Αθλητισμός

Τελικός Μουντιάλ: Γαλλία – Κροατία 4-2

Τελικός Μουντιάλ: Γαλλία – Κροατία 4-2
Η Γαλλία κατακτά το Μουντιάλ 2018 και στέφεται για δεύτερη φορά στην ιστορία της παγκόσμια πρωταθλήτρια έπειτα, μετά το 1998. Σε έναν καταπληκτικό τελικό, οι Γάλλοι ήταν ανώτεροι και πιο φρέσκοι από τους Κροάτες, επιβλήθηκαν με 4-2 και είναι στην κορυφή του κόσμου. Άξια φιναλίστ η Κροατία, το πάλεψε, αλλά ξέμεινε από δυνάμεις και λύγισε. Έγραψε ιστορία ο Ντεσάν που το κατακτά και σαν παίκτης και σαν προπονητής.

Δίκαιη παγκόσμια πρωταθλήτρια η Γαλλία. Η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν επιστρέφει έπειτα από είκοσι χρόνια στην κορυφή του κόσμου. Επικράτησε με 4-2 της Κροατίας στον τελικό του Μουντιάλ της Ρωσίας και μετά το 1998 είναι ξανά πρωταθλήτρια κόσμου. Αυτογκόλ Μάντζουκιτς, πέναλτι Γκριεζμάν και δύο… αριστουργήματα από Πογκμπά και Εμπαπέ έγραψαν τον θρίαμβο. Είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Πέρισιτς για την Κροατία, μείωσε σε 4-2 ο Μάντζουκιτς. Έγραψε ιστορία ο Ντεσάν που το κατακτά και σαν παίκτης και σαν προπονητής.

Τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού φυσικά ήταν αναγνωριστικά, καθώς καμία από τους δύο δεν ήθελε να ρισκάρει, με τους Κροάτες να έχουν την πρωτοβουλία.

Στο 19ο λεπτό, ο διαιτητής Πιτάνα «ανακάλυψε» φάουλ έξω από την περιοχή στον Γκριεζμάν. Ο επιθετικός της Ατλέτικο Μαδρίτης ανέλαβε την εκτέλεση και ο Μάριο Μάντζουκιτς έστειλε με κεφαλιά τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του. Σε μία φάση ωστόσο, που ο Πολ Πογκμπά, μπήκε στη διεκδίκηση της μπάλας προερχόμενος από θέση οφσάιντ.

Οι Κροάτες κατάφεραν να απαντήσουν γρήγορα! Έπειτα από εννέα λεπτά, οι παίκτες του Ντάλιτς κέρδισαν ένα φάουλ κοντά στη περιοχή. Έπειτα από κόντρες ο Βίντα έδωσε προς τα έξω στον Πέρισιτς, αυτός έφερε τη μπάλα στο αριστερό και με ένα «κεραυνό» έγραψε το 1-1.

Στο 34ο λεπτό, ο Βίντα έπειτα από «βολέ» του Γιορίς, παραχώρησε ένα κόρνερ χωρίς πίεση. Έπειτα από την εκτέλεσή του ο Ματουιντί δεν μπόρεσε να πάρει την κεφαλιά με την μπάλα να βρίσκει στο χέρι του Πέρισιτς. Ο διαιτητής με τη χρήση του VAR υπέδειξε το σημείο του πέναλτι και ο Αντουάν Γκριεζμάν με ψύχραιμη εκτέλεση έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 2-1, που ήταν και το σκορ ημιχρόνου.

Με την έναρξη του δευτέρου μέρους, οι Κροάτες μπήκαν πολύ δυνατά και έχασαν μία σπουδαία με τον Γιορίς να κάνει σπουδαία επέμβαση σε «βολίδα» του Ρέμπιτς! Μεγάλη ευκαιρία έχασε και η Γαλλία, με τον Σούμπασιτς να νικά στο 52΄ σε τετ-α-τετ τον Κιλιάν Εμπαπέ!

Στο 59ο λεπτό, οι Γάλλοι σε μία αντεπίθεση κατάφεραν να φτάσουν ως την αντίπαλη περιοχή, η μπάλα στρώθηκε στον Πογκμπά έκανε το πρώτο σουτ που κόντραρε, ξανασούταρε με την μπάλα να πηγαίνει στα δίχτυα για το 3-1, σε ένα γκολ που έχει μεγάλη ευθύνη ο Σούμπασιτς ο οποίος δεν προσπάθησε καν.

Σαν να μην έφτανε αυτό, έξι λεπτά αργότερα ο Εμπαπέ έκανε ένα μακρινό συρτό σουτ, αλλά ο Σούμπασιτς δεν έπιασε ούτε αυτό καθώς δεν έκανε την προσπάθεια, με την μπάλα να πηγαίνει στο βάθος της εστίας του για 4η φορά, με τον τερματοφύλακα της Μονακό να κάνει ίσως το πιο άσχημο παιχνίδι της καριέρας του!

Οι Κροάτες κατάφεραν να βρουν λίγο «οξυγόνο» αφού έπειτα από το αστείο λάθος του Γιορίς να κάνει ντρίπλα πάνω στη γραμμή του τέρματος, ο Μάντζουκιτς «τσίμπησε» τη μπάλα και έγραψε το 4-2.

Στα επόμενα λεπτά η Κροατία πίεσε τους Γάλλους κυρίως με σέντρες, αλλά οι «Τρικολόρ» με μπροστάρη τον Βαράν στο ψηλό παιχνίδι δεν απειλήθηκε και διατήρησε το 4-2 μέχρι το τέλος, κατακτώντας το δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας τους!

Δείτε εδώ το live του τελικού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments