Υγεία

Aρτηριακή πίεση: Οι τροφές που την κατεβάζουν

Aρτηριακή πίεση: Οι τροφές που την κατεβάζουν
Η ιδανική αρτηριακή πίεση σε υγιείς ενήλικες είναι κάτω από 120 για την συστολική και κάτω από 80 για τη διαστολική.

Αρτηριακή πίεση, είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών καθώς ρέει μέσα σε αυτές. Εξαρτάται από την ροή του αίματος και από την αντίσταση που προβάλουν τα αγγεία μας στην ροή αυτή. Εάν η αρτηριακή πίεση είναι υψηλή, τότε η καρδιά μας πρέπει να εργαστεί δυνατότερα για να διατηρήσει επαρκή ροή αίματος στο σώμα μας. Η διατροφή είναι σημαντικός πυλώνας προκειμένου να ελαττωθεί. 

Δείτε ποιες είναι οι τροφές που ”ρίχνουν” την αρτηριακή πίεση:

-Μπανάνες

Γεμάτες κάλιο και μεταλλικά στοιχεία, που βοηθούν στην εξισορρόπηση των αποτελεσμάτων του αλατιού στο σώμα και στην καλύτερη λειτουργία των νεφρών. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες η κατανάλωση 2 μπανανών καθημερινά μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση μέχρι και 10%. Επίσης, τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι οι πατάτες, οι χουρμάδες και τα αβοκάντο.

-Ασπράδι αυγού

Μελέτη που παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Χημική Εταιρία, μια διατροφή που περιλαμβάνει ασπράδια έχει την ίδια επιτυχία στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, όσο μια αντίστοιχη χαμηλή δόση αντίστοιχων συνταγογραφημένων φαρμάκων.

-Ντομάτες

  Ένας ακόμη σημαντικός σύμμαχος στην καταπολέμηση της αρτηριακής πίεσης, η ντομάτα είναι πλούσια σε λυκοπένιο. Μια αυστραλιανή μελέτη διαπίστωσε πως προσθέτοντας 25γρ. λυκοπενίου στην καθημερινή διατροφή, ρίχνει τα επίπεδα της LDL χοληστερίνης έως και κατά 10%. 

– Μαύρη Σοκολάτα

 Μελέτη που διεξήχθη σε υπερτασικά και προ-υπερτασικά ηλικιωμένα άτομα, έδειξε πως ύστερα από μόλις 18 βδομάδες καθημερινής χρήσης μαύρης σοκολάτας, οι συμμετέχοντες είδαν την υπέρτασή τους να μειώνεται έως και 20%. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments