Γουλβς

Γουλβς
Η Γούλβερχαμπτον Γουόντερερς ή απλά Γουλβς, είναι επαγγελματική ποδοσφαιρική ομάδα της Αγγλίας, με έδρα την πόλη του Γούλβερχαμπτον.

Η Γούλβερχαμπτον Γουόντερερς ήταν ιδρυτικό μέλος της Αγγλικής ποδοσφαιρικής λίγκας και πριν από το ξέσπασμα του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου είχε κερδίσει το Κύπελλο Αγγλίας δύο φορές. Οι Λύκοι καθιερώθηκαν πραγματικά ως κορυφαία ομάδα με προπονητή τον Σταν Κούλις μετά από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.  Μεταξύ του 1949 και του 1960 βγήκαν τρεις φορές πρωταθλητές και δύο φορές κυπελλούχοι. Το 1971 έπαιξαν στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ενώ το 1974 και το 1980 κέρδισαν το Λιγκ Καπ. Μετά το 1984 έχουν περάσει μόνο για μια αγωνιστική περίοδο (2003-04) στην Πρέμιερ Λιγκ. Η βασική ανταγωνίστρια ομάδα των Γούλβς είναι η Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον. Οι αγώνες μεταξύ των δύο ομάδων αποκαλούνται ντέρμπι του Μπλακ Κάντρυ.

Η εποχή Χέιγουορντ

Το Μάιο του 1990 η Γουλβς αγοράστηκε από τον οπαδό της ομάδας Τζακ Χέιγουορντ. Με τη χρηματική βοήθεια που αυτός παρείχε το πεπαλαιωμένο γήπεδο της ομάδας σταδιακά ανοικοδομήθηκε έτσι ώστε να τηρεί τους νέους προβλεπόμενους όρους που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση στην αρχή της δεκαετίας του 1990,με το ομοίωμα του Σταν Κούλις να ξηλώνεται απ´την πλευρά της “Νορθ Μπανκ” το 1992, και το ομοίωμα του Μπίλυ Ράιτ να αντικαθιστά το ομοίωμα το “Βατερλού Ρόουντ” τον Αύγουστο του 1993. Το Δεκέμβρη του έτους αυτού το ανακαινισμένο στάδιο άνοιξε και επισήμως, μετά την αντικατάσταση της “Σάουθ Μπάνκ” με το ομοίωμα του Τζακ Χάρις και την ανακατασκευή του ομοιώματος του Τζων Άιρλαντ (μετονομάστηκε ως ομοίωμα του Στηβ Μπουλ το καλοκαίρι του 2003).

Με την ολοκλήρωση της ανοικοδόμησης του σταδίου, ο Χέιγουορντ έκανε την πρώτη του σημαντική επένδυση όσο αφορά το έμψυχο δυναμικό της ομάδας κάτι που είχε να συμβεί σχεδόν απ΄το τέλος της δεκαετίας το 1970. Ενώ οι εργασίες για το στάδιο είχαν προτεραιότητα στην αρχή της δεκαετίας του 1990, ο σύλλογος κατά τη διάρκεια που ο Γκράχαμ Τέρνερ ήταν προπονητής του, τελείωσε τη σαιζόν στη μέση της βαθμολογίας αλλά δεν κατάφερε να διεκδικήσει την άνοδο η οποία και θα σήμαινε πολλά για την εποχή του Χέιγουορντ.

Χρώματα και έμβλημα

  • Οι Γουλβς έχουν μία από τις διασημότερες και πιο αναγνωρίσιμες εμφανίσεις στο Βρετανικό ποδόσφαιρο.
  • Τα παραδοσιακά χρώματα τους είναι χρυσές φανέλες και μαύρα σορτς. Το παραδοσιακό εκτός έδρας χρώμα είναι το λευκό.
  • Το πρώτο έμβλημα που χρησιμοποιήθηκε στις εμφανίσεις των Λύκων ήταν ο Λόφος της πόλης του Γουλβερχάμπτον και φορέθηκε κυρίως σε ειδικές περιπτώσεις όπως τελικούς κυπέλλων.
  • Προς το τέλος της δεκαετίας του ’60, οι Γουλβς εισήγαγαν ένα έμβλημα που απεικόνιζε έναν λύκο σε άλμα, ενώ αργότερα ο αριθμός των λύκων αυξήθηκε σε τρεις.
  • Το 1979, οι Γουλβς επέλεξαν το σημερινό διάσημο σήμα τους που απεικονίζει το κεφάλι ενός λύκου. Το απλό και όμορφο σχέδιό του το έχει κάνει ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα σήματα στο Βρετανικό ποδόσφαιρο.

Γουλβς σχετικές ειδήσεις:

ΣΕΛΙΔΑ 1 ΑΠΟ 14