Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Να αντιμετωπιστεί ο αλυτρωτισμός, μετά το όνομα – Ζόραν Ζάεφ: Αλλάζουμε ονόματα σε αεροδρόμιο και λεωφόρους

Αλέξης Τσίπρας: Να αντιμετωπιστεί ο αλυτρωτισμός, μετά το όνομα – Ζόραν Ζάεφ: Αλλάζουμε ονόματα σε αεροδρόμιο και λεωφόρους
Σκοπιανό: Εξελίξεις για την ονομασία μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ στο Νταβός.

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε στο Νταβός με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου ότι «πρώτα πρέπει να αντιμετωπιστεί ο αλυτρωτισμός, μετά το όνομα».

Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύον χωρών σε στέρεα θεμέλια, τόνισε ο κ. Τσίπρας. Στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγύησεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον, συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αλέξης Τσίπρας: Χρειάζεται να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας και συνανάπτυξης

Αγωνιζόμαστε να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας για να βρούμε λύση σε αυτά που μας χωρίζουν, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Χρειάζεται να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας και συνανάπτυξης για να προχωρήσει η περιοχή των Βαλκανίων μπροστά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, και να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας.

Τα Βαλκάνια έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ από εθνικισμούς και εντάσεις, υπογράμμισε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έστειλε το μήνυμα ότι, προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ, που επιθυμεί η γειτονική χώρα, πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοικτών θεμάτων. Κατέστησε σαφές, δε, ότι πρέπει να συμφωνήσουν οι δύο χώρες σε μια σύνθεση ονομασία με ισχύ έναντι όλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν υπό την εποπτεία τους τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται υπό τον ΟΗΕ.

Ζόραν Ζάεφ: Θέλουμε να είμαστε εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Η ΠΓΔΜ θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο και στις λεωφόρους

«Είμαστε δεσμευμένοι να χτίσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μας , με απώτερο στόχο να συμβάλουμε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα μεταξύ των χώρων μας. Είμαστε σε μια στιγμή που μπορούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας» επισήμανε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

«Θέλουμε να είμαστε εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, για να αντιμετωπίσουμε όλο το πλαίσιο των δυσκολιών», σημείωσε. Ήρθε η στιγμή για να βρούμε μια λύση γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την προοπτική μας ως προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, διαμήνυσε ο κ. Ζάεφ.

Επισήμανε πως η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο μεριές και σημείωσε πως η λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας, για να δείξουμε πρακτικά ότι είμαστε δεσμευμένοι να βρούμε λύση. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως η χώρα του θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο και τις λεωφόρους.

ΠΓΔΜ: Βήμα προόδου προς την κατεύθυνση της λύσης του ονοματολογικού η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ

Ως βήμα προόδου προς την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας χαρακτηρίζει η κυβέρνηση της πΓΔΜ τη συνάντηση που θα έχουν το απόγευμα στο Νταβός οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ.

«Η ίδια η συνάντηση αποτελεί βήμα προόδου προς την κατεύθυνση της λύσης. Η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ανάλυσης και συντονισμού σχετικά με το τελευταίο πλαίσιο που παρουσίασε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς» ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Μποσνιάκοφσκι υπενθύμισε πως ο Ζάεφ έχει εκφράσει αρκετές φορές την αισιοδοξία του ότι οι δύο χώρες θα μπορέσουν να βρουν λύση, που θα είναι αξιοπρεπής και για τις δύο πλευρές. «Όλα τα στοιχεία που ανέφερα θεωρούμε ότι οδηγούν σε θετική κατεύθυνση και ότι στην Αθήνα και στα Σκόπια υπάρχει η πολιτική βούληση να λυθεί αυτό το ζήτημα» προσέθεσε.

Στις 31 Ιανουαρίου στα Σκόπια ο Μάθιου Νίμιτς

O διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς θα ταξιδέψει στα Σκόπια στις 31 Ιανουαρίου, ενώ την 1η Φεβρουαρίου θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της ΠΓΔΜ σχετικά με τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments