Μάντσεστερ Σίτι

Μάντσεστερ Σίτι
Η Μάντσεστερ Σίτι είναι επαγγελματική αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα που εδρεύει στο Μάντσεστερ

Αγωνίζεται στην κορυφαία Αγγλική κατηγορία, την Πρέμιερ Λιγκ. Ιδρύθηκε το 1880 με το όνομα Σέιντ Μαρξ, μετονομάστηκε σε Άρντγουικ το 1887 και απέκτησε το σημερινό της όνομα το 1894. Η ομάδα αγωνίζεται στο Σίτι οφ Μάντσεστερ Στέιντιουμ από το 2003, τελευταία γνωστό ως Έττιχαντ Στέιντιουμ μετά από σημαντική εμπορική συμφωνία που υπέγραψε ο σύλλογος, έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξής του στο Μέιν Ρόουντ.

Η πιο επιτυχημένη περίοδος της ομάδας ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές αυτής του 1970, όταν κατέκτησε τον τίτλο της A΄ Εθνικής, το Κύπελλο Αγγλίας, το Λιγκ Καπ και το Κύπελλο Κυπελλούχων υπό τις οδηγίες των Τζόου Μέρσερ και Μάλκομ Άλισον και με παίκτες όπως οι Κόλιν Μπελ, Μάικ Σάμερμπι και Φράνσις Λι.

Μετά την ήττα της στον τελικό του Κυπέλλου το 1981, άρχισε μια περίοδος κατάρρευσης της ομάδας που είχε ως αποτέλεσμα τον υποβιβασμό της στην τρίτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου το 1998. Έκτοτε η ομάδα απέκτησε και πάλι την χαμένη της αίγλη, αγωνιζόμενη στην κατηγορία όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της, την Πρέμιερ Λιγκ. Το 2011 η ομάδα προκρίθηκε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, έχοντας καταλάβει την σεζόν 2010/11 την τρίτη θέση του πρωταθλήματος. Την ίδια χρονιά κατέκτησε το Κύπελλο . Την περίοδο 2011-2012 ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια της Πρέμιερ Λιγκ μετά από 44 χρόνια.

Χρώματα και έμβλημα

Τα χρώματα της Μάντσεστερ Σίτι είναι το γαλάζιο και το λευκό. Η παραδοσιακή δεύτερη εμφάνισή της είναι σε χρώματα σκούρο κόκκινο ή κόκκινο και μαύρο, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν χρησιμοποιηθεί και άλλα διαφορετικά χρώματα. Σύμφωνα με πληροφορίες από ένα φυλλάδιο του 1940, η ομάδα του Αγ. Μάρκου χρησιμοποιούσε κόκκινες και μαύρες εμφανίσεις, ενώ αναφορές του 1884, θέλουν την ομάδα να παίζει με μαύρες φανέλες με έναν λευκό σταυρό. Οι γαλάζιες εμφανίσεις χρησιμοποιούνται σίγουρα μετά το 1892, ίσως και νωρίτερα, ενώ η δεύτερη εμφάνιση με κόκκινο και μαύρο χρώμα υιοθετήθηκε από τον βοηθό προπονητή Μάλκομ Άλισον, και πιστεύεται πως προέρχονται από τα χρώματα της ΑΚ Μίλαν.

Το έμβλημα της ομάδας παριστάνει έναν χρυσό αετό, ο οποίος μπροστά του έχει μια γαλάζια ασπίδα, που βασίζεται σε αυτή του επίσημου εμβλήματος της πόλης του Μάντσεστερ. Αυτή περιέχει στο επάνω μέρος της ένα χρυσό ιστιοφόρο, αναφορά στο Κανάλι του Μάντσεστερ και στο κάτω μέρος τρεις διαγώνιες λευκές γραμμές, που παριστάνουν τα 3 ποτάμια της πόλης. Ενδιάμεσα των δύο αυτών αναφορών, υπάρχουν με χρυσά γράμματα τα αρχικά του ονόματος της ομάδας σε μαύρο φόντο. Πάνω από τον αετό υπάρχουν τρία χρυσά αστέρια που είναι απλώς διακοσμητικά, ενώ στο κάτω μέρος του σήματος, υπάρχει η λατινική φράση Superbia in Proelia που σημαίνει Τιμή στην Μάχη.

  • Το σήμα αυτό υιοθετήθηκε το 1997.
  • Πριν από αυτό, η ομάδα είχε άλλα δύο εμβλήματα.
  • Το πρώτο, που εμφανίστηκε το 1970, και εμφάνιζε την ίδια ασπίδα με το σημερινό σήμα.
  • Γύρω από αυτή, υπήρχε το όνομα της ομάδας, μέσα σε ένα δακτύλιο.
  • Το 1972, το έμβλημα αυτό άλλαξε κάπως, αντικαθιστώντας τις τρεις γραμμές στο κάτω μέρος τις ασπίδας, με το ρόδο του Λάνκασιαρ.
  • Τα παλαιότερα χρόνια, όταν η ομάδα αγωνιζόταν σε τελικούς κυπέλλου δεν συνήθιζε να χρησιμοποιεί το έμβλημά της αλλά αυτό της πόλης του Μάντσεστερ, τονίζοντας έτσι το καθεστώς της ως εκπρόσωπος της πόλης.
  • Στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας το 2011, με αντίπαλο την Στόουκ Σίτι, το έμβλημα της ομάδας παρέμεινε στο μπροστινό μέρος της φανέλας αλλά συμπεριλήφθηκε το έμβλημα της πόλης στο πίσω μέρος της, στην βάση των αριθμών των ποδοσφαιριστών.

Μάντσεστερ Σίτι σχετικές ειδήσεις:

ΣΕΛΙΔΑ 2 ΑΠΟ 15