Πολιτική

Νίκος Κοτζιάς – Αντόνιο Γκουντέρες: Τετ α τετ με φόντο Κυπριακό και ΠΓΔΜ

Νίκος Κοτζιάς – Αντόνιο Γκουντέρες: Τετ α τετ με φόντο Κυπριακό και ΠΓΔΜ
Ο Νίκος Κοτζιάς και ο Αντόνιο Γκουτέρες είχαν αργά το βράδυ της Κυριακής συνάντηση και επι τάπητος τέθηκε το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και το Κυπριακό.

Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, το Κυπριακό καθώς και οι μεταρρυθμίσεις στον ΟΗΕ ήταν τα τρία θέματα που συζητήθηκαν το βράδυ της Κυριακής (ξημερώματα της Δευτέρας ώρα Ελλάδας), στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Μια συζήτηση την οποία ο κ. Κοτζιάς, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα», σημειώνοντας ότι ο κ. Γκουτέρες επίσης εξήρε τη στάση της Ελλάδας στο προσφυγικό πρόβλημα.

Ειδικότερα όσον αφορά το ονοματολογικό, στο πλαίσιο της συζήτησης -παρόντος του ειδικού απεσταλμένου Μάθιου Νίμιτς- ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «υπάρχει ένα παράθυρο δυνατότητας» να συζητηθεί μετά τον Οκτώβρη και την ολοκλήρωση των δημοτικών εκλογών στη γειτονική χώρα, «εφόσον χτυπηθεί ο αλυτρωτισμός».

Ως προς το Κυπριακό, ο Ν. Κοτζιάς εξέφρασε στον κ. Γκουτέρες τη βούληση της Ελλάδας για τη συνέχιση των συζητήσεων στη βάση των προτάσεων «που είχε διατυπώσει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας και στις οποίες ήμασταν σύμφωνοι». 

«Υπογραμμίσαμε», εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών, «την ανάγκη να διατηρηθεί το κεκτημένο του μοναδικού εγγράφου του ΟΗΕ» που κατατέθηκε την τελευταία βραδιά της διαπραγμάτευσης στο Κραν Μοντανά και αφορούσε το πλαίσιο στο οποίο θα εφαρμόζονταν οι αποφάσεις σχετικά με την κατάργηση της συνθήκης των εγγυήσεων και τα παρεμβατικά δικαιώματα, «ένα κείμενο που το έβαλε ο ΓΓ πάνω στο τραπέζι και το οποίο αποτελεί καλή βάση για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας».

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις του ΟΗΕ, ο κ. Κοτζιάς τόνισε στον κ. Γκουτέρες ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τις προτάσεις του και επιπρόσθετα διατύπωσε την ελληνική πρόταση για την δημιουργία ενός παγκόσμιου κοινοβουλευτικού οργάνου το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα να γίνει πιο ελκυστικός ο ΟΗΕ στην καθημερινότητα των πολιτών.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για την περαιτέρω πορεία επίλυσης του Κυπριακού τόνισε τη σημασία του "open ended", μιας ανοιχτής διαπραγματευτικής διαδικασίας, μια επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας από την αρχή των διαπραγματεύσεων το 2016, η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχειας αρκεί να το θέλουν, όπως είπε, και οι δύο πλευρές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments