Σκοπιανό: Νέα δεδομένα για το όνομα μετά τον λαϊκό ξεσηκωμό | Pagenews.gr
Pagenews Team 22 Ιανουαρίου 2018, 06:13 22 Ιανουαρίου 2018, 6:13

Το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, με τον κόσμο να ξεπερνά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλών τις 350.000, πιθανότατα θα επηρεάσει, ίσως και να μεταβάλλει το τοπίο στην δημόσια συζήτηση για την διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό.

Κυβέρνηση και κόμματα πήραν ένα ισχυρό μήνυμα το οποίο δεν μπορεί να μην λάβουν υπ όψιν τους. Από σήμερα τίποτα δεν θα είναι ίδιο στον διάλογο για την εξεύρεση λύσης στο ονοματολογικό. Μένει να δούμε πως θα διαχειριστούν το συναίσθημα που κυριαρχεί στην κοινωνία (στο μεγάλο κομμάτι της), και καταδείχθηκε στο συλλαλητήριο, γύρω από το θέμα.

Η όλη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια «θολώνει» μετά το εντυπωσιακό και πέρα από κάθε αρχικό υπολογισμό της κυβέρνησης, αλλά και των ίδιων των διοργανωτών, για τη δυναμική που έχει το όλο ζήτημα στην ελληνική κοινή γνώμη.


Τετ α τετ Τσίπρα Ζάεφ στο Νταβός

Στο μεταξύ, όλα τα βλέμματα στρέφονται στις διεργασίες που θα λάβουν χώρα αυτή τη βδομάδα για το ονοματολογικό, με κορυφαίο στην ατζέντα το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου.

Η Αθήνα, επιδιώκει σε όλους τους τόνους να βγει «λευκός καπνός» μέσα από πολιτική συννενόηση. Ήδη, τον τόνο έδωσε ο κ. Τσίπρας που σημείωσε (Εθνος) ότι δεν είναι παράλογο να εμπεριέχεται ο όρος Μακεδονία σε μια σύνθετη ονομασία «είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό έναντι όλων, ώστε να γίνειται απολύτως σαφές ότι κανείς δε θα διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών». Τονίζοντας, ότι «θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε», αν υπάρξει ευκαιρία για επίλυση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.


Εμπιστοσύνη σε Καμμένο

Όσο για τη στάση των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό στρατόπεδο κανείς δεν δείχνει να ανησυχεί επί της ουσίας. Αντιθέτως, σχολιάζουν – ατύπως- πως ο κυβερνητικός εταίρος απευθύνεται μάλλον σε ένα ειδικό και συντηρητικό ακροατήριο, όπερ και σημαίνει ότι πρέπει να διατηρήσει τα εκλογικά του ποσοστά.

Ο πρωθυπουργός, τέλος, σχολίασε ότι ο «Πάνος έχει επίγνωση του προβλήματος». Τον χαρακτήρισε «έντιμο» και «πατριώτη» πολιτικό, υπογραμμίζοντας ότι εμπιστεύεται τον υπουργό εξωτερικών αλλά και ότι έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να υπάρξει ευρεία συναίνεση ει δυνατόν όλων των πολιτικών δυνάμεων στο ζήτημα αυτό, εφόσον βρεθεί ικανοποιητική συμφωνία.

Υπενθυμίζεται πως χθες στο συλλαλητήριο συμμετείχαν από τους ΑΝΕΛ οι βουλευτές Κωνσταντίνος Κατσίκης, Γιώργος Λαζαρίδης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης. Αντίθετα ο Κώστας Ζουράρις μόλις εμφανίστηκε βρέθηκε αντιμέτωπος με οργισμένους διαδηλωτές, οι οποίοι τον καταδίωξαν, τον χτύπησαν και τον ανάγκασαν να αποχωρήσει. 

Απομακρύνονται ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Το ονοματολογικό ζήτημα της ΠΓΔΜ δείχνει να απομακρύνει τους ΑΝΕΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο φέρνει πιο κοντά με το Ποτάμι, πιθανότατα τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Μόνο τυχαίο δεν είναι, ότι ακόμα και εκείνα τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που ασκούσαν κριτική σε κυβερνητικούς χειρισμούς, υπό το πρίσμα των διαπραγματεύσεων για το Μακεδονικό, όχι μόνο προσφέρουν ολόπλευρη στήριξη στον πρωθυπουργό αλλά καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης, «πυροβολώντας» εκείνους που δηλώνουν αντίθετοι. Ειδικότερα τον κυβερνητικό τους εταίρο τους ΑΝΕΛ, τη σύμπραξη με τους οποίους χαρακτήρισαν στο πολιτικό τους κείμενο «παρά φύσιν» συμμαχία. 


Για 90.000 κόσμου μιλάει η ΕΛ.ΑΣ, 500.000 λένε οι διοργανωτές

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, οι συγκεντρωμένοι ανήλθαν περίπου σε 90.000 και ένα μέρος αυτών μεταφέρθηκαν με 284 λεωφορεία. Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ελληνική Αστυνομία έχε ως εξής: «Από ώρα 13:00 σήμερα (21-01-2018) πραγματοποιείται εκδήλωση με τη συμμετοχή περίπου ενενήντα χιλιάδων (90.000) πολιτών στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, με θέμα "Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία", η οποία εξελίσσεται φυσιολογικά.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, έλαβε από νωρίς το πρωί αυξημένα μέτρα ασφαλείας, τροχαίας και τάξης για την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης. Η άφιξη του κόσμου έγινε και με 284 λεωφορεία τα οποία φυλάσσονται σε ασφαλείς χώρους».

Λίγο μετά τις 15:30, οι διοργανωτές της συγκέντρωσης ανακοίνωσαν από τα μεγάφωνα ότι οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο ανήλθαν στους 500.000 και πως συνολικά στη Θεσσαλονίκη έφτασαν συνολικά 1.300 πούλμαν απ’ όλη την Ελλάδα.

TAGS: