (2014-2018)

Τη σεζόν 2014-15, αντικατέστησε τον Γιώργο Μπαρτζώκα (ο οποίος παραιτήθηκε), στον πάγκο του Ολυμπιακού, μετά από την ήττα που γνώρισε η ομάδα του Πειραιά, από τον Παναθηναϊκό στους προημιτελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας. Κάνοντας έτσι ένα μεγάλο βήμα στην καριέρα του ο Σφαιρόπουλος. Επίσημα, ανακοινώθηκε στην 1 Νοεμβρίου του 2014, με βοηθό του στον πάγκο τον Μίλαν Τόμιτς, το συμβόλαιο ήταν διετούς διάρκειας.

Στην πρώτη του σεζόν με τον Ολυμπιακό τα πήγε καλά, καταφέρνοντας να τερματίσει πρώτος στην κανονική χρονιά, και πρώτος στην τελική οχτάδα, κατακτώντας το Πρωτάθλημα, σε ένα τελικό, κόντρα στον Παναθηναϊκό, με συνολικό σκορ 3-0, το οποίο, εν μέρει, έχει ιστορική σημασία για το σύλλογο, καθώς είναι η πρώτη φορά που νικά 3 διαδοχικούς αγώνες στον τελικό του πρωταθλήματος (το ρεκόρ το κατέχει ο Παναθηναϊκός, αφού το έχει καταφέρει 4 φορές). Ενώ, κατάφερε να μπει και στο Final Four της Ευρωλίγκας, αλλά χάνοντας στο τελικό από τη Ρεάλ Μαδρίτης, βγήκε δεύτερος.

Κατά τ’ άλλα το ντεμπούτο του στον πάγκο του Ολυμπιακού το έκανε, σε ένα αγώνα κόντρα στην ΑΕΚ, εκτός έδρας, νικώντας 62-81.Ενώ στην Ευρωλίγκα, ντεμπούτο έκανε στις 7 Νοεμβρίου του 2014, κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα, εκτός έδρας, νικώντας 57-62. Γενικά στην κανονική χρονιά, από τους 23 αγώνες που κάθισε στον πάγκο του Ολυμπιακό, δεν έκανε καμία ήττα, ήττα έκανε μόνο μία, στους τελικούς , από τον Άρη. Στην Ευρωλίγκα σε 28 αγώνες, κέρδισε τους 20 χάνοντας 8 αγώνες. Συνολικά, σε όλες τις διοργανώσεις έδωσε 52 αγώνες και έχασε τους 9. Του πιστώνονται εξίσου και τα καλά αποτελέσματα εις βάρος του Παναθηναϊκού, αφού σε πέντε αγώνες μεταξύ τους, κέρδισε και τους πέντε.

Τέλος, η σεζόν τον βρίσκει, μετά από ψηφοφορία, τον καλύτερο προπονητής της A1, δηλώνοντας: «Ευχαριστώ όλους τους συμμετέχοντες στην ψηφοφορία […] Το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα και πάνω από όλα εκείνο που μετράει είναι η ομαδική προσπάθεια του Ολυμπιακού. Έχω επισημάνει και στο παρελθόν ότι πρωταγωνιστές είναι οι παίκτες και σε εκείνους ανήκουν τα εύσημα, γιατί έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους». Επίσης, ο Ολυμπιακός με τον Σφαιρόπουλο έκανε 26 νίκες στη σειρά, δεύτερο καλύτερο ρεκόρ στην ιστορία του, ενώ το πρώτο το κατέχει η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς, το 2010-11, που είχε κάνει 31 νίκες σερί.

Στις 6 Αυγούστου του 2015, η ΚΑΕ Ολυμπιακός, ανακοίνωσε την επέκταση συμβολαίου με τον Σφαιρόπουλο, έως και το 2018.To 2017 έφτασε μέχρι τον τελικό της Ευρωλίγκα για δεύτερη φορά στην καριέρα του με τους ερυθρόλευκους, αλλά ηττήθηκε από την Φενέρμπαχτσέ. Στους τελικούς του πρωταθλήματος έχασε τον τίτλο από τον Παναθηναϊκό με 2-3, έχοντας το πλεονέκτημα έδρας. Την επόμενη χρονιά έχασε στον τελικό κυπέλλου Ελλάδας από την ΑΕΚ με 88-83,[ενώ στην Ευρωλίγκα αποκλείστηκε στα play off από την Ζάλγκιρις Κάουνας με 1-3, έχοντας το πλεονέκτημα έδρας. Στο πρωτάθλημα ηττήθηκε στους τελικούς με μειονέκτημα έδρας, από τον Παναθηναϊκό με 3-2. Έτσι μετά από μια διετία χωρίς να κατακτήσει τίτλο με τον Ολυμπιακό, αποχώρησε από τον πάγκο της ομάδας μετά τη λήξη του συμβολαίου του.

Μακάμπι Τελ Αβίβ

  • Στις 18 Νοεμβρίου 2018, η Μακάμπι Τελ Αβίβ ανακοίνωσε την πρόσληψη του Γιάννη Σφαιρόπουλου με συμβόλαιο που λήγει το τέλος της σεζόν 2018-2019 και περιλαμβάνει οψιόν ανανέωσης για έναν ακόμη χρόνο.
  • Δύο μέρες πριν την ανακοίνωση της πρόσληψης του Έλληνα προπονητή, η ομάδα του Ισραήλ είχε υποστεί νέα ήττα στην Ευρωλίγκα, αυτή τη φορά από την Γκραν Κανάρια, μία ήττα που αποτέλεσε την έκτη σε συνολικά εφτά αγώνες της Μακάμπι στον θεσμό.
  • Ο Σφαιρόπουλος αποτελεί τον διάδοχο του Νέβεν Σπάχια στην τεχνική ηγεσία της Ισραηλινής ομάδας. Τ
  • ο ντεμπούτο του στον πάγκο έγινε στις 20 Νοεμβρίου 2018 στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Αναντολού Εφές για την Ευρωλίγκα που οι Ισραηλινοί ηττήθηκαν με σκορ 90-77.
  • Στην πρώτη του σεζόν στο Ισραήλ κατέκτησε το πρωτάθλημα της χώρας, ενώ ο ίδιος ανακηρύχθηκε προπονητής της χρονιάς.

Γιάννης Σφαιρόπουλος σχετικές ειδήσεις: