Νίκος Μιχαλολιάκος

Νίκος Μιχαλολιάκος
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος είναι ιδρυτής και αρχηγός του ακροδεξιού νεοναζιστικού κόμματος Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή, ενώ διετέλεσε βουλευτής του κόμματος στην περιφέρεια της Α' Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια της αρχηγίας του κατάφερε να οδηγήσει τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή. Έχει δηλώσει στο παρελθόν φασίστας, νεοναζί και ρατσιστής. Από την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη βουλή το 2012 ο Νίκος Μιχαλολιάκος έχει κατηγορηθεί για άνομες πράξεις που οδήγησαν στη σύλληψη του, ενώ η νεοναζιστική ρητορική του έχει συνδεθεί άμεσα με αντικομμουνιστικές,ρατσιστικές, αντισημιτικές, ομοφοβικές, και ξενοφοβικές αντιλήψεις από μεγάλο μέρος του πολιτικού φάσματος.

Μετά από δικαστικές έρευνες που έλαβαν χώρα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το 2013 στο Μιχαλολιάκο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Η δίκη της Χρυσής Αυγής, στην οποία εκδικάζεται η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, συνεχίζεται έως σήμερα. Ο Μιχαλολιάκος έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας Φύσσα από το 2015.

Συγγραφικό έργο

  • Περικλής Γιαννόπουλος, Απολλώνιος Λόγος
  • Υπερασπίζοντας την εθνική μνήμη
  • Για μια μεγάλη Ελλάδα σε μια ελεύθερη Ευρώπη
  • Ομάδα Κρούσεως Λόγχη (2001) — με το ψευδώνυμο «Νίκος Έξαρχος»
  • Η εξομολόγησις ενός εθνικού
  • Από τις στάχτες του Βερολίνου στην παγκοσμιοποίηση (2008, 2012)
  • Εμείς οι κακοί «φασίστες» και οι καθώς πρέπει… «πατριώτες» (2014)
  • Ελλάς – 21ος Αιών, Πατρίδα ή Χάος (2014)
  • Φυλακές Κορυδαλού, 1-15 Ιανουαρίου 2014 (2014)
  • Οι τελευταίοι πιστοί

Επίσης, ο Νίκος Μιχαλολιάκος προλόγισε το βιβλίο Το Αστραφτερό σκοτάδι του Εωσφόρου του Οδυσσέα Πατεράκη, όπου σχολιάζει στον πρόλογο: “«Εκείνο όμως το οποίον προσωπικώς περισσότερο τιμώ εις το Το αστραφτερό σκοτάδι του Εωσφόρου είναι η Πνευματική Τόλμη και η Ιδεολογική Συνέπεια. Η Πνευματική Τόλμη ενός νέου ανθρώπου να μην υπολογίζη τον σκοταδισμόν είκοσι αιώνων και να τολμά αναφοράς εις τους παλαιούς απωλεσθέντας παραδείσους, οι οποίοι συγχρόνως είναι και οι μελλοντικοί κόσμοι των ονείρων μας, τα οποία με την Βούλησίν μας θα γίνουν πραγματικότης».

Η αγγλική μετάφραση ενός ποιήματος από τη συλλογή Η εξομολόγησις ενός εθνικού με τον τίτλο «Ο Μέγας Παν» έχει μελοποιηθεί από το συγκρότημα του Γιώργου Γερμενή Naer Mataron με τον τίτλο «Goat Worhsip» στο δίσκο Ζήτω ο θάνατος που κυκλοφόρησε το 2012. Στο δίσκο δεν αναφέρεται το όνομα του Μιχαλολιάκου, αλλά οι στίχοι του τραγουδιού αποδίδονται στον Γερμενή.

Νίκος Μιχαλολιάκος σχετικές ειδήσεις: