Γαλλία: Λήξη απεργίας στο εργοστάσιο της Whirlpool | Pagenews.gr
Pagenews Team 6 Μαΐου 2017, 08:40 6 Μαΐου 2017, 8:40

Διεκόπη η απεργία στο εργοστάσιο της Whirlpool στην Αμιέν της Γαλλίας, το οποίο πρόκειται να μεταφερθεί στην Πολωνία και είχε αναχθεί σε σύμβολο των αρνητικών της παγκοσμιοποίησης στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές. 

Δύο ημέρες μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων, που άρχισαν στις 24 Απριλίου, η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκαν το εργοστάσιο. 

Η Λεπέν, που πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη, έγινε δεκτή με χαμόγελα, ενώ οι εργαζόμενοι τράβηξαν selfies μαζί της. Αντίθετα ο Μακρόν αρχικά έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες και σφυρίγματα, προτού ξεκινήσει να συνομιλεί με τους εργαζόμενους του εργοστασίου που βρίσκεται σε μια περιοχή της Γαλλίας η οποία ήδη πλήττεται από υψηλή ανεργία εξαιτίας του κλεισίματος και άλλων βιομηχανικών μονάδων. 

Με αφορμή την υπόθεση της Whirlpool οι δύο υποψήφιοι επισήμαναν τις διαφορετικές τους απόψεις για την παγκοσμιοποίηση: Η Λεπέν τάσσεται υπέρ του προστατευτισμού και δεσμεύθηκε να επαναφέρει τους τελωνιακούς φραγμούς. Ο Μακρόν επιθυμεί να ενισχύσει τις ελεύθερες συναλλαγές και να εμβαθύνει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. 

Οι εργαζόμενοι ψήφισαν χθες Παρασκευή υπέρ της λήξης της απεργίας, μετά από συμφωνία στην οποία κατέληξαν με τη διοίκηση του εργοστασίου και η οποία αφορά ένα σχέδιο διάσωσης θέσεων εργασίας που υπεγράφη από όλα τα συνδικάτα και χαρακτηρίστηκε «ισορροπημένο».

Ετικέτες: