Συρία: Λήξη εκεχειρίας, με «θολή» την επόμενη μέρα | Pagenews.gr
Pagenews Team 19 Σεπτεμβρίου 2016, 08:16

​Τη λήξη της εκεχειρίας που κρατούσαν τις τελευταίες 8 μέρες ανακοίνωσαν οι δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία το πρωί της Δευτέρας. 

Στο Χαλέπι, εκπρόσωπος των ανταρτών εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τα επόμενα βήματα. Την απαισιοδοξία του συμμερίζεται και ο αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις Στίβεν Ο’ Μπράιεν.

Ο ίδιος δήλωσε ότι αισθάνεται «πόνο και απογοήτευση» που η ανθρωπιστική βοήθεια δεν έφτασε στο δοκιμαζόμενο Χαλέπι και παραμένει στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας επί μια εβδομάδα.

Στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, o οποίος αναχώρησε για τη Σύνοδο του ΟΗΕ για το προσφυγικό, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι με τη στάση τους επιδεινώνουν την κατάσταση μεταξύ των ανταρτών.

Ο Ερντογάν αναφερόταν στο περιστατικό που συνέβη την περασμένη εβδομάδα, όταν αμερικανικές δυνάμεις μπήκαν σε συριακή πόλη σε επιχείρηση κατά των τζιχαντιστών, αλλά αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, όταν διαμαρτυρήθηκαν οι αντάρτες.

Στο κόκκινο και οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, με αφορμή την επιδρομή που χτύπησε «κατά λάθος» δυνάμεις του συριακού στρατού από μαχητικά του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.

Η αμερικανική πλευρά εξέφρασε τη λύπη της για το πλήγμα, αλλά πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας την Μόσχα για δημιουργία εντυπώσεων.

Η Ουάσινγκτον ανέφερε ότι σταμάτησε την επίθεση την στιγμή που ενημερώθηκε από τη ρωσική πλευρά πως η επίθεση χτυπούσε μέσα του συριακού στρατού και στη συνέχεια εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης, αναγνωρίζοντας το περιστατικό, εξέφρασε τη «λύπη» της Ουάσινγκτον για την «μη σκόπιμη απώλεια ζωών».

Από την πλευρά του, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι η ρωσική πλευρά που είχε ενημερωθεί προηγουμένως για το χώρο των επιχειρήσεων δεν είναι διαβιβάσει την ανησυχία του για ενδεχόμενη παρουσία συριακών δυνάμεων.