Διεθνή

Τζο Μπάιντεν: Δεσμεύομαι να είμαι ένας πρόεδρος που ενώνει και όχι ένας που διχάζει

Τζο Μπάιντεν: Δεσμεύομαι να είμαι ένας πρόεδρος που ενώνει και όχι ένας που διχάζει
Τζο Μπάιντεν: Τα μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ είναι εκείνα που ανακοίνωσαν πρώτα την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε στις 20.00 το βράδυ του Σαββάτου τοπική ώρα (03.00 τα ξημερώματα της Κυριακής ώρα Ελλάδας) από την έδρα του στο Ουίλμινγκτον, στο Ντέλαγουερ, μετά τη νίκη του που ανακοίνωσαν μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ.

Ο «εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα απευθυνθεί στο αμερικανικό έθνος από το Ουίλμινγκτον, στο Ντέλαγουερ, και θα έχει στο πλευρό του την Τζιλ Μπάιντεν, την εκλεγμένη αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις και τον Νταγκ Έμχοφ, τον σύζυγό της», είχε γράψει το επιτελείο του σε ένα Δελτίο Τύπου.

Σε εορταστικό κλίμα, μπροστά σε ένα πλήθος υποστηρικτών του, ο Τζο Μπάιντεν, συνοδευόμενος από την αντιπρόεδρό του Κάμαλα Χάρις, κήρυξε την νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, δεσμευόμενος να «είναι ένας πρόεδρος που θα επιδιώκει να ενώνει και όχι να διχάζει». «Ο λαός αυτής της χώρας μίλησε. Μας έδωσε μια ξεκάθαρη νίκη», προσέθεσε.

Στην επινίκια ομιλία του ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος επικράτησε του Ντόναλντ Τραμπ μετά από μια σκληρή εκλογική μάχη, κάλεσε τους Αμερικανούς να μην αντιμετωπίζουν πλέον τους «αντιπάλους τους ως εχθρούς». Απευθυνόμενος άμεσα στους υποστηρικτές του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του, είπε: «Ας δώσουμε ο ένας στον άλλο μια ευκαιρία…Έφτασε η ώρα να βάλουμε στην άκρη τη σκληρή ρητορική, να ρίξουμε τους τόνους, να δούμε ο ένας τον άλλον, να ακούσουμε ο ένας τον άλλον ξανά». «Ήρθε η στιγμή να θεραπεύσουμε την Αμερική».

«Έκανα εκστρατεία για να αποκαταστήσω την ψυχή της Αμερικής, να ανοικοδομήσω τη ραχοκοκαλιά αυτού του έθνους, τη μεσαία τάξη και να κάνω την Αμερική να σεβαστεί ξανά τον κόσμο», δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος. Χωρίς να αναφερθεί άμεσα στον αντίπαλό του, ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι κατανοεί την «απογοήτευση» των ψηφοφόρων του Τραμπ, ο οποίος αρνείται να παραδεχτεί την ήττα του.

«Θα εργαστώ το ίδιο σκληρά για εκείνους που δεν με ψήφισαν, όσο και για εκείνους που με επέλεξαν», δεσμεύτηκε ο 77χρονος Μπάιντεν και συμπλήρωσε πως ο αμερικανικός λαός επιθυμεί οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι να συνεργαστούν, αναφέροντας ότι ο ίδιος θέλει να τελειώνει η «δαιμονοποίηση μέσα στην Αμερική».

Kέρδισε τουλάχιστον 279 μεγάλους εκλέκτορες

Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με την πλειονότητα των αμερικανικών ΜΜΕ, χάρη στη νίκη του στην Πενσιλβάνια, που του επέτρεψε να περάσει το όριο των 270 μεγάλων εκλεκτόρων που απαιτούνταν προκειμένου να ανοίξουν οι πόρτες του Λευκού Οίκου. Εκτός από τα παραδοσιακά προπύργια των Δημοκρατικών όπως η Νέα Υόρκη ή η Καλιφόρνια, ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε πολιτείες που είχε κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ το 2016: το Μίσιγκαν, την Πενσιλβάνια, το Ουισκόνσιν και, σύμφωνα με δύο ΜΜΕ, την Αριζόνα.

Το δίκτυο Fox News και το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press (AP) έκριναν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, πως ο Δημοκρατικός υποψήφιος είχε κερδίσει αυτή την παραδοσιακά ρεπουμπλικανική πολιτεία των δυτικών ΗΠΑ, εκτιμώντας πως θα ήταν αδύνατο για τον πρόεδρο να ανακτήσει έδαφος. Άλλα ΜΜΕ, όπως οι New York Times ή το CNN, προτίμησαν να περιμένουν για να αποδώσουν τη νίκη. Πάντως, μέχρι και τις 21:30 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, η κατάσταση με τις πολιτείες που κέρδισαν ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ως εξής (σε παρένθεση ο αριθμός των εκλεκτόρων):

Μπάιντεν (279/290)

Αριζόνα (11)*, Καλιφόρνια (55), Κολοράντο (9), Κονέκτικατ (7), Ντέλαγουερ (3), Χαβάη (4), Ιλινόι (20), Μέιν (3 στους τέσσερις), Μίσιγκαν (10), Μέριλαντ (10), Μασαχουσέτη (11), Μινεσότα (10), Νεμπράσκα (1), Νεβάδα (6), Νιου Χαμσάιρ (4), Νιου Τζέρζι (14), Νέα Υόρκη (29), Νέο Μεξικό (5), Όρεγκον (7), Πενσιλβάνια (20), Ρόουντ Άιλαντ (4), Βερμόντ (3), Βιρτζίνια (13), Ουάσινγκτον – ομοσπονδιακή πρωτεύουσα (3), Ουισκόνσιν (10), Ουάσινγκτον (12)

Τραμπ (214)

Αλαμπάμα (9), Άρκανσο (6), Νότια Καρολίνα (9), Βόρεια Ντακότα (3), Νότια Ντακότα (3) Φλόριντα (29), Άινταχο (4), Ιντιάνα (11), Άιοβα (6), Κάνσας (6), Κεντάκι (8), Λουιζιάνα (8) Μοντάνα (3), Μισισίπι (6), Μισούρι (10), Νεμπράσκα (4), Οχάιο (18), Οκλαχόμα (7), Τενεσί (11), Τέξας (38), Γιούτα (6), Δυτική Βιρτζίνια (5), Γουαϊόμινγκ (3).

Πολιτείες όπου τα αποτελέσματα δεν ήταν ακόμα γνωστά: Αλάσκα (3), Τζόρτζια (16), Βόρεια Καρολίνα (15).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments