Διεθνή

Το χρονικό του τρόμου στο Λονδίνο – Ανθρωποκυνηγητό και συλλήψεις από τις Αρχές

Το χρονικό του τρόμου στο Λονδίνο – Ανθρωποκυνηγητό και συλλήψεις από τις Αρχές
Ένας Έλληνας βρίσκεται ανάμεσα στους τραυματίες. Στους επτά ο αριθμός των νεκρών. Η αντιτρομοκρατική φέρεται να έχει ταυτοποιήσει τους δράστες. Δεν έχει ανακοινώσει τα ονόματα. Δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Ποιες είναι οι τέσσερις προτεραιότητες της Μέι.

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η βρετανική αστυνομία μετά το μακελειό το βράδυ του Σαββάτου στη Γέφυρα του Λονδίνου και στο Μπόροου Μάρκετ, κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι και 48 τραυματίσθηκαν, εκ των οποίων οι 21 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της βρετανικής αστυνομίας Μαρκ Ρόουλι δήλωσε ότι οι αρχές έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο στη διαδικασία της ταυτοποίησης των τριών δραστών των χθεσινών επιθέσεων.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι το φορτηγάκι που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση είχε πρόσφατα ενοικιαστεί από έναν από τους δράστες. Η αστυνομία φέρεται να έχει ταυτοποιήσει τους τρεις δράστες αλλά δεν ανακοινώνει ακόμη τα ονόματά τους. Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ ο ένας τζιχαντιστής ήταν παντρεμένος, με δύο παιδιά και «κοινωνικός». Ορισμένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι 3 δράστες είναι βορειοαφρικανικής καταγωγής.

Σε δύο τουλάχιστον επιχειρήσεις ανατήσησης συνεργών του τρομοκρατικού χτυπήματος, η Αστυνομία της Βρετανίας προχώρησε σε 14 συλλήψεις – 12 στο ανατολικό Λονδίνο και άλλες 2 στο Ιστ Χαμ σε κτίριο όπου πιστεύεται ότι ήταν το σπίτι ενός εκ των δραστών. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα ένας από τους συλληφθέντες επιχείρησε αρχικά να δραπετεύσει αλλά δεν τα κατάφερε. Τέσσερις εκ των συλληφθέντων φέρεται να είναι γυναίκες.

Οι 8 ένοπλοι αστυνομικοί άδειασαν τα όπλα τους πυροβολώντας εναντίον των δραστών προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι τους είχαν εξουδετερώσει σύμφωνα με τον αξιωματικό ο οποίος τόνισε ότι επρόκειτο για βομβιστές αυτοκτονίας. Τα γιλέκα με τις εκρηκτικές ύλες δεν ήταν αληθινά, αποδείχθηκε κατόπιν, σύμφωνα με τον αξιωματικό.

«Οκτώ ένοπλοι αστυνομικοί άδειασαν τα όπλα τους… Η πρωταρχική μας εκτίμηση είναι ότι έριξαν πενήντα βολές, στο σημείο, οι οκτώ αυτοί αστυνομικοί πυροβόλησαν 50 φορές. Οι τρεις δράστες έπεσαν νεκροί» επισήμανε ο Ρόουλι, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

To BBC ανήρτησε ερασιτεχνικό βίντεο που δείχνει τη στιγμή που οι αστυνομικοί ανοίγουν πυρ κατά των δραστών.

Οι περισσότεροι αστυνομικοί στη Βρετανία δεν φέρουν όπλα και είναι ασυνήθιστο για τους αστυνομικούς να πυροβολούν. «Η κατάσταση με την οποία ήταν αντιμέτωποι ήταν κρίσιμη: επρόκειτο για ζήτημα ζωής και θανάτου».

Προς το παρόν οι αστυνομικές αρχές έχουν προχωρήσει σε 19 συλλήψεις. «Οι συλλήψεις των ατόμων σχετίζονται με τα χθεσινοβραδινά γεγονότα στη Γέφυρα του Λονδίνου και την περιοχή Μπόροου Μάρκετ. Οι έρευνες συνεχίζονται σε διευθύνσεις στο Μπάρκινγκ του ανατολικού Λονδίνου», αναφέρεται στη δήλωση της αστυνομίας. 

Βίντεο-ντοκουμέντο: Οι δράστες περπατούν ψύχραιμοι δευτερόλεπτα πριν από τα μαχαιρώματα 

Ένα βίντεο ντοκουμέντο από την Express δείχνει τους δράστες που αιματοκύλισαν χθες τη νύχτα το Λονδίνο να περπατούν στους δρόμους της αγοράς Μπόροου λίγο πριν ξεκινήσουν την επίθεσή τους. Με τη φανέλα της Άρσεναλ και ψεύτικα εκρηκτικά ο ένας από τους δράστες του νέου μακελειού στο Λονδίνο.

Το βίντεο, όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ της Express έχει τραβηχθεί από κινητό τηλέφωνο. Οι δράστες ελάχιστα λεπτά νωρίτερα έχουν πέσει με το λευκό βαν πάνω στον κόσμο στη Γέφυρα του Λονδίνου, έχουν εγκαταλείψει το όχημα και κινούνται προς το πολύβουο Μπόροου για να θέσουν σε εφαρμογή το δεύτερο μέρος του σχεδίου τους, που είναι η σφαγή αδιακρίτως. Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου επενέβη μέσα σε οκτώ λεπτά από τη στιγμή που εκλήθη και οι δράστες εξουδετερώθηκαν επί τόπου.

Ένας Έλληνας ανάμεσα στους τραυματίες

Οι βρετανικές Αρχές επιβεβαίωσαν -με ανακοίνωσή τους στην ελληνική πρεσβεία- ότι μεταξύ των τραυματιών στο νέο χτύπημα στο Λονδίνο, βρίσκεται και ένας Έλληνας. Η ενημέρωση αναφέρει ότι νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση εκτός κινδύνου. 

Προς το παρόν, δεν έχουν δοθεί περαιτέρω πληροφορίες αλλά πιθανόν να πρόκειται για τον Έλληνα που ακούγεται σε βίντεο από το μακελειό στο Λονδίνο, να λέει πως έχει τραυματιστεί, αλλά είναι καλά.

Ένας νεκρός από τον Καναδά – Ανάμεσα στα θύματα και ένας Γάλλος

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, ο οποίος καταδίκασε την επίθεση, ο ένας εκ των επτά νεκρών είναι υπήκοος Καναδά. Το υπ. Εξωτερικών της Γαλλίας, ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένας Γάλλος.

Πώς έδρασαν οι δράστες που έσπειραν τον τρόμο στο Λονδίνο

Τρεις δράστες επέβαιναν σε λευκό κλειστό φορτηγάκι που κινείτο με περίπου 80 χιλιόμετρα την ώρα και έπεσε πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ανταποκρίθηκε στην κλήση που έλαβε για το συμβάν στη Γέφυρα του Λονδίνου στις 22:08 (00:08 την Κυριακή ώρα Ελλάδας).

Οι τρεις δράστες, οπλισμένοι με μαχαίρια, εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο και επιτέθηκαν σε ανθρώπους στην κοντινή αγορά του Μπόροου, στη νότια πλευρά του Τάμεση. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι δράστες μαχαίρωσαν ανθρώπους στον δρόμο, μέσα σε παμπ και σε εστιατόρια.

Η αστυνομία ανέφερε ότι ένοπλα στελέχη της ανταποκρίθηκαν στις κλήσεις για επιθέσεις με μαχαίρια στο Μπόροου και ότι άνοιξαν πυρ.

Οι οπλισμένοι αστυνομικοί «αντέδρασαν πολύ γρήγορα και με γενναιότητα και ήρθαν αντιμέτωποι με τους τρεις άνδρες υπόπτους, τους οποίους πυροβόλησαν και σκότωσαν στο Μπόροου Μάρκετ» δήλωσε ο Μαρκ Ρόουλι, ανώτερος αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της βρετανικής αστυνομίας.

«Οι ύποπτοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικούς που τους πυροβόλησαν μέσα σε οκτώ λεπτά από την πρώτη κλήση. Οι ύποπτοι φορούσαν γιλέκα που έμοιαζαν να περιέχουν εκρηκτικά, αλλά αργότερα αποδείχθηκε πως ήταν ψεύτικα» προσέθεσε ο ίδιος.

Οι άνδρες είχαν ζωστεί με κυλινδρικού σχήματος αντικείμενα, που έμοιαζαν με μεταλλικά κουτάκια. Το πτώμα του ενός απεικονίστηκε σε φωτογραφικό υλικό, στο έδαφος, έξω από την παμπ Wheatsheaf. Άλλος ένας άνδρας, που φέρεται να ήταν ο δεύτερος δράστης, καταγράφηκε από τις κάμερες να είναι πεσμένος στο έδαφος, σε μικρή απόσταση.

Στις 00:25 τοπική ώρα (02:25 ώρα Ελλάδας) τα συμβάντα στη Γέφυρα του Λονδίνου και στην αγορά του Μπόροου κηρύχθηκαν τρομοκρατικές ενέργειες.

Αναθεώρηση της στρατηγικής απέναντι στην τρομοκρατία από την Τερέζα Μέι

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αντέδρασε σήμερα στην επίθεση λέγοντας πως τα πράγματα δεν μπορεί να συνεχίσουν όπως ήταν και πως η στρατηγική της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας χρειάζεται να αναθεωρηθεί από τέσσερις πλευρές. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανέφερε ως πιθανές αλλαγές την αύξηση των ποινών κάθειρξης για αδικήματα τρομοκρατίας και την επιβολή πρόσθετων κανονιστικών ρυθμίσεων στον κυβερνοχώρο.

Η επίθεση ήταν η τρίτη που έπληξε διαδοχικά σε σύντομο χρονικό διάστημα τη Βρετανία έπειτα από ένα παρόμοιο επεισόδιο στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ τον Μάρτιο και μια βομβιστική επίθεση καμικάζι που στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους σε συναυλία ποπ μουσικής στο Μάντσεστερ, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν.

«Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να προσποιούμαστε ότι τα πράγματα μπορούν να συνεχίσουν ως έχουν», δήλωσε η Μέι στην ομιλία που εκφώνησε μπροστά από το γραφείο της στην Ντάουνινγκ Στριτ και η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

«Πιστεύουμε πως έχουμε μια νέα τάση στην απειλή που αντιμετωπίζουμε καθώς η τρομοκρατία εκτρέφει τρομοκρατία και οι δράστες εμπνέονται να επιτίθενται όχι μόνο βάσει προσεκτικά καταστρωμένων σχεδίων έπειτα από χρόνια σχεδιασμού και εκπαίδευσης, και ούτε καν ως μοναχικοί δράστες που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί στο Ίντερνετ, αλλά αντιγράφοντας ο ένας τον άλλον και συχνά χρησιμοποιώντας τα πιο ωμά μέσα επίθεσης». Η Μέι δήλωσε πως η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Πέμπτης ανεστάλη σε ένδειξη σεβασμού, αλλά θα επαναληφθεί αύριο Δευτέρα.

«Δεν μπορεί ποτέ να επιτραπεί στη βία να διακόψει τη δημοκρατική διαδικασία, έτσι η προεκλογική εκστρατεία θα επαναληφθεί πλήρως αύριο και οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν όπως είναι προγραμματισμένο την Πέμπτη», δήλωσε η Μέι.

Η πρωθυπουργός ανέφερε τέσσερις τομείς στους οποίους είπε ότι χρειάζεται να γίνουν αλλαγές.

Ο πρώτος είναι η μάχη εναντίον της «ιδεολογίας του κακού» που εμπνέει τις επανειλημμένες επιθέσεις και την οποία χαρακτήρισε διαστρέβλωση του ισλάμ και της αλήθειας. Η μάχη δεν μπορεί να κερδηθεί μόνο μέσω της στρατιωτικής επέμβασης, δήλωσε, προσθέτοντας ότι είναι ανάγκη να υπερασπιστούμε τις πλουραλιστικές βρετανικές αξίες που είναι ανώτερες από οτιδήποτε προσφέρουν οι «κήρυκες του μίσους».

Δεύτερον, δήλωσε η Μέι, χρειάζονται νέοι κανονισμοί για να μειωθεί ο χώρος που είναι διαθέσιμος στους εξτρεμιστές στο Ίντερνετ. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να έχει αυτή η ιδεολογία τον ασφαλή χώρο που χρειάζεται για να εκτραφεί. Ωστόσο αυτό ακριβώς προσφέρουν το Ίντερνετ και οι μεγάλες εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες βασισμένες στο Ίντερνετ», δήλωσε η Μέι. «Είναι ανάγκη να δουλέψουμε με συμμαχικές δημοκρατικές κυβερνήσεις για να καταλήξουμε σε διεθνείς συμφωνίες κανονιστικής ρύθμισης του κυβερνοχώρου».

Τρίτον, δήλωσε, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να εντοπιστεί και να εξαλειφθεί ο εξτρεμισμός στη βρετανική κοινωνία.

Ο τέταρτος τομέας είναι η αντιτρομοκρατική στρατηγική, για την οποία η Μέι είπε ότι είναι ισχυρή, αλλά χρειάζεται να επανεξετασθεί υπό το φως της αλλαγής της απειλής. Η πρωθυπουργός πρόσθεσε πως, αν χρειάζεται μια αύξηση στις ποινές κάθειρξης για αδικήματα σχετικά με την τρομοκρατία, προφανώς ακόμη και για τα μικρότερα, τότε θα γίνει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments