Μπαράκ Ομπάμα

Μπαράκ Ομπάμα
Ο Μπαράκ Χουσέιν Ομπάμα είναι Αμερικανός πολιτικός. Το 2008 θα έγραφε ιστορία, αφού έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Μπαράκ Χουσέιν Ομπάμα είναι Αμερικανός πολιτικός, ο οποίος εκλέχτηκε και ως ο 44ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής· ο πρώτος Αφροαμερικανός που εκλέχθηκε σε αυτή τη θέση. Μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, ο Ομπάμα υπήρξε βουλευτής της Γερουσίας του Ιλινόις από το 1997 έως το 2004 και Γερουσιαστής των ΗΠΑ, εκπροσωπώντας την πολιτεία του Ιλινόις, από το 2005 έως το 2008. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά Πρόεδρος των ΗΠΑ στις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου του 2008 και ανέλαβε καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου 2009. Επανεκλέχθηκε, για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, στις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου 2012.

Τον Οκτώβριο του 2009 έγινε ο τέταρτος Αμερικανός πρόεδρος που λαμβάνει Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ενώ έχει ανακηρυχθεί δύο χρονιές (2008 και 2012) «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το περιοδικό Time. Στις εκλογές του 2016 υποστήριξε την Χίλαρι Κλίντον.

Γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1961 στην Χονολουλού της Χαβάης, από πατέρα μαύρο και μητέρα λευκή. Αυτό δεν αποτελούσε πρόβλημα στην Χαβάη, όπως θα έκανε σε πολλές άλλες πολιτείες των ΗΠΑ. Ο Κενυάτης πατέρας του όμως ήταν αρκετά βίαιος και κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Με μια έννοια, όταν η μητέρα του αποφάσισε να χωρίσει το 1963, του έκανε μεγάλο καλό. Κανείς δεν ξέρει πώς θα κατέληγε ο Μπαράκ Ομπάμα αν είχε μεγαλώσει με τον πατέρα του.

Η μητέρα του παντρεύτηκε έναν Ινδονήσιο. Στα 6 του, ο μικρός Μπαράκ βρέθηκε πολύ μακριά από την πατρίδα του, στην Τζακάρτα. Εκεί έμεινε τέσσερα χρόνια, ώσπου σε ηλικία 10 ετών να επιστρέψει στην Χονολουλού. Η μητέρα του όσο τον μεγάλωνε, ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητη με τους αγώνες για τα κοινωνικά δικαιώματα των γυναικών και των μαύρων. Ο μικρός Μπαράκ, μεγάλωσε με ομιλίες ενός από τα μετέπειτα ινδάλματά του, του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Η κοινωνική του ευαισθησία είναι σίγουρα κάτι που πηγάζει από τα παιδικά του χρόνια.

Όταν πήγε στο λύκειο άρχισαν οι ατασθαλίες. Πήγε να ακολουθήσει το στερεότυπο, όπως είπε και ο ίδιος. «Πρεζάκι. Κατεστραμμένος. Προς τα εκεί πήγαινα, σαν κλασικός μαύρος νέος. Φτιαχνόμουν για να ξεχνάω ποιος είμαι και πού πάω». Όπως έχει αναφέρει στην αυτοβιογραφία του, στο λύκειο έκανε χρήση μαριχουάνας και κοκαΐνης. Όλα αυτά σταμάτησαν όταν έφυγε για το πανεπιστήμιο.

Σπούδασε δυο χρόνια στο Λος Άντζελες και οι καταπληκτικές του επιδόσεις του έδωσαν μια θέση στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Εκεί το 1983 θα πάρει το πρώτο του πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήμες. Στο Σικάγο θα βρεθεί το 1985. Θα γνωρίσει και την γυναίκα της ζωής του. Την Μισέλ ΛαΒον Ρόμπινσον, που αργότερα έγινε Μισέλ Ομπάμα και του χάρισε δυο κόρες. 32 χρόνια μετά την γνωριμία τους, η Μισέλ Ομπάμα συνεχίζει να είναι ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της ζωής του, ένα κεφάλαιο που λάτρευε και πάντα θα λατρεύει.

Στην πολιτική μπήκε το 1995. Και την επόμενη χρονιά κέρδισε μια θέση στην Γερουσία της πολιτείας του Ιλινόις. Το 2000 απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής. Αλλά δεν το έβαλε κάτω. Η θέση του ήταν στον Λευκό Οίκο. Ο ίδιος το ήξερε από 8 ετών. Όλοι οι υπόλοιποι, το μάθαμε τέσσερις δεκαετίες αργότερα. Το 2004 θα καταφέρει να εκλεγεί στην Γερουσία των ΗΠΑ. Τρία χρόνια αργότερα θα ανακοίνωνε την υποψηφιότητα του για Πρόεδρος των ΗΠΑ και το 2008 θα έγραφε ιστορία, αφού έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

  • Τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ γνωστά.
  • Οκτώ χρόνια στον Λευκό Οίκο.
  • Ήταν μια περίοδος μεγάλων αλλαγών στην πολιτική ατζέντα των ΗΠΑ.

Έργα

  • Μπαράκ Ομπάμα, Εικόνες του πατέρα μου: Η ιστορία ενός γένους και μιας κληρονομιάς
  • Μπαράκ Ομπάμα, Τολμώ να ελπίζω: Σκέψεις για την ανάκτηση του αμερικανικού ονείρου

Μπαράκ Ομπάμα σχετικές ειδήσεις: