Ελλάδα

Εικόνες βιβλικής καταστροφής σε Νέα Πέραμο, Μάνδρα και δυτική Αττική – Σε εθνικό πένθος κηρύχθηκε η χώρα

Εικόνες βιβλικής καταστροφής σε Νέα Πέραμο, Μάνδρα και δυτική Αττική – Σε εθνικό πένθος κηρύχθηκε η χώρα
Νεκροί, τραυματίες, αγνοούμενοι και μία ασύλληπτη βιβλική καταστροφή συνθέτουν το σκηνικό της καταστροφικής πλημμύρας που ζει η Δυτική Αττική, με τη Μάνδρα, τη Νέα Πέραμο και την Ελευσίνα να έχουν πληγεί περισσότερο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κήρυξε την Ελλάδα σε εθνικό πένθος καθώς Μάνδρα, Νέα Πέραμος και ολόκληρη η περιοχή της Δυτικής Αττικής θρηνεί 15 ανθρώπους μέχρι στιγμής. 10 άνδρες και 5 γυναίκες, των οποίων μόλις οι 6 σωροί έχουν αναγνωριστεί. Σύμφωνα, με το υπουργείο Υγείας, μέχρι τις 18:30 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο 15 νεκροί (5 γυναίκες και 10 άνδρες) και διακομίστηκαν 17 τραυματίες (6 γυναίκες και 11 άντρες). Από τους τραυματίες, μία γυναίκα οδηγήθηκε στην μονάδα εντατικής θεραπείας διασωληνωμένη, μία ακόμα στην πνευμονολογική κλινική, μία στην ορθοπεδική και 3 γυναίκες και 3 άντρες στην Α΄ παθολογική κλινική.

Οι υπόλοιποι έλαβαν εξιτήρια. Από τους 15 νεκρούς, οι 6 αναγνωρίστηκαν μέχρι τις 19:00. Με ενέργειες του ΕΚΕΠΥ, οι ιατροδικαστικές υπηρεσίας Αθηνών και Πειραιώς θα παραμείνουν ανοικτές όλο το βράδυ για τη διενέργεια νεκροτομιών. Ωστόσο, οι αρχές αναζητούν ακόμη 2 αγνοούμενους, εκφράζοντας παράλληλα τον φόβο ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί. Παράλληλα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί για έκτακτα καιρικά φαινόμενα και επιδείνωση του καιρού που θα ξεκινά από τα ξημερώματα της Πέμπτης με τις περιοχές στη Δυτική Αττική να βρίσκονται ξανά στο μάτι του κυκλώνα.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Η αγωνία όσο προχωρά η νύχτα μεγαλώνει ενώ στις περιοχές που χτύπησαν τα φυσικά φαινόμενα συνεχίζονται οι έρευνες για τα άτομα που αγνοούνται. Παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται εργασίες αποκατάστασης κάποιων ζημιών, αλλά και εργασίες προστασίας από μία νέα νεροποντή. Η στάθμη του νερού έχει υποχωρήσει αρκετά, ωστόσο τα προβλήματα είναι τεράστια, ενώ πολλοί κάτοικοι δεν έχουν που να μείνουν τη νύχτα.

Κλειστά τα σχολεία

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Βασιλείου, που μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 και αύριο θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στις περιοχές που επλήγησαν από την πρωτοφανή θεομηνία. Και ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε προληπτικά να κλείσει την Πέμπτη 20 σχολικές μονάδες εν όψει της επικείμενης κακοκαιρίας.

Πιο συγκεκριμένα, δεν θα λειτουργήσουν τα εξής Δημοτικά σχολεία της Αθήνας: 105ο , 102ο , 134ο , 29ο, 172ο , 14ο , 36ο , 56ο , 66ο , 60ο , 162ο και 58ο . Επίσης, δεν θα λειτουργήσουν τα παρακάτω Γυμνάσια και Λύκεια: Το Μουσικό Γυμνάσιο Αθηνών, το 3ο και 9ο ΕΠΑΛ, το 66ο Γυμνάσιο Αθηνών, το 38ο Γυμνάσιο και 38ο ΓΕΛ, το 23ο και 24ο Γυμνάσιο, το 23ο ΓΕΛ , το 39ο Γυμνάσιο και 39ο ΓΕΛ, καθώς και το 72ο Γυμνάσιο.

Ο δήμος καλεί τους πολίτες να απευθύνονται όλο το 24ωρο στον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό του δήμου Αθηναίων 1595 για οποιαδήποτε πληροφορία, ενώ σημειώνει ότι όχημα της Δημοτικής Αστυνομίας θα βρίσκεται σε ετοιμότητα για τη μεταφορά σε ασφαλείς χώρους, ατόμων που το έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με τον δήμο Αθηναίων, η διεύθυνση Καθαριότητας από χθες Τρίτη, έδωσε σχετικές οδηγίες σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες κατά προτεραιότητα να ελεγχθούν σήμερα όλα τα φρεάτια και να καθαριστούν από απορρίμματα και φύλλα. Από τις τηλεφωνικές αναφορές έχει λάβει έως τώρα ο δήμος Αθηναίων, έχουν καθαριστεί όλα τα φρεάτια στην επιφάνειά τους, σε όλους τους κεντρικούς άξονες των κοινοτήτων και σε κάθετους δρόμους αυτών, εκτός εκείνων στα οποία υπήρχαν σταθμευμένα αυτοκίνητα και αυτό δεν κατέστη εφικτό.

Επίσης, όλες οι Δημοτικές Κοινότητες έχουν θέσει σε επιφυλακή οχήματα, υλικά και ομάδες εργαζομένων. Σε ειδική ετοιμότητα βρίσκονται τα συνεργεία του δήμου Αθηναίων στους λόφους Λυκαβηττού, Στρέφη και στην περιοχή του Αττικού Άλσους (Τουρκοβούνια), προκειμένου να μείνουν ανοιχτά τα φρεάτια στην περίπτωση μεταφοράς μεγάλου όγκου χώματος. Παράλληλα, σύμφωνα με τον δήμο Αθηναίων, έχουν αποσυρθεί μπάζα και τα ογκώδη αντικείμενα που βρίσκονταν κοντά στα φρεάτια. Επίσης, τα πρωινά δρομολόγια αποκομιδής 3ης, 4ης και 5ης Δημ. Κοινότητας που ξεκινούν μετά τις 04:00 το πρωί, θα ξεκινήσουν νωρίτερα.

Σε ετοιμότητα θα βρίσκεται και το γραφείο κίνησης της διεύθυνσης Πρασίνου, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου με εργαζομένους και μηχανοκίνητο εξοπλισμό (τρία γερανοφόρα οχήματα, ένα JCB, φορτηγά και λοιπά οχήματα). Τέλος, έχουν τεθεί σε ετοιμότητα τα συνεργεία κλάδευσης υψηλών δένδρων καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου όπως επίσης και οι εργαζόμενοι στα Τμήματα Πρασίνου των επτά Δημοτικών Κοινοτήτων, οι οποίοι με τον απαραίτητο εξοπλισμό (αλυσοπρίονα, χειροπρίονα κ.λ.π.) θα μπορούν να επέμβουν στην περίπτωση που χρειαστεί.

Σε εθνικό πένθος η χώρα

Με διάγγελμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κήρυξε τη χώρα σε εθνικό πένθος. «Είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για όλη την Ελλάδα. Ζούμε μια μεγάλη καταστροφή. Ως αυτή την ώρα Θρηνούμε δεκατέσσερις νεκρούς στη Μάνδρα, και στη Νέα Πέραμο της Αττικής. Και η ευχή όλων μας είναι ο αριθμός αυτός να μη μεγαλώσει κι άλλο. Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη, τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στις οικογένειές των θυμάτων.

Και να δεσμευτώ ότι θα σταθούμε δίπλα τους με όσα μέσα έχουμε στη διάθεσή μας. Kαι πιστεύω ότι τούτη την ώρα, η κήρυξη εθνικού πένθους για τη μεγάλη αυτή τραγωδία, είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε. Πριν από λίγο συγκάλεσα σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς, τον αρχηγό της πυροσβεστικής και την περιφερειάρχη που από τη πρώτη στιγμή βρέθηκαν να συντονίζουν τις επιχειρήσεις της πολιτικής προστασίας.

Και θεωρώ καθήκον μου να ενημερώσω για τα άμεσα μέτρα στα οποία καταλήξαμε: Η συνδυασμένη επιχείρηση για την έρευνα, τον εντοπισμό και τη διάσωση όσων βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της θεομηνίας, θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση. Λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλη τη χώρα, καθώς αναμένουμε αυτά να έχουν ένταση και τις επόμενες ώρες.

Ήδη έχει σχεδιαστεί και εφαρμόζεται η αξιοποίηση χώρων του στρατού, ή άλλων δημόσιων χώρων, για να μην υπάρξει από απόψε κανένας άστεγος, ή πεινασμένος, συμπολίτης μας, από όσους έχουν πληγεί. Θα υπάρξει εμπεριστατωμένη έρευνα για να καταλήξουμε στις αιτίες της τραγωδίας ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοια καταστροφή. Δεσμεύομαι ότι άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, θα εφαρμοστούν μέτρα στήριξης τόσο των νοικοκυριών, όσο και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί. Καθώς και μέτρα ομαλοποίησης της ζωής στις περιοχές που χτύπησε η θεομηνία. Ήδη συγκροτούνται μικτά κλιμάκια του υπουργείου υποδομών, της περιφέρειας και των Δήμων που έχουν πληγεί.

Θα διατεθεί το σύνολο των μηχανικών ώστε να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να επουλωθούν τάχιστα οι πληγές. Επιτρέψτε μου, τέλος, να ευχαριστήσω τους άνδρες και τις γυναίκες της πυροσβεστικής, όπως και όλους όσους, μέσα από αντίξοες συνθήκες, πάλεψαν και παλεύουν αυτή την ώρα για να σώσουν περιουσίες και ζωές. Εύχομαι κουράγιο και δύναμη τόσο σε όσους βρίσκονται στο επίκεντρο της τραγωδίας, όσο και σε κείνους που δίνουν τη μάχη της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης».

Στήριξη Γιούνκερ

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη θλίψη του για την κατάσταση στην Αττική, ενώ με ανακοίνωσή του ενημέρωση ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να στείλει βοήθεια.

«Με θλίψη μαθαίνω για τους πολλούς ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους και τους αγαπημένους τους κατά τη διάρκεια των θανατηφόρων πλημμυρών που έπληξαν την Αττική και την κεντρική Ελλάδα. Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ήθελα να εκφράσω την απόλυτη αλληλεγγύη μας προς τον ελληνικό λαό και τις αρμόδιες αρχές αυτή τη δύσκολη στιγμή. Μια τραγωδία σε ένα από τα κράτη μέλη μας αποτελεί μια τραγωδία για όλη την Ευρώπη. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα με όποιο τρόπο μπορούμε. Οι κοινοτικοί μηχανισμοί βοήθειας βρίσκονται στη διάθεση των αρμόδιων αρχών».

Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, είναι μια μαύρη μέρα σήμερα για τη χώρα μας» τόνισε απο την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής προστασίας κ. Γιάννης Καπάκης. «Έχουμε ανθρώπινες απώλειες μέχρι στιγμής 9 άτομα,(αργότερα επιβεβαιώθηκαν περισσότερα) και οι επιπτώσεις από αυτό το τοπικό πλημμυρικό φαινόμενο είναι πάρα πολύ μεγάλες. Εκτός από τις κρίσιμες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές είχαμε επιπτώσεις και σε υποδομές.

Ο μεγάλος όγκος του νερού παρέσυρε φερτά υλικά δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα σε δομικά συγκροτήματα με αιχμή την Μάνδρα και στην συνέχεια την Νέα Πέραμο όπου πολλά καταστήματα και επιχειρήσεις σπίτια έχουν πλημμυρίσει, και εδώ είναι που επικεντρώνουμε τις προσπάθειες μας. Έχουμε αυξήσει τις δυνάμεις μας, οι οποίες συνεχίζονται και να έρχονται και από άλλα μέρη της Ελλάδος, έχουμε πολλά σωστικά συνεργεία, ώστε να ικανοποιήσουμε οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζονται οι συμπολίτες μας και το κάνουμε.

Όλα τα περιστατικά σε πολύ μεγάλο βαθμό αντιμετωπίζονται, ωστόσο υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα σε δεύτερο χρόνο που πρέπει να κάνουμε, κυρίως η απομάκρυνση των φερτών υλικών και η αποκατάσταση της κυκλοφορίας, στις δύο παλαιές εθνικές οδούς. Εννοώ την Αθηνών-Κορίνθου και Ελευσίνας -Θηβών όπου εκεί υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, και έχουν κλείσει σε διάφορα σημεία οι δρόμοι, και υπάρχει τεράστιος όγκος φερτών υλικών».

«Είμαι σε συνεχή επαφή με τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα» αναφέρει με ανάρτησή του στο προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο επίτροπος της ΕΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης. Στην ίδια ανάρτηση με αφορμή την πολύνεκρη θεομηνία που έπληξε το πρωί τη Δ. Αττική, ο Χρήστος Στυλιανίδης διαβεβαιώνει πως «η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας».

Φόβοι για πλιάτσικο

Την ίδια ώρα η ΕΛΑΣ αυξάνει τις περιπολίες της στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, κυρίως στη Μάνδρα, την Νέα Πέραμο και την Ελευσίνα καθώς υπάρχουν φόβοι ότι ορισμένοι επιτήδειοι μπορεί να επιδοθούν σε πλιάτσικο εκμεταλλευόμενοι τη δεινή κατάσταση.

Η ανακοίνωση της περιφέρειας Αττικής

«Η Περιφέρεια Αττικής ζητά την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των πληγεισών περιοχών από τα πλημμυρικά φαινόμενα Λόγω των σοβαρών πλημμυρικών φαινομένων, τα σχολεία των Δημοτικών Ενοτήτων Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου των Δήμων Μάνδρας – Ειδυλλίας, Ελευσίνας, και Μεγάρων, ύστερα από απόφαση των οικείων δημοτικών αρχών και του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γ. Βασιλείου, θα παραμείνουν σήμερα κλειστά.

Η Περιφέρεια Αττικής κατέθεσε αίτημα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για να κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου των Δήμων Μάνδρας – Ειδυλλίας, Μεγάρων, και Ελευσίνας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής. Οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής διενεργούν ήδη αυτοψίες για τον καθαρισμό των δρόμων από φερτά υλικά ενώ ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάζουν οι πλημμυρισμένοι δρόμοι στις περιοχές του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας και ειδικότερα στην περιοχή Αγία Σωτήρα. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να παρέμβουν, όπου είναι απαραίτητο και να συνδράμουν τις αρμόδιες αρχές.

Συστήνεται ο περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων καθώς και ιδιαίτερη προσοχή στους οδηγούς, οι οποίοι θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις οδηγίες της Τροχαίας για την ασφαλή μετακίνησή τους καθ’ όλη τη διάρκεια των πλημμυρικών φαινομένων, σύμφωνα με τις προγνώσεις της ΕΜΥ. Για οδηγίες αυτοπροστασίας οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας. Τέλος, η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ευχαριστεί τις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, και τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν από νωρίς το πρωί, σε δύσκολες συνθήκες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments