ΟΗΕ: Σταδιακή εθνοκάθαρση στο Νότιο Σουδάν | Pagenews.gr
Pagenews Team 1 Δεκεμβρίου 2016, 12:49

Στο Νότιο Σουδάν διεξάγεται με σταθερούς ρυθμούς μια διαδικασία εθνοκάθαρσης, με σφαγές, λιμό, ομαδικούς βιασμούς και την καταστροφή χωριών, όπως ανακοίνωσε επιτροπή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα τρία μέλη της επιτροπής που κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό, ταξίδεψαν σε πολλές περιοχές του Νότιου Σουδάν επί 10 ημέρες. Μετά το ταξίδι τους, δήλωσαν ότι παρατήρησαν βαθύ διχασμό στη χώρα όπου ζουν 64 εθνοτικές ομάδες.

«Έχει ήδη ξεκινήσει μια σταθερή διαδικασία εθνοκάθαρσης σε πολλές περιοχές του Νότιου Σουδάν μέσω του λιμού, των ομαδικών βιασμών και το κάψιμο χωριών», δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής Γιάσμιν Σούκα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Στήνεται η σκηνή για μια επανάληψη όσων συνέβησαν στη Ρουάντα και η διεθνής κοινότητα έχει υποχρέωση να το αποτρέψει», υπογράμμισε.

Η εθνοκάθαρση έρχεται έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων, ομάδων ανταρτών και συμμαχικών τους παραστρατιωτικών ομάδων. Η πολιτική διαμάχη μεταξύ του προέδρου Σάλβα Κιρ και του πρώην αντιπροέδρου του Ρικ Μάκαρ εξελίχθηκε σε στρατιωτική σύγκρουση τον Δεκέμβριο του 2013.

Η σύγκρουση –στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, προκάλεσε εκτεταμένο λιμό, ενώ ανάγκασε και τρία εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους—έφερε αντιμέτωπες τη φυλή του Κιρ, τους Ντίνκα, με τη φυλή του Μάκαρ, τους Νουρ, και άλλες φυλές που φέρονται να υποστήριζαν τους αντάρτες.

«Υπάρχουν εθνοτικές εντάσεις, διότι οι άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας της φυλής στην οποία ανήκουν. Όλοι πιστεύουν ότι μια στρατιωτική σύγκρουση είναι σχεδόν αναπόφευκτη σε διάφορες περιοχές της χώρας», εξήγησε η Σούκα.

Από την πλευρά του, ο Αντάμα Ντίενγκ, ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για την πρόληψη γενοκτονιών, έχει ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει εμπάργκο στην πώληση όπλων στο Νότιο Σουδάν, προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της εθνοτικής βίας σε γενοκτονία.

TAGS: