Τζιμπρίλ Σισέ

Τζιμπρίλ Σισέ
Ο Τζιμπρίλ Αρρούν Σισέ είναι Γάλλος ποδοσφαιριστής, με καταγωγή από την Ακτή Ελεφαντοστού.

Γεννήθηκε στην Αρλ. Ξεκίνησε την καριέρα του στην ηλικία των 11, στη Νιμ. Μετέπειτα αποκτήθηκε από την Οσέρ για την ομάδα νέων αλλά δεν άργησε πολύ να παίξει και στην ανδρική ομάδα (1998). Μετά από 6 χρόνια στην Οσέρ, μεταπήδησε στη Λίβερπουλ. Η περίοδός του στο Λίβερπουλ τον καθιέρωσε ως ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα επιθετικών στον κόσμο. Αν και τραυματισμοί τον κράτησαν μακριά από μεγάλη εξέλιξη, πρόλαβε να αγωνιστεί σε 49 ματς και να σκοράρει 11 γκολ. Στη συνέχεια, δόθηκε ως δανεικός στην Μαρσέιγ, στην οποία και παρέμεινε ως κανονική μεταγραφή, έως ότου δοθεί δανεικός στη Σάντερλαντ, το 2008.

Από το καλοκαίρι του 2009 ανήκε στον Παναθηναϊκό, με μεταγραφή που του απέφερε κοντά στα 2.5 εκ. ευρώ τον χρόνο. Σε 28 παιχνίδια της superleague πέτυχε 23 γκολ αποτελώντας τον πρώτο σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος για το 2009-10. Επίσης σημείωσε 5 τέρματα στην διοργάνωση του Europa League, δηλαδή συνολικά 29 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις και ψηφίστηκε ο MVP της Σουπερλιγκ για τη σεζόν 2009-2010.

Την επόμενη χρονιά του (2010-11) στην Ελλάδα πέτυχε 20 γκολ σε 27 εμφανίσεις στην Α΄ Εθνική, βγαίνοντας πάλι πρώτος σκόρερ, στο Κύπελλο 2 τέρματα σε 4 εμφανίσεις, ενώ δεν κατάφερε να σκοράρει στις 6 συμμετοχές του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.Για οικονομικούς όμως λόγους αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκό,όπως δήλωσε και ο ίδιος[4].

Λάτσιο και λοιπές ομάδες

Στις 13 Ιουλίου του 2011, ολοκληρώθηκε η μετακίνησή του από τον Παναθηναϊκό στην ιταλική Λάτσιο, μετά από πολλές μέρες διαπραγματεύσεων του παίκτη με την νέα του ομάδα. Το κόστος της μεταγραφής του έφτασε τα 12 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο ίδιος θα λαμβάνει 2,1 εκατ. το χρόνο. Χωρίς να καταφέρει να προσφέρει τα αναμενόμενα στην ομάδα, έχοντας ελάχιστα λεπτά συμμετοχής στους αγώνες του Ιταλικού πρωταθλήματος, τον Ιανουάριο του 2012 αποχώρησε από την ομάδα της Ρώμης για την Αγγλική Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς. Το κόστος της μεταγραφής του δεν έγινε γνωστό ενώ το συμβόλαιο που υπέγραψε ήταν διάρκειας 2,5 ετών. Το 2013 δόθηκε δανεικός στην Αλ Γκαράφα από το Κατάρ. Για το υπόλοιπο του 2013 έπαιξε με τη ρώσικη ΦΚ Κουμπάν Κρασνοντάρ. Στις αρχές του 2014 υπέγραψε στη γαλλική Μπαστιά. Στη συνέχεια αγωνίστηκε στη γαλλική Σεντ Πιερουά από το νησί της Ρεουνιόν (στον Ινδικό Ωκεανό). Από το 2017 αγωνίζεται στην ελβετική Υβερντόν-Σπορ ΦΚ.

Εθνική Γαλλίας

  • Το ντεμπούτο του στην εθνική ομάδα της Γαλλίας έγινε στις 18 Μαΐου 2002, ενάντια στο Βέλγιο. Συμμετείχε στην ομάδα του Ροζέ Λεμέ για το Μουντιάλ 2002, όπου και έπαιξε και στα τρία ματς της ομάδας, ως αλλαγή.
  • Το πρώτο του γκολ με την εθνική το πέτυχε με πέναλτι στο ματς Γαλλία–Κολομβία 1-0, στις 18 Ιουνίου 2003.
  • Αν και αποκλείστηκε από την ομάδα του Euro 2004, συμπεριλήφθηκε στην ομάδα για το Μουντιάλ 2006 της Γερμανίας.
  • Η ατυχία τον χτύπησε όμως για άλλη μια φορά, αφού σε ματς προετοιμασίας με την Κίνα, ο Κινέζος αρχηγός Τσενγκ Ζι τον έσπρωξε και τον έκανε να γυρίσει το πόδι του, χάνοντας το επερχόμενο τουρνουά.
  • Αγωνίστηκε κανονικά στα προκριματικά του Euro 2008, όμως δεν ήταν, τελικά, σε αυτούς που συμπεριλήφθηκαν στα τελικά της διοργάνωσης.
  • Το 2010 αγωνίστηκε με την Εθνική Γαλλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της Νότιας Αφρικής.

Τζιμπρίλ Σισέ σχετικές ειδήσεις: