Μάτι

Μάτι
Το Μάτι είναι παραθεριστικός οικισμός στο δήμο Μαραθώνος της Ανατολικής Αττικής, στα διοικητικά όρια της Δημοτικής Ενότητας Νέας Μάκρης, στο νοτιότερο σημείο των συνόρων με τη Ραφήνα.

Το Μάτι εξυπηρετείται συγκοινωνιακά από τη Λεωφόρο Μαραθώνος, μέσω λεωφορειακών γραμμών ΚΤΕΛ και από τη λεωφορειακή γραμμή 310 του ΟΑΣΑ. Την ονομασία του έλαβε, πιθανώς, λόγω της επιβλητικής θέας προς τη θάλασσα. Ανήκε πάντοτε διοικητικά στο Δήμο Νέας Μάκρης, παρότι βρίσκεται σε πιο κοντινή απόσταση με τη γειτονική Ραφήνα. Στις πυρκαγιές του 2018 το Μάτι καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά, με τελικό απολογισμό 102 νεκρούς.

Συνορεύει στα βόρεια με τον παραθεριστικό στρατιωτικό οικισμό Άγιο Ανδρέα Νέας Μάκρης, νότια με τη Ραφήνα, δυτικά με το Νέο Βουτζά Ραφήνας και ανατολικά βρέχεται από τον κόλπο των Πεταλίων, στο Nότιο Ευβοϊκό. Το Μάτι υπαγόταν στον Δήμο Νέας Μάκρης, στη 10η Πολεοδομική Ενότητα, ενώ από το 2011 αποτελεί τμήμα του ευρύτερου Καλλικρατικού δήμου Μαραθώνα.

Η ιστορία της περιοχής

Κατοικήθηκε την δεκαετία του 1960, ως αραιοκατοικημένος παραθεριστικός οικισμός στην αρχή με εξοχικές κατοικίες, ιδιαίτερα παραθεριστών από την Αθήνα. Το 1965 ιδρύθηκε ο Ναυτικός Όμιλος Μάτι Αττικής (ΝΑΟΜΑ) με σκοπό την προώθηση της ιστιοπλοΐας και άλλων αθλημάτων, όπως θαλάσσιο σκι και βόλεϊ. Την ίδια εποχή με βασιλικό διάταγμα (1962) αποφασίστηκε η ένταξη της περιοχής σε θρησκευτική ενορία και η ανέγερση εκκλησίας του ιερού ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου.

Ο ναός ολοκληρώθηκε (1978) επί μητροπολίτη Αττικής Δωρόθεου και τελέστηκαν τα εγκαίνια το 2001 από τον μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα. Η εκκλησία είναι έδρα ενορίας, ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, στην Ε’ Αρχιερατική Περιφέρεια Νέας Μάκρης. Από την δεκαετία του 2000 ο οικισμός σημείωσε μεγάλη ανάπτυξη, έγινε πολύ περισσότερο πυκνοκατοικημένος, αλλά δεν έχασε ποτέ τον παραθεριστικό του χαρακτήρα.

  • Τον Σεπτέμβριο του 2006 ξεκίνησε σταδιακά η ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλεως της Νέας Μάκρης και εκλήθησαν οι ιδιοκτήτες να προσκομίσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας τους. Στην περιοχή εδρεύουν πολυτελή ξενοδοχεία με πολλούς τουρίστες όλο τον χρόνο, καθώς και παραθεριστικές και ναυταθλητικές υποδομές.
  • Επίκεντρο ο ΝΑ.Ο.ΜΑ. με το λιμανάκι με πλήθος από δραστηριότητες όλο τον χρόνο και τα πολυτελή ξενοδοχεία με τις παραλίες γύρω από αυτόν. Η περιοχή εξακολούθησε να είναι ελκυστική, επειδή δεν είχε πολυκαταστήματα και μεγάλη εμπορική κίνηση.

Μάτι σχετικές ειδήσεις:

  • Στέλιος Πέτσας: «Η Navtex καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα»

    Στέλιος Πέτσας: «Η Navtex καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα»

    Στέλιος Πέτσας: Στην παράνομη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα ανοιχτά του Καστελόριζου αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος σημείωσε πως οι κινήσεις αυτές τις Τουρκίας καταδεικνύουν την εμμονή της γειτονικής χώρας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνησή της στο Διεθνές Δίκαιο.

    Στέλιος Πέτσας: «Η Navtex καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα»
  • Φωτιά Κεχριές Χαρδαλιάς: Παραλίγο να πιαστεί στα χέρια με αγανακτισμένο πολίτη

    Αγανακτισμένος πολίτης στις Κεχριές «επιτέθηκε» στον Χαρδαλιά - Παραλίγο να πιαστούν στα χέρια

    Φωτιά Κεχριές Χαρδαλιάς: Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου ζητώντας του τον λόγο ενώ αυτό βρισκόταν εν κινήσει.

    Φωτιά Κεχριές Χαρδαλιάς: Παραλίγο να πιαστεί στα χέρια με αγανακτισμένο πολίτη
  • Φώφη Γεννηματά Βουλή: Θα ψηφίσουμε την παραπομπή Παπαγγελόπουλου

    Η Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε: «Θα ψηφίσουμε την παραπομπή Παπαγγελόπουλου»

    Φώφη Γεννηματά Βουλή: Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δήλωσε ότι το κόμμα της θα ψηφίσει την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο.

    Φώφη Γεννηματά Βουλή: Θα ψηφίσουμε την παραπομπή Παπαγγελόπουλου
  • Γαλόνια και ανθρώπινες ζωές

    Γαλόνια και ανθρώπινες ζωές

    Ο Γιάννης Αντύπας στο νέο του blog στο pagenews.gr γράφει για τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις από τις τηλεφωνικές συνομιλίες ανάμεσα σε στελέχη της Πυροσβεστικής. Τονίζει ότι η δικογραφία είναι τεράστια, αλλά στο τέλος οι νεκροί και οι οικογένειές τους από τις τραγωδίες, όπως στο Μάτι, θα δικαιωθούν. Επισημαίνει ότι όλοι θα πρέπει να κάνουν το καθήκον τους για να συμβεί αυτό, από τις αρμόδιες Αρχές μέχρι τους δημοσιογράφους και τους πολίτες.

    Γιάννης Αντύπας
  • Γιάννης Αντύπας
  • Γαλόνια και ανθρώπινες ζωές
  • Φωτιά στο Μάτι: Οι καταθέσεις των Γεροβασίλη, Σκουρλέτη και Τόσκα

    Φωτιά στο Μάτι: Οι καταθέσεις των Γεροβασίλη, Σκουρλέτη και Τόσκα

    Φωτιά στο Μάτι: Οι κ.κ. Γεροβασίλη, Σκουρλέτης και Τόσκας κλήθηκαν ενώπιον του ανακριτή για την τραγωδία με τη δολοφονική πυρκαγιά του 2018. Τι κατέθεσαν.

    Φωτιά στο Μάτι: Οι καταθέσεις των Γεροβασίλη, Σκουρλέτη και Τόσκα
  • Ψυχραιμία στο Αιγαίο

    Ψυχραιμία στο Αιγαίο

    Ο Γιάννης Αντύπας στο νέο του blog στο pagenews.gr προτείνει ψυχραιμία σε σχέση με τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών. Τονίζει ότι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις, ενώ επισημαίνει ότι η Τουρκία θέλει εντάσεις, εμείς θέλουμε ηρεμία. Αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη στο Αιγαίο, αλλά θα πρέπει να είναι σαφές και στα μάτια της διεθνούς κοινότητας πως η χώρα μας είναι αμυνόμενη.

    Γιάννης Αντύπας
  • Γιάννης Αντύπας
  • Ψυχραιμία στο Αιγαίο
  • Θεοδωρικάκος Σύνοδος Κορυφής: Μεγάλη εθνική επιτυχία η απόφαση

    Σύνοδος Κορυφής: Για «μεγάλη εθνική επιτυχία» έκανε λόγο ο Τάκης Θεοδωρικάκος

    Θεοδωρικάκος Σύνοδος Κορυφής: Ο υπουργός Εσωτερικών τοποθετήθηκε για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης των Ευρωπαίων ηγετών και το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Θεοδωρικάκος Σύνοδος Κορυφής: Μεγάλη εθνική επιτυχία η απόφαση
ΣΕΛΙΔΑ 2 ΑΠΟ 12