Κάνιε Γουέστ

Κάνιε Γουέστ
Ο Κάνιε Ομάρι Γουέστ είναι Αμερικανός ράπερ, στιχουργός, παραγωγός, σχεδιαστής μόδας και επιχειρηματίας.

Ο Kanye West γεννήθηκε στην Ατλάντα και μεγάλωσε στο Σικάγο. Ο West εν συντομία παρακολούθησε το καλλιτεχνικό σχολείο πριν γίνει γνωστός ως παραγωγός για την Roc-A-Fella Records στις αρχές του 2000 όπου και υπήρξε παραγωγός επιτυχιών για καλλιτέχνες όπως οι Jay Z και η Alicia Keys. Παρ’ολα αυτά, επιθυμούσε να ακολουθήσει σόλο καριέρα ως ράπερ.

Το 2004, ο West μπήκε ορμητικά μέσα στη μουσική σκηνή, όταν κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ του The College Dropout το 2004, μια ανάσα φρεσκάδας στον κόσμο της hip hop, που έστρεψε την δημόσια προσοχή στον Kanye και απέσπασε ευρεία κριτική και έγινε εμπορική επιτυχία. Πλέον το άλμπουμ θεωρείται κλασσικό και ένα από τα καλύτερα classic hip hop άλμπουμ. Tο άλμπουμ θεωρείται πως εφηύρε ένα νέο είδος ραπ μουσικής, το chipmunk soul. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα είδος classic hip hop που κάνει έντονα sample μουσική soul. Το chipmunk soul θεωρούταν ο ήχος κατατεθέν του Kanye, αλλά το παράτησε μετά το δεύτερο του άλμπουμ για να πειραματιστεί με άλλα είδη. Επίσης αξιόλογο είναι πως το The College Graduate διαφοροποιήθηκε από την πιο πολλή ραπ μουσική εκείνης της εποχής, καθώς δεν μίλαγε για λεφτά και “gangsta” ζωή, αλλά διαπραγματευόταν θέματα όπως η θρησκεία, ο σεξισμός, ο ρατσισμός, το σχολικό σύστημα και πολλά αλλά. Αξίζει να αναφερθεί πως ο Kanye ηχογράφησε το πρώτο του single σε νοσοκομείο με σπασμένο σαγόνι μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Έπειτα ο Kanye ίδρυσε την δισκογραφική εταιρία GOOD Music.

Το επόμενο άλμπουμ του, Late Registration(2005), ήταν επίσης μεγάλη επιτυχία. Είχε ένα γλυκόπικρο τόνο και άρχισε να εισάγει στοιχεία τζαζ μουσικής. Πρόσφερε ποικιλία διαφορετικών τραγουδιών, από το Gold Digger, ένα ευδιάθετο μα ρηχό hit τραγούδι (που παραμένει μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Kanye) στο Hey Μama, μια συγκινητική και εγκάρδια εκδήλωση αγάπης από τον Kanye στην μητέρα του. Το επόμενο άλμπουμ το Κanye, Graduation (2007) ήταν μια αλλαγή τόνου: πρόσφερε ένα φουτουριστικό, electro και τρομερά διασκεδαστικό είδος μουσικής, αν και λυρικά, το βάθος των προηγούμενων 2 άλμπουμ έλειπε, και οι πιο πολλοί στίχοι, αν και καλογραμμένοι, ήταν απλός εκθειασμός της φήμης που ο Kanye διάθετε. Επίσης περιλάμβανε το πιο πετυχημένο τραγούδι του Kanye μέχρι σήμερα: το Stronger.

To 2008, o Kanye κυκλοφόρησε το 4ο του άλμπουμ, μιαν πλήρης και ολοκληρωτική αλλαγή τόνου, το οποίο επηρέασε και άλλαξε για πάντα τον κόσμο της μουσικής. Πρόκειται για το τρομερά εφευρετικό και καταθλιπτικό 808s & Heartbreak. Αυτό το άλμπουμ προλέχθηκε από τον χωρισμό του Kanye με την τότε σύντροφό του, άλλα κυρίως από τον θάνατο της μητέρας του και την κατάθλιψη που του προκάλεσε το lifestyle ενός πλούσιου και διάσημου μουσικού. Το άλμπουμ έχει ένα ψυχρό, απόμακρο, ρομποτικό, μελαγχολικό και θλιβερό τόνο, και περιλαμβάνει στίχους που μιλάνε για το πως ο Kanye πιστεύει πως δεν θα αγαπήσει ποτέ ή για το πως πιστεύει πως σπατάλησε όλη του την ζωή προσπαθώντας να γίνει διάσημος, και τώρα που είναι, νιώθει πως ποτέ του δεν ευχαριστήθηκε την ζωή, και ζηλεύει όσους δεν είναι διάσημοι. Το άλμπουμ είναι αναγνωρίσιμο λόγω της πειραματικής χρήσης τεχνικών όπως του autotune, ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιημένα μουσικά εργαλεία σήμερα, το οποίο το άλμπουμ έκανε γνωστό. Πολλοί από τους πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες του σήμερα επηρεάστηκαν από το 808s & Heartbreak, και όταν η Rolling Stone έκανε λίστα με τα 40 πιο σημαντικά άλμπουμ όλων των εποχών, περιλάμβανε το 808s. Ήταν το μόνο άλμπουμ το οποίο βγήκε στον 21ο αιώνα και ήταν μέσα στην λίστα.

Το 2009, ο Kanye προκάλεσε μάλλον το μεγαλύτερο του σκάνδαλο έως σήμερα. Κατά την διάρκεια των μουσικών βραβείων MTV, όταν η Taylor Swift νίκησε το βραβείο καλύτερου μουσικού video clip, για το οποίο ήταν υποψήφια επίσης η Beyonce, ένας μεθυσμένος West ανέβηκε στην σκηνή, της πήρε το μικρόφωνο από τα χέρια και είπε τα θρυλικά λόγια: “Taylor, χαίρομαι πολύ για εσένα, θα σε αφήσω να ολοκληρώσεις, αλλά η Beyonce είχε ένα από τα καλύτερα βίντεο όλων των εποχών!”. Αυτό προκάλεσε μεγάλη αντίδραση, καθώς ο Kanye υπέστη τον χλευασμό και το μίσος όλης της τότε Αμερικής για αυτό που έκανε. Λόγω αυτού, αποσύρθηκε από το φως της δημοσιότητας και μεταφέρθηκε στην Χαβάη. Εκεί, μάζεψε μια ομάδα διαφόρων επιδέξιων μουσικών, και άρχισε να δουλεύει σκληρά για να φτιάξει το επόμενο του άλμπουμ (σύμφωνα με πολλούς, δεν κοιμόταν καν).

Ο Kanye θεωρούσε πως αυτό το άλμπουμ ήταν η μόνη του ευκαιρία να λυτρωθεί και να ξανακερδίσει την αγάπη του κοινού. Έτσι, το 2010 κυκλοφόρησε το πέμπτο του άλμπουμ My Beautiful Dark Twisted Fantasy. Το My Beautiful Dark Twisted Fantasy θεωρείται από τους πιο πολλούς το αδιαμφισβήτητο αριστούργημα του Kanye και ένα από τα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών. Πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπές, επικό και καθαρτικό καλλιτεχνικό επίτευγμα του οποίο το βαθύτερο νόημα έχει αναλυθεί εκτεταμένα. Τα κύρια θέματα του άλμπουμ είναι η φήμη και ο έρωτας. Πιο συγκεκριμένα, η σκοτεινή πλευρά της διασημότητας με την οποία ο Kanye ήρθε σε επαφή, και η ταυτόχρονη επιθυμία και ανικανότητα του να έχει μια ρομαντική σχέση με νόημα. Το άλμπουμ συνοδεύτηκε από μια ταινία μικρού μήκους διαρκείας 34 λεπτών σκηνοθετημένη από τον ίδιο τον West, ονομαζόμενη Runaway.

Το επόμενο έτος κυκλοφόρησε το άλμπουμ Watch The Throne, μια συνεργασία με τον Jay-Z, έναν από τους πιο φημισμένους ράπερ όλων των εποχών και παλιό φίλο του Kanye. Ο Kanye είχε στο παρελθόν αναλάβει καθήκοντα παραγωγού σε κάποια από τα πιο καταξιωμένα άλμπουμ του Jay Z, και τον είχε αποκαλέσει τον “μεγαλύτερο αδελφό” του. To Watch The Throne απέσπασε καλές κριτικές. Το 2012 κυκλοφόρησε το Kanye West Presents: Cruel Summer, ένα ομαδικό πρότζεκτ στο οποίο συμμετείχαν όλα τα στελέχη της GOOD music.Το 2013 ο West προκάλεσε, για άλλη μία φορά, πολυφωνία απόψεων όταν κυκλοφόρησε το έκτο του άλμπουμ,Yeezus, το οποίο θεωρείται το πιο πειραματικό, χυδαίο, προκλητικό, ωμό, τολμηρό και χαοτικό του έργο. Το άλμπουμ αγγίζει είδη μουσικής όπως industrial ή noise. Συνοδεύτηκε από μια σειρά επίμαχων συνεντεύξεων, μουσικών βίντεο και συναυλιών. To άλμπουμ έλαβε αρχικά μικτές αντιδράσεις, αλλά έχει πλέον λάβει σημαντική επανεκτίμηση. Το έβδομο άλμπουμ του, The Life Of Pablo, κυκλοφόρησε το 2016, μετά από μια μεγάλη περίοδο αναμονής γεμάτη με καθυστερήσεις και αλλαγές, και έλαβε θετικές κριτικές. To Life of Pablo ήταν ακόμα ένα πειραματικό άλμπουμ, το οποίο επηρεάστηκε από διάφορα είδη μουσικής, από trap rap έως και gospel,και διαπραγματευόταν τις προσπάθειές του West ως διάσημος καλλιτέχνης να διαλέξει ανάμεσα στην ρηχή ζωή που του προσφέρει η φήμη και σε πράγματα όπως η θρησκεία και η οικογένεια. Ο West συνέχισε να ενημερώνει το άλμπουμ μετά την κυκλοφορία του, επαναηχογραφόντας μεγάλο του μέρος και προσθέτοντας μάλιστα άλλο ένα τραγούδι, κάτι πρωτόγνωρο στον χώρο της μουσικής τότε.

Μετά από μιαν απουσία δύο χρόνων, το 2018, ο Kanye West επέστρεψε στην επικαιρότητα, κάνοντας μιαν σειρά αμφιλεγόμενων σχολίων και κυκλοφορόντας πέντε άλμπουμ μέσα σε πέντε βδομάδες, όλα με διάρκεια περίπου 20 λεπτών, γνωστά ως τα “πρότζεκτ Wyoming”, καθώς όλα ηχογραφήθηκαν σε ένα στούντιο στην πολιτεία του Wyoming. 3 από αυτά ήταν άλμπουμ άλλων καλλιτεχνών τα οποία ο West είχε παράγει (Nas- Nasir, Teyana Taylor-KTSE και Pusha T- DAYTONA, το οποίο πολλοί ονόμασαν το καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς) και τα άλλα δυο ήταν άλμπουμ του ίδιου: το όγδοο άλμπουμ του,ονόματι ye, ένα λιτό έργο, στο οποίο ο Kanye εξερέυνησε θέματα όπως η οικογένεια του και η πρόσφατα διαγνωσμένη του διπολική διαταραχή, και το KIDS SEE GHOSTS, μιαν συνεργασία με τον Kid Cudi, έναν παλιό συνεργάτη και φίλο του Kanye, το οποίο πρόσφερε έναν πειραματικό και μοναδικό ήχο και μίλαγε για θέματα όπως η κατάθλιψη και η ξεπέραση ψυχολογικών προβλημάτων. Το KIDS SEE GHOSTS έλαβε διθυραμβικές κριτικές, με πολλούς να το ονομάζουν το καλύτερο άλμπουμ εκείνου του έτους.

Αργότερα το 2018, ο Kanye κυκλοφόρησε το τρομερά επιτυχές hit I Love It μαζί με τον Lil Pump, και ανακοίνωσε την κυκλοφορία του επόμενου του άλμπουμ, εν ονόματι Yandhi, τον Νοέμβριο του 2018. H ημερομηνία κυκλοφορίας του Yandhi μετατέθηκε πολλές φορές, και τελικά το άλμπουμ δεν κυκλοφόρησε (εξαιρώντας διάφορες παράνομες διαρροές), οδηγώντας σε έντονες αντιδράσεις από οπαδούς. Το 2019, ο Kanye ίδρυσε μιαν εκκλησιαστική χορωδία ονομαζόμενη Sunday Service η οποία έκανε δημόσιες συναυλίες εβδομαδιαία. Αργότερα την ίδια χρονιά ανακοινώθηκε το νέο έργο του West, ένα χριστιανικό άλμπουμ ονομαζόμενο Jesus is King. Δεν γνωστοποιήθηκε το αν το άλμπουμ επρόκειτο για μιαν αναθεωρημένη εκδοχή του Yandhi ή ένα εντελώς διαφορετικό πρότζεκτ. Μετά από μιαν σειρά καθυστερήσεων, το άλμπουμ κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2019, συνοδευόμενο από μιαν ομώνυμη ταινία. Το άλμπουμ έλαβε μεικτές κριτικές. Παράλληλα με την κυκλοφορία του, ο West ανακοίνωσε πως είχε υποβληθεί μιαν “πνευματική αφύπνιση” και πως ήταν πλέον αναγεννημένος Χριστιανός, με σκοπό να αφιερώσει το έργο του στην θρησκεία του.

  • Πέρα από την καλλιτεχνική του καριέρα, ο West έχει κερδίσει δημοσιότητα μέσω των απόψεων του και του lifestyle του αλλά και της συζύγου του Kim Kardashian .
  • Έχει υπάρξει μια συχνή πηγή αντιπαράθεσης για την συμπεριφορά του κατά την διάρκεια βραβεύσεων, για την παρουσία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε άλλα κοινωνικά δρώμενα.
  • Το γεγονότα που απέσπασαν τα πιο πολλά σχόλια περιλαμβάνουν την καταγγελία του Προέδρου George W. Bush κατά τη διάρκεια μιας live τηλεοπτικής εκπομπής για τον Τυφώνα Κατρίνα το 2005 όπως και την διακοπή του ευχαριστηρίου λόγου της τραγουδίστριας Taylor Swift στα 2009 MTV Video Music Awards.
  • O Kanye ήταν επίσης ο πρώτος γνωστός ράπερ που έδειξε δημόσια υποστήριξη για τους ομοφυλόφιλους. Eπίσης προκάλεσε αντιπαράθεση όταν αποκάλεσε τον εαυτό του έναν θεό, όταν υποστήριξε πως η δουλεία είναι επιλογή και όταν εξέφρασε την συμπάθεια του για τον Ντόναλντ Τραμπ.
  • Ο West είναι επίσης μια απο τις πιο σημαντικές φιγούρες στον κόσμο της σύγχρονης μόδας, έχοντας συνεργαστεί με εταιρείες όπως η Nike, η Louis Vuitton, και η A. P. C.
  • Το 2013 ξεκίνησε την διάσημη συνεργασία του με την Adidas με το όνομα YEEZY, η οποία παραμένει μιαν από τις πιο αναγνωρίσιμες και πολυσυζητημένες σύγχρονες μάρκες ένδυσης. O West είναι επίσης ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας DONDA.
  • Το 2014 παντρεύτηκε την τηλεοπτική προσωπικότητα Kim Kardashian το οποίο επίσης έχει υποστεί εκτεταμένη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης. Μαζί έχουν 4 παιδιά. Μουσικοί όπως ο Λου Ριντ, ο Έλτον Τζον και ο Πολ ΜακΚαρτνει έχουν δηλώσει πως είναι οπαδοί του Kanye και έχουν συνεργαστεί μαζί του. Ο Kanye είναι επίσης γνωστός για τα φαντασμαγορικά live shows του.

Κάνιε Γουέστ σχετικές ειδήσεις: