Παρί Σεν Ζερμέν

Παρί Σεν Ζερμέν
Η Παρί Σεν Ζερμέν είναι γαλλικός ποδοσφαιρικός σύλλογος με έδρα το Παρίσι, ο οποίος προέρχεται από την συγχώνευση, το 1970, της Σταντ Σαιν-Ζερμάν, με έτος ίδρυσης το 1904, και της Παρί , με έτος ίδρυσης το 1969.

Παρούσα στη πρώτη κατηγορία από το 1974, η Παρί Σεν Ζερμέν αποτελεί από το 2007 τον γαλλικό σύλλογο με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια συνεχόμενη παρουσία στο πρωτάθλημα : η σεζόν 2013-2014 αποτελεί την 40ή συνεχόμενη σεζόν της στην ελίτ του γαλλικού ποδοσφαίρου.Η Παρί Σεν Ζερμέν δίνει τις εντός έδρα αναμετρήσεις της στο Παρκ ντε Πρενς από τον Ιούλιο του 1974 και χρησιμοποιεί ως προπονητικό κέντρο το Camp des Loges στο Σαιν-Ζερμάν-αν-Λαι, ιδιοκτησία που κληρονόμησε από την Σταντ Σαιν-Ζερμάν.

Με πρόεδρο τον Ντανιέλ Εκτέρ και στη συνέχεια τον Φρανσίς Μπορελί, αγοράστηκε το 1991 από τον κάτοχο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του πρωταθλήματος, Canal+, το οποίο οδήγησε την ομάδα του Παρισιού σε ορισμένες επιτυχίες στη διάρκεια των πρώτων ετών παρουσίας του στα διοικητικά του συλλόγου. Το 2006, η ΠΣΖ πέρασε στα χέρια της αμερικάνικης επενδυτικής εταιρείας Colony Capital, η οποία έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προσεχή ανακαίνιση του Παρκ ντε Πρενς. Το 2011 και το 2012, η Qatar Investment Authority, βασιλική επενδυτική εταιρεία του Εμιράτου του Κατάρ, αγόρασε με την σειρά της την ομάδα, προσφέροντάς της, με αυτό τον τρόπο, αξιόλογα χρηματικά ποσά και κάνοντάς την τμήμα του νέου αθλητικού συλλόγου της Παρί Σεν Ζερμέν. Ο Νασέρ Αλ-Κελαϊφί ανέλαβε χρέη προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου.

Το «εμβληματικό» σήμα της Παρί ΣΖ, συχνά αποκαλούμενο και σήμα « tour Eiffel », αποτελείται από μια αναπαράσταση του Πύργου του Άιφελ σε κόκκινη απόχρωση πάνω από μια άσπρη κούνια, η οποία αναπαριστά την βασιλική κούνια του εμβλήματος της πόλης του Σαιν-Ζερμάν-αν-Λαι όπου γεννήθηκε ο Λουδοβίκος ΙΔ΄, σε μπλε φόντο. Έκανε την εμφάνισή του στη διάρκεια της σεζόν 1972-1973, πριν από τον άφιξη του Εκτέρ. Η προσαρμογή του, με την προσθήκη του Παρκ ντε Πρενς, έκανε την εμφάνισή της στα μέσα της δεκαετίας του 1970 στο merchandising του συλλόγου, όμως δεν χρησιμοποιήθηκε ως επίσημο σήμα της ομάδας παρά μόνο το 1982.

Την σεζόν 1986-1987, ο σύλλογος υιοθέτησε ένα νέο σήμα για την εμφάνισή του : ουσιαστικά, δεν επρόκειτο για το σήμα, αυτό καθ’αυτό του συλλόγου, αλλά αυτού του Παρισιού ως υποψήφιας πόλης για την διοργάνωση των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1992. Το 1992, λίγο καιρό μετά την εξαγορά του συλλόγου από το Canal+, το κύριο σήμα του συλλόγου άλλαξε ολοκληρωτικά. Επισήμως, έπαψε να χρησιμοποιείται το 1996, όμως παρέμεινε σε χρήση, ορισμένες φορές, από την διοίκηση του συλλόγου στη διάρκεια των αμέσως επόμενων ετών. Το σήμα « tour Eiffel », αρκετά συχνά τροποποιήσιμο ή αλλασόμενο, πραγματοποίησε, από εκείνη την στιγμή, την επιστροφή του, τόσο στις εμφανίσεις της ομάδας όσο και εντός των διοικητικών κλιμακίων του συλλόγου της γαλλικής πρωτεύουσας.

Πρώτος πρόεδρος της Σταντ Σαιν-Ζερμάν υπήρξε ο Φελίξ Μπουαγιέ (1904). Μεταξύ αυτής της πρώτης προεδρίας και της έλευσης στην προεδρία του συλλόγου του Ανρί Πατρέλ (1958), κανένα όνομα δεν είναι ιστορικά εξακριβωμένο, με εξαίρεση αυτό του Ζορζ Ωμπρί (πρόεδρος το 1921), ελέω έλλειψης πηγών. Ελέω του φόρτου εργασίας του που προέκυπτε από την ανάμειξή του με τα διοικητικά της Γαλλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, της οποίας ήταν εκ των αντιπροέδρων, ο Ανρί Πατρέλ υποχρεώθηκε να παραχωρήσει, προσωρινά, την προεδρία του συλλόγου στον Μ. Ντουρ (1962-1963) και στη συνέχεια στον Ροζέ Λεζιγκάν (1963-1964), προτού επανέλθει στην θέση του το διάστημα μεταξύ 1964 και 1970. Ήταν ο Πατρέλ αυτός που διαπραγματεύτηκε την συγχώνευση με την Παρί ΦΚ, η οποία και οδήγησε στην μετονομασία του συλλόγου σε Παρί Σαιν-Ζερμάν Φουτμπόλ Κλαμπ.

Στις 26 Ιουνίου 1970, η έκτακτη γενική συνέλευση του συλλόγου που διεξήχθη εξέλεξε μια τριανδρία στην διοίκηση της ΠΣΖ: τους Πιέρ-Ετιέν Γκιγιό (πρόεδρος), Γκι Κρεσάν (αντιπρόεδρος επί διοικητικών θεμάτων) και Ανρί Πατρέλ (αντιπρόεδρος επί αθλητικών θεμάτων). Στις 4 Ιουνίου 1971, ο Γκι Κρεσάν ανέλαβε χρέη προέδρου, ενώ ο Ανρί Πατρέλ ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου. Μια νέα αλλαγή στην ηγεσία του συλλόγου, έλαβε χώρα, λίγο πριν από το διαζύγιο του Μαΐου του 1972, με την επιστροφή του Ανρί Πατρέλ στην προεδρία μετά τις 17 Δεκεμβρίου του 1971.

Η ΠΣΖ έλαβε την στήριξη του μόδιστρου Ντανιέλ Εκτέρ τον Μάιο του 1973. Ο τελευταίος, ανέλαβε την προεδρία της επιτροπής διαχείρισης του συλλόγου, ωστόσο ο Ανρί Πατρέλ διατήρησε την θέση του στην προεδρία της ομάδας. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο αυτών ανδρών ήταν ιδιαιτέρως ταραχώδης. Ο Πατρέλ αποχώρησε από την ομάδα την επομένη, κιόλας, της επανόδου στην Ντιβιζιόν 1, στις 9 Ιουνίου 1974 αφήνοντας στον Εκτέρ την θέση του προέδρου έως και τις 9 Ιανουαρίου του 1978. Το σκάνδαλο, ωστόσο, των διπλών εκδοτηρίων στο Παρκ ντε Πρενς οδήγησε σε παραίτηση τον Εκτέρ, την θέση του οποίου πήρε άλλο μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ο Φρανσίς Μπορελί. Ο ιδιαιτέρως ευδιάθετος πρόεδρος Μπορελί παρέμεινε στο αξίωμά του για διάστημα δεκατριών και μισό σεζόν, προτού παραδώσει τα ηνία του συλλόγου στο Groupe Canal+ στις 31 Μαΐου του 1991.

  • Το Canal+ απεμπλάκη ολοκληρωτικά από τα διοικητικά της ΠΣΖ τον Ιούνιο του 2006. Ο Αλαίν Καϊζάκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου από το 1987, ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στις 20 Ιουνίου 2006.
  • Οι δύο σεζόν που ακολούθησαν ήταν ιδιαιτέρως δύσκολες για την ΠΣΖ, με σημαντικότερη την υπόθεση ΠΣΖ – Χάποελ Τελ Αβίβ, καθώς και τα απογοητευτικά αποτελέσματα για το πρωτάθλημα.
  • Ο Αλαίν Καϊζάκ παραιτήθηκε των καθηκόντων του στις 21 Απριλίου 2008, μόλις τέσσερις αγωνιστικές πριν από την ολοκλήρωση της σεζόν στο πρωτάθλημα, κι ενώ η ΠΣΖ βρισκόταν εντός της ζώνης του υποβιβασμού[10]. Αντικαταστάθηκε, προσωρινά, από τον Σιμόν Ταχάρ, τον οποίο διαδέχτηκε ο Σαρλ Βιλνέβ, πρώην υπεύθυνος του αθλητικού τμήματος ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού TF1 στις 27 Μαΐου 2008, λίγες μόλις ημέρες μετά την εξασφάλιση της παραμονής στην Λιγκ 1 κατά την διάρκεια της τελευταίας αγωνιστικής του πρωταθλήματος, καθώς και την ήττα στον τελικό του Κυπέλλου Γαλλίας απέναντι στην Ολιμπίκ Λυών.
  • Ο Σαρλ Βιλνέβ αντικαταστάθηκε από τον Σεμπαστιάν Μπαζέν στις 3 Φεβρουαρίου 2009, έπειτα από εσωτερική διαμάχη σχετικά με τον τρόπο διοίκησης του συλλόγου.
  • Ο Μπαζέν αποδέχτηκε την θέση αυτή, φροντίζοντας, ωστόσο, να τονίσει εξαρχής ότι δεν του ήταν δυνατό να κατέχει την θέση του « προέδρου » του συλλόγου, με όλη την έννοια της λέξης, λόγω φόρτου εργασίας. Ο Φιλίπ Μπουαντριέ ορίστηκε, προσωρινά, εντεταλμένος γενικός διευθυντής του συλλόγου, έως ότου γίνει γνωστό το άτομο που θα αναλάμβανε, με πλήρη ενασχόληση, το πόστο αυτό.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2009, ο Ρομπέν Λεπρού έγινε ο νέος πρόεδρος της ΠΣΖ. Στις 13 Ιουλίου 2011, έπειτα από την αλλαγή στα μετοχικά του συλλόγου και την έλευση του Λεονάρντο στην θέση του γενικού διευθυντή, ο οποίος είχε απόλυτη εξουσία στα θέματα που άπτονταν του αθλητικού κομματιού του συλλόγου, καθαιρέθηκε από το νέο διοικητικό συμβούλιο. Στις 4 Νοεμβρίου 2011, έπειτα από αλλαγή στο καταστατικό του συλλόγου, ο Ζαν-Κλοντ Μπλαν ανέλαβε γενικός διευθυντής, ενώ ο Νασέρ Αλ-Κελαϊφί, εκπρόσωπος του μεγαλομετόχου και μέχρι πρότινος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, αναβαθμίστηκε στον ρόλο του προέδρου και, ταυτόχρονα, γενικού διευθυντή.

Παρί Σεν Ζερμέν σχετικές ειδήσεις:

ΣΕΛΙΔΑ 2 ΑΠΟ 12