Διεθνή

Γαλλία: Εν αναμονή της ιστορικής νίκης του Μακρόν – Οι τελευταίες εκτιμήσεις του δίνουν έως και 470 έδρες – Ψηλά η αποχή (pics)

Γαλλία: Εν αναμονή της ιστορικής νίκης του Μακρόν – Οι τελευταίες εκτιμήσεις του δίνουν έως και 470 έδρες – Ψηλά η αποχή (pics)
Το μεσημέρι η συμμετοχή ανήλθε στο 17,75% καταγράφοντας σημαντική πτώση από τον δεύτερο γύρο του 2012 και του 2007 (21,41% το 2012 και 22,89% το 2007) και από τον πρώτο γύρο (19 , 24%).

Σε καμιά περίπτωση κανείς δεν μπορούσε πέρυσι να φανταστεί ότι το κεντρώο φιλευρωπαϊκό κόμμα, το οποίο δημιούργησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, θα μπορούσε σήμερα να οδηγηθεί στην επισφράγιση ενός θριάμβου που όπως όλα δείχνουν αναμένεται να είναι ιστορικός αλλά και επικός.

Οι κάλπες έκλεισαν στις μικρές πόλεις και κοινότητες στις 19:00 ώρα Ελλάδος, στις μητροπόλεις κλείνουν στις 21:00 ώρα Ελλάδος.

Ήδη ανακοινώθηκαν αποτελέσματα περιφερειών του εξωτερικού. Δύο βουλευτές του κόμματος Μακρόν, ο Roland Lescure και η Paula Forteza εξελέγησαν στην Αμερική. Ο πρώτος στην περιφέρεια Καναδάς-ΗΠΑ, η δεύτερη στην περιφέρεια Κεντρική Αμερική. Εκθρόνισαν έτσι τους δύο εν ενεργεία βουλευτές του δεξιού κόμματος.

Κάποιοι βουλευτές εξελέγησαν ήδη από τον πρώτο γύρο της προηγούμενης Κυριακής. Αυτή είναι η περίπτωση του Sylvain Maillard, 43 ετών, ο οποίος έκανε ήδη την εμφάνισή του στη βουλή, την περασμένη Τρίτη.

Ας σημειωθεί ότι 4 βουλευτές έχουν ήδη εκλεγεί από τον α’ γύρο, δύο του Μακρόν, 1 του κεντρώου κόμματος Modem και ένας αριστερός.

Υποψήφια και η κόρη της Μπριζίτ Μακρόν

Η Μπριζίτ Μακρόν έμεινε στην παραλιακή πόλη Τουκέ την Κυριακή των εκλογών για να στηρίξει την κόρη της Τιφέν Οζιέρ, δικηγόρο στο επάγγελμα, η οποία είναι υποψήφια αναπληρώτρια βουλευτής με το κόμμα Μακρόν.

Η κόρη της Τιφέν Οζιέρ εκτιμάται πως θα εκλεγεί αναπληρώτρια βουλευτής αφού με 35% στον πρώτο γύρο, το ντουέτο βρίσκεται μπροστά από τον υποψήφιο βουλευτή-δήμαρχο της πόλης Τουκέ.

Που οφείλεται η αποχή

Τα γαλλικά ΜΜΕ προσπαθούν να βρουν τα αίτια της αποχής-ρεκόρ που σημειώθηκε στις βουλευτικές εκλογές ως το μεσημέρι της Κυριακής 18 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις φωτογραφίες που δημοσίευσε η Le Monde: οι εκλογικοί αντιπρόσωποι διαβάζουν περιοδικά για να περάσει η ώρα.

Οι εκτιμήσεις για το κίνημα Μακρόν

Δύο ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, βασιζόμενα σε σφυγμομετρήσεις αλλά και στο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου θεωρούν μάλιστα πιθανό το Republique en Marche («Δημοκρατία Εμπρός») να εξασφαλίσει έως και 470 έδρες επί συνόλου 577, πολύ περισσότερες απ’ τις 289 που χρειάζεται για την απόλυτη πλειοψηφία παρέχοντας έτσι στον Μακρόν την αναγκαία στήριξη για να περάσει τους ερχόμενους μήνες τις αμφιλεγόμενες αλλαγές στο εργασιακό δίκαιο -μέρος μιας φιλόδοξης μεταρρυθμιστικής ατζέντας, με την οποία θέλει να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία της χώρας.

Μειωμένη συμμετοχή

Το ποσοστό της συμμετοχής έφθανε το 17,75% στις 13:00 π.μ. (ώρα Ελλάδος) έναντι 21,41% που ήταν την ίδια ώρα στις εκλογές του 2012, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Κορυφαία στελέχη -πρώην υπουργοί εκτός βουλής

Εντύπωση προκάλεσε ο αποκλεισμός, από τον α’ γύρο, του υποψηφίου προέδρου του Σοσιαλιστικού κόμματος Μπενουά Αμόν. Από τον α’ γύρο αποκλείστηκε επίσης ο γραμματέας του κόμματος Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς, η πρώην υπουργός Ορελί Φιλιπετί και περίπου 100 ακόμη πρώην υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης Ολάντ.

Έξω μένουν και στελέχη από τα άλλα κόμματα. Αποκλείστηκαν από τον α’ γύρο η Σεσίλ Ντιφλό, πρώην πρόεδρος των Οικολόγων και πρώην υπουργός του Ολάντ, η Εμανουέλ Κος, πρώην υπουργός του Ολάντ, η πρώην υπουργός του Σαρκοζί Ραμά Γιάντ κλπ.

Χωρίς τη Μπριζίτ ψήφισε ο Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν ψήφισε στο δημαρχείο του Τουκέ (Πα-ντε-Καλαί), πριν μεταβεί στην περιοχή του Παρισιού για να προεδρεύσει της τελετής για την 77η επέτειο από το ιστορικό, πολεμικό διάγγελμα που είχε απευθύνει προς το έθνος ο Σαρλ ντε Γκολ στις 18 Ιουνίου 1940.

Ο Μακρόν ψήφισε στις 9.00 το πρωί χωρίς τη σύζυγό του Μπριζίτ, σε αντίθεση με την περασμένη Κυριακή. 

Ο αρχηγός του κράτους χαιρέτισε αρκετούς ανθρώπους που τον περίμεναν έξω από το δημαρχείο και έβγαλαν σέλφι μαζί του.

Στον πρώτο γύρο, ο Μακρόν είχε ψηφίσει προς το μεσημέρι με τη σύζυγό του. Σήμερα, εκπλήρωσε το εκλογικό του καθήκον του νωρίς, πριν επιβιβαστεί σε ελικόπτερο για να πάει στο Μον-Βαλεριέν, στην περιοχή του Παρισιού, προκειμένου να προεδρεύσει της τελετής μνήμης της 18ης Ιουνίου 1940.

Στο Ενέν-Μπομόν ψήφισε η Λεπέν Η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, η οποία είναι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές, στην 11η περιφέρεια του Πα-ντε-Καλέ, ψήφισε στο Ενέν-Μπομόν, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του AFP.

Η Λεπέν συνοδευόταν από τον Στιβ Μπριουά, τον δήμαρχο της πόλης αυτής, η οποία αριθμεί περίπου 26.000 κατοίκους και αποτελεί ένα από τα προπύργια του ακροδεξιού κόμματος. Ο Μπριουά προέρχεται από το Εθνικό Μέτωπο.

Η Λεπέν δεν έκανε καμία δήλωση στους περίπου 20 δημοσιογράφους που την περίμεναν σε σχολείο, το οποίο είχε μετατραπεί σε εκλογικό κέντρο.

Τι έγινε στον Α΄γύρο

Στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών το κόμμα του Μακρόν και το ΜοDem απέσπασαν ποσοστό 32,3%, έναντι 21,5% των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικανών, 13,2% του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν, 11% της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Μελανσόν και μόλις 9,5% του πρώην κυβερνώντος κόμματος της χώρας, των Σοσιαλιστών και των συμμάχων τους.

Στις 20:00 οι πρώτες επίσημες προβλέψεις

Τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά απ’ τις 8πμ ως τις 18:00 (πμ) και στις μεγάλες πόλεις δύο ώρες επιπλέον, ενώ στις υπερπόντιες κτήσεις λόγω της διαφοράς της ώρας ψήφισαν ήδη από χθες. Οι πρώτες επίσημες προβλέψεις αναμένονται γύρω στις 20:00.

Αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας

Πάνω από 50.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός. Μετά από μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων των τελευταίων ετών η Γαλλία παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Στις βουλευτικές εκλογές τις Γαλλίας εκλέγεται από ένας βουλευτής σε κάθε μία απ’ τις 577 εκλογικές περιφέρειες της χώρας βάσει ενός συστήματος που δυσκολεύει αρκετά τα μικρά κόμματα να κατακτήσουν έδρες.

Η ψηφοφορία της 4ης Ιουλίου για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα καθορίσει την κατανομή των νεοεκλεγέντων.

Η δίχως προηγούμενο υπεροχή του Μακρόν βοηθήθηκε από το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας BVA, το 71% των Γάλλων συμφωνούν πλέον να υιοθετηθεί η αναλογική στις βουλευτικές εκλογές, διατηρώντας το πλειοψηφικό σύστημα για τις προεδρικές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments