Διεθνή

Τυφώνας Ίρμα: Στους 21 οι νεκροί – Οι Αμερικανοί εγκαταλείπουν με κάθε μέσο τις ακτές

Τυφώνας Ίρμα: Στους 21 οι νεκροί – Οι Αμερικανοί εγκαταλείπουν με κάθε μέσο τις ακτές
Συνωστισμός σε αεροδρόμια και αυτοκινητόδρομους φέρνει ο τυφώνας Ίρμα, αφού χιλιάδες άνθρωποι στις ΗΠΑ εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. 21 νεκροί ο τραγικός απολογισμός έως τώρα. Πέρασε από την Κούβα, πλησιάζει στη Φλόριντα ο φονικός τυφώνας.

Ο τραγικός απολογισμός του τυφώνα Ιρμα είναι τουλάχιστον 21 νεκροί έως τώρα. Περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επηρεαστεί σε ΗΠΑ και όχι μόνο ενώ ο τελικός απολογισμός αναμένεται να είναι πιο βαρύς, με επτά αγνοούμενους μόνο στις γαλλικές κτήσεις.

Αυτή την ώρα, ο τυφώνας που σαρώνει τα πάντα στο διάβα του με ταχύτητες 250 χιλιομέτρων/ώρα πλήττει τις βόρειες ακτές της Κούβας και τις νότιες Μπαχάμες.

Οι κουβανικές Αρχές έχουν απομακρύνει χιλιάδες τουρίστες από τα θέρετρα της βόρειας ακτής του νησιού ενώ απομάκρυναν με ελικόπτερο τους έξι δελφίνια στο Κάγιο Γκιγιέρμο, ένα νησί στη βόρεια Κούβα, που απειλείται.

Στο «στόχαστρο» του τυφώνα δεν αποκλείεται να βρεθούν ακόμα και πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως το Μαϊάμι. Οπως μετέδωσε το βράδυ της Παρασκευής το CNN, μόνο στην κομητεία Μαϊάμι-Ντέιντ 10.265 άνθρωποι έχουν ήδη μεταβεί σε καταφύγια.

«Η Ίρμα πρόκειται να είναι καταστροφική για τις ΗΠΑ», δήλωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών των ΗΠΑ, Μπροκ Λονγκ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Λονγκ προειδοποίησε ότι περίπου 100.000 άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν καταφύγιο, ενώ ολόκληρα τμήματα της πολιτείας δεν θα έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Επανέλαβε τις συστάσεις προς τους πολίτες να εγκαταλείψουν την περιοχή, ειδικότερα εκείνοι που διαμένουν στα σημεία από όπου θα περάσει ο τυφώνας.

«Δεν γνωρίζω κανέναν στη Φλόριντα που να είναι έμπειρος», προφανώς για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.

«Είναι αρκετά έγκυρες αυτές οι προβλέψεις που δείχνουν ότι η Ίρμα θα πλήξει τη Φλόριντα το Σαββατοκύριακο και οι άνεμοι, καθώς και οι καταιγίδες που συνοδεύουν τον τυφώνα μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικοί», σημείωσε ο Λονγκ.

Περισσότεροι από 8.000 μέλη της FEMA έχουν επιστρατευτεί προκειμένου να προετοιμάσουν την Φλόριντα για την επέλαση του τυφώνα, καθώς και να συνδράμουν στις προσπάθειες αναδόμησης από τον τυφώνα Χάρβεϊ που έπληξε το Τέξας την περασμένη εβδομάδα.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρικ Σκοτ, ενώ ο τυφώνας – τέρας ετοιμάζεται να πλήξει την πολιτεία, προειδοποίησε τους κατοίκους ότι πρέπει να είναι έτοιμοι να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Σε περιοχές-φαντάσματα έχουν μετατραπεί η Κούβα και οι ακτές της Φλόριντα, καθώς οι κάτοικοι εγκαταλείπουν με κάθε τρόπο τις περιουσίες τους, προκειμένου να ξεφύγουν από τη μανία της φύσης και τις συνέπειες του υπερκυκλώνα Ίρμα, ο οποίος πλησιάζει απειλητικά.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, ο τυφώνας πέρασε από τις Μπαχάμες νωρίτερα και πλησιάζει με ανέμους 250 χιλιομέτρων την ώρα την Κούβα, ενώ θα αρχίσει να επηρεάζει τις ακτές της Φλόριντα, στη χερσόνησο της οποίας θα «πέσει» την Κυριακή. Οι ισχυροί άνεμοι που συνοδεύουν τον κυκλώνα, ο οποίος έχει αποδυναμωθεί σε κατηγορία 4, παραμένει ωστόσο επικίνδυνος, άρχισαν να πλήττουν από σήμερα την ανατολική Κούβα.

Η πρώτη κοινότητα όπου έγιναν αισθητές οι επιπτώσεις του κυκλώνα τα ξημερώματα είναι η Μπαρακόα, ένα τουριστικό θέρετρο στα ανατολικά της χώρας που καταστράφηκε πέρυσι από τον κυκλώνα Μάθιου. Ο Τόνι Μάτος, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου προστασίας, έκανε λόγο, μιλώντας σε κρατικά ΜΜΕ, για ανέμους που φθάνουν τα 60 χιλιόμετρα την ώρα και «μέτριας έκτασης πλημμύρες» από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

Όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, ο κυκλώνας δεν αναμένεται να προσεγγίσει επικίνδυνα τις ανατολικές ακτές της νήσου, όμως η Ίρμα θα πλήξει τα βόρειες ακτές από την Παρασκευή το βράδυ. Στις 17.00 ώρα Ελλάδας, ο κυκλώνας βρισκόταν σε απόσταση 115 χιλιομέτρων από τις βορειοανατολικές ακτές της νήσου, σύμφωνα με τις κουβανικές αρχές. Κύματα ύψους 5 μέτρων καταγράφθηκαν στην περιοχή Πούντα Λουκρέσια (βορειοανατολικά).

Συνολικά 200.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε σπίτια συγγενών ή σε καταφύγια των αρχών, ιδίως στις επαρχίες Καμαγουέι και Σιέγο ντε Αβίλα, στα κεντρικά της χώρας, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίστηκε στα δεδομένα που έλαβε από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Στις τουριστικές περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο, ιδίως τις νήσους “Κάγιος” στο βόρειο/βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, σχεδόν 10.000 ξένοι επισκέπτες και πολλές χιλιάδες Κουβανοί τουρίστες απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Τουρισμού.

Μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί 21 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες, ενώ οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες σε υποδομές και ιδιωτική περιουσία. Οι εννέα θάνατοι σημειώθηκαν στα νησιά Άγιος Μαρτίνος και Άγιος Βαρθολομαίος που σαρώθηκαν από τον κυκλώνα.

Τραμπ: Φύγετε από τον δρόμο του, είναι επικών διαστάσεων

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με απανωτά tweets, προειδοποίησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

«Ο τυφώνας Ίρμα είναι επικών διαστάσεων, ίσως μεγαλύτερος από οτιδήποτε άλλο έχουμε δει ποτέ», έγραψε ο Τραμπ, συμπληρώνοντας: «Μείνετε ασφαλείς και φύγετε από τον δρόμο του, αν είναι δυνατόν».

«Η εκπληκτική Ακτοφυλακή μας έσωσε πάνω από 15.000 ζωές την προηγούμενη εβδομάδα με τον Χάρβεϊ (σ.σ.: τον τυφώνα που έπληξε το Τέξας). Ο τυφώνας Ίρμα μπορεί να είναι ακόμα χειρότερος», έγραψε στη συνέχεια.

Σενάρια εκκένωσης της Φλόριντα

«Μην αγνοείτε τις εντολές εκκένωσης. Να θυμάστε: μπορούμε να ξαναχτίσουμε το σπίτι σας, δεν μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη ζωή σας. Όλοι πρέπει να προετοιμαστούν για εκκένωση σύντομα», προειδοποίησε ο κυβερνήτης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η Φλόριντα έχει πληθυσμό 20 εκατομμυρίων αλλά μέχρι στιγμής οι εντολές υποχρεωτικής εκκένωσης αφορούν μόνο 1 εκατομμύριο ανθρώπους στην Πολιτεία αυτή και στη γειτονική Τζόρτζια.

«Αυτή η καταιγίδα είναι πανίσχυρη και θανάσιμη», επέμεινε ο Σκοτ ο οποίος έχει πολλαπλασιάσει τις τελευταίες ημέρες τις εκκλήσεις του προς τους κατοίκους να φύγουν από τις ζώνες που απειλούνται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Σήμερα είναι η ημέρα για να κάνετε το σωστό για την οικογένειά σας, να την οδηγήσετε στην ενδοχώρα για να είναι ασφαλής» συνέχισε ο κυβερνήτης, υπογραμμίζοντας για άλλη μία φορά ότι η έκταση του κυκλώνα είναι «μεγαλύτερη από την Πολιτεία μας στο σύνολό της».

Υπουργός Υγείας: Φύγετε επειγόντως

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Τομ Πράις προειδοποίησε τους κατοίκους της Φλόριντας και των παράκτιων περιοχών στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ να φύγουν επειγόντως πριν από την άφιξη της Ίρμα.

Το μάτι του κυκλώνα, που συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 240 χιλιομέτρων την ώρα, αναμένεται να πλήξει τη νότια Φλόριντα.

«Παραμένει μια καταιγίδα ιδιαίτερα επικίνδυνη και το παράθυρο που θα σας επιτρέψει να καταφύγετε σε ασφαλείς περιοχές για να αναμένετε το πέρασμα του κυκλώνα ή να εγκαταλείψετε τις εστίες σας (…) θα κλείσει σύντομα» επισήμανε ο Πράις κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν υποχρεωτικά τα σπίτια τους στην Φλόριντα και τη Τζόρτζια, έκανε γνωστό ο Μπροκ Λονγκ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών (Fema), που ήταν επίσης παρών στην ενημέρωση των αρχών.

«Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι δεν γνωρίζω κανέναν στην Φλόριντα ο οποίος έχει ποτέ ζήσει φαινόμενο παρόμοιο με αυτό που θα πλήξει προσεχώς τη νότια Φλόριντα» υπογράμμισε ο ίδιος. Οι κάτοικοι που διατρέχουν κίνδυνο «πρέπει να φύγουν και να υπακούσουν στις εντολές».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments