Οικονομία

Προϋπολογισμός 2021: Στη Βουλή σήμερα το τελικό σχέδιο – Τι θα προβλέπει

Προϋπολογισμός 2021: Στη Βουλή σήμερα το τελικό σχέδιο – Τι θα προβλέπει
Προϋπολογισμός 2021: Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα και συρρίκνωση του ΑΕΠ.

Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα, Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021 σε συνθήκες πλήρους ασάφειας για την πορεία της οικονομίας, η οποία εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού. Όπως δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, το ποσοστό της ύφεσης για φέτος θα κινείται μεταξύ 10% -11% ενώ για το 2021 θα υπάρξει νέο «κούρεμα» στην προσδοκώμενη ανάπτυξη και θα προσδιορίζεται μεταξύ 4,5% και 5%.

Ο προϋπολογισμός σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα προβλέπει:

  • Πρωτογενές έλλειμμα οριακά κάτω από το 7% του ΑΕΠ για φέτος και στη περιοχή του 4,5% για το 2021 έναντι 1% που ήταν το βασικό σενάριο του προσχεδίου.
  • Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 10,5% για το 2020 και ρυθμό ανάπτυξης 5% για το επόμενο έτος .
  • Μεγάλη υστέρηση στα φετινά έσοδα και αναπλήρωση μέρους των απωλειών το 2021.
  • Αύξηση του αποθεματικού για την ενεργοποίηση πρόσθετων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε περίπτωση που δεν κοπάσει η ένταση της πανδημίας.

Έκτακτο επίδομα τα Χριστούγεννα σε όσους παίρνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα:

Υπενθυμίζεται πως χτες ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε σε ανακοινώσεις για την πορεία υλοποίησης των μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, , για την ενίσχυση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού. Όπως έκανε γνωστό ενεργοποιούνται συνολικά μέτρα στήριξης 3,3 δις ευρώ για την απασχόληση και τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα:

  • Ειδική αποζημίωση 800 ευρώ για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που πλήττονται.
  • Αναστολή ΦΠΑ για επιχειρήσεις και αναστολή πληρωμής φδίοσεων για εργαζόμενους επιχειρήσεων που πλήττονται.
  • Αναστολή πληρωμής δανειοληπτών και ένταξη στο Πρόγραμμα Γέφυρα. Ήδη οι τράπεζες αφαιρούν το ποσό της κρατικής συμμετοχής από τη δόση.
  • Υποχρεωτική μείωση ενοικίου για όσους πλήττονται, επιχειρήσεις και εργαζομένους. Η απόφαση προβλέπει αποζημίωση 50% στους εκμισθωτές.
  • Αναστολή λήξης επιταγών για 75 μέρες.
  • Νέα επιστρεπτέα 4 με συμμετοχή και νεοσύστατων επιχειρήσεων ασχέτως αν έχουν εργαζομένους και ταμειακή μηχανή. Το 50% δεν επιστρέφεται. Τις επόμενες ημέρες θα ανοίγει η πλατφόρμα και μέχρι 30 Νοεμβρίου. Θα εμφανίζεται αυτόματα το ποσό ενίσχυσης. Μέσα στον Νοέμβριο θα πληρωθούν οι πρώτοι δικαιούχοι. Θα διατεθούν 1,2 δις ευρώ. Μαζί με την Επιστρεπτέα 5 θα δοθούν πάνω από 5 δις ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments