Πολιτική

Η κυβέρνηση “πανηγυρίζει” και ο Σόιμπλε ζητεί να “ανοίξει” το ασφαλιστικό

Η κυβέρνηση “πανηγυρίζει” και ο Σόιμπλε ζητεί να “ανοίξει” το ασφαλιστικό
Μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό, φορολογικό και εργασιακά θέλει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, ενώ το Μαξίμου "βαφτίζει" τα μέτρα "μεταρρυθμίσεις" και μιλά για "νίκη" έναντι των δανειστών.

Η κυβέρνηση “πανηγυρίζει” για το “πακέτο”, που έκλεισαν στο χθεσινό Eurogroup οι κκ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, “βαφτίζοντας” τα μέτρα “μεταρρυθμίσεις”, την ώρα που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ούτε λίγο ούτε πολύ καλεί την Αθήνα να “ανοίξει” το “ασφαλιστικό”, το οποίο το περασμένο καλοκαίρι πήρε την έγκριση της Βουλής.

Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο Ecofin, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ζήτησε από την Αθήνα να κάνει μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό, φορολογικό και εργασιακά, τονίζοντας μάλιστα ότι προς το παρόν δεν τίθεται ζήτημα ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

“Η Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμόσει περαιτέρω διορθώσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα για πολιτικούς λόγους” τόνισε ενδεικτικά ο Σόιμπλε.

“Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα αργότερα”, έσπευσε να προσθέσει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Όσον αφορά την τρέχουσα διαπραγμάτευση, ο Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι προς το παρόν, δεν έχει επέλθει συμφωνία για τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, οι οποίοι αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος βοήθειας.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο ίδιος επανέλαβε ότι το μείζον ζήτημα για την Ελλάδα είναι οι μεταρρυθμίσεις. “Το ζήτημα του χρέους έπεται”, διευκρίνισε.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Σόιμπλε, περαιτέρω μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και στο φορολογικό σύστημα και τα εργασιακά.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, επεσήμανε πως “τις επόμενες ημέρες, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην ελληνική πρωτεύουσα και εκεί θα έχουν πολλή δουλειά”.

Συμπλήρωσε μάλιστα, πως “πρέπει να γίνουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις” και ότι “οι συζητήσεις θα αφορούν το φορολογικό, το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά”.

Ο ίδιος διευκρίνισε, ωστόσο, πως “δεν υπάρχει βιασύνη, καθώς δεν βρισκόμαστε σε έκτακτη κατάσταση. Η Αθήνα δεν αντιμετωπίζει άμεσο πρόβλημα ρευστότητας”, εξήγησε ο Ντάισελμπλουμ.

Πάντως, με… “βιτρίνα” τις φοροελαφρύνσεις η κυβέρνηση της Αριστεράς “χρυσώνει το χάπι” για το πακέτο του Eurogroup, το οποίο φέρνει πίσω στην Αθήνα την τρόικα μετά την Καθαρά Δευτέρα. 

Δια του εκπροσώπου του το Μέγαρο Μαξίμου, πανηγυρίζοντας για τα σκληρότερα μέτρα της επταετίας ύψους 3,6 δισ. ευρώ και “βαφτίζοντάς” τα “μεταρρυθμίσεις”, υπεραμύνεται της δραματικής υποχώρησης της κυβέρνησης μπροστά στις νέες απαιτήσεις των δανειστών.

Ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες την Τρίτη, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι το πακέτο του Eurogroup είναι το πιο σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

“Για κάθε ευρώ επιβάρυνσης, που θα νομοθετείται, θα υπάρξει και ένα ευρώ ελάφρυνσης, που θα ψηφιστεί”, είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, “χθες όλες οι πλευρές έκαναν βήματα, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές των δημοσιονομικών προβλέψεων για τη μετά τη λήξη του προγράμματος περίοδο”.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμα πως «μετά τη χθεσινή πρόοδο, με υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές, τώρα είναι η ώρα και για τη Γερμανία να βαδίσει στο δρόμο του ρεαλισμού».

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ακόμα ότι «αναμένουμε και από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ να κάνει πίσω από την παράλογη απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μια δεκαετία» και πως πρέπει να υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση ώστε να συμφωνηθεί η μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους». 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments