Διεθνή

Τερέζα Μέι: Δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με την αυτόνομη κυβέρνηση του Γιβραλτάρ

Τερέζα Μέι: Δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με την αυτόνομη κυβέρνηση του Γιβραλτάρ
H πρωθυπουργός της Βρετανίας δεσμεύθηκε σήμερα να συνεργαστεί με την αυτόνομη κυβέρνηση του Γιβραλτάρ ώστε να εξασφαλίσει «την καλύτερη δυνατή κατάληξη» ως προς μια συμφωνία για το Brexit.

H πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεσμεύτηκε σήμερα να συνεργαστεί με την αυτόνομη κυβέρνηση του Γιβραλτάρ, ώστε να εξασφαλίσει «την καλύτερη δυνατή κατάληξη ως προς μια συμφωνία για το Brexit» που θα καλύπτει και τη συγκεκριμένη βρετανική κτήση στο νοτιοδυτικό άκρο της Ευρώπης».

Την Παρασκευή η Ε.Ε. χορήγησε στην Ισπανία το δικαίωμα άσκησης βέτο αναφορικά με τις μελλοντικές σχέσεις που θα έχει το Γιβραλτάρ με την Ευρώπη, δίνοντας έτσι τον πρώτο λόγο στη Μαδρίτη για την τύχη του βρετανικού αυτού θύλακα στο νότιο τμήμα της χώρας, έπειτα από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση. Η Ισπανία διεκδικεί την κυριαρχία του «Βράχου», τον οποίο εκχώρησε στη Βρετανία το 1713.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι η Μέι επανέλαβε πως το Λονδίνο παραμένει «σταθερό στη δέσμευσή του» να υποστηρίζει το Γιβραλτάρ, τους πολίτες και την οικονομία του, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του «Βράχου» Φαμπιάν Πικάρντο.

Ειδικότερα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας μετέφερε στον Πικάρντο ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιαδήποτε διευθέτηση, σύμφωνα με την οποία «το Γιβραλτάρ θα περνούσε στην κυριαρχία άλλου κράτους ενάντια στην ελεύθερη και δημοκρατικά εκπεφρασμένη βούληση των κατοίκων του».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αλφόνσο Νταστίς αρνήθηκε να σχολιάσει για το δικαίωμα του βέτο σχετικά με το Γιβραλτάρ σε σημερινή του συνέντευξη αλλά είπε ότι βλέπει πολύ θετικά τη στάση της ΕΕ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments