Διεθνή

Γυναίκες Αφγανιστάν: Οκτώ άγραφοι νόμοι των Ταλιμπάν

Γυναίκες Αφγανιστάν: Οκτώ άγραφοι νόμοι των Ταλιμπάν
Γυναίκες Αφγανιστάν: Μετά την ανατροπή της Κυβέρνησης, οι Ταλιμπάν έχουν τα ηνία στην χώρα, με αποτέλεσμα εκατομμύρια γυναίκες να κινδυνεύουν.

Δύσκολες ώρες παιρνούν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν ιδιαίτερα μετά την επαναφορά των Ταλιμπάν στην εξουσία. Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε  η επάνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία, στο Αφγανιστάν. Η θριαμβευτική είσοδός τους στο Προεδρικό Μέγαρο της χώρας άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη Δύση, η οποία υποχώρησε δραματικά τόσο σε επίπεδο στρατιωτικών δυνάμεων, όσο και σε επίπεδο ηγεμονικών εντυπώσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Μετά από όλα αυτά και την επαναφορά του νόμου της σαρίας, επανήλθαν οι παλαιοί νόμοι των Ταλιμπάν για τις γυναίκες. Η παραβίαση των συγκεκριμένων κανόνων επισύρει την ποινή του θανάτου για την γυναίκα που θα τους παραβεί.

Οι οκτώ κανόνες που έχουν επιβληθεί από το καθεστώς.

Η ανάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν «γυρίζει» τη χώρα 20 χρόνια πίσω. Ειδικά για τις γυναίκες. Ήδη, από τον Ιούλιο όταν άρχισαν να πέφτουν στα χέρια τους οι πρώτες επαρχίες ξεκίνησαν να επιβάλλουν τους κανόνες τους. Μαχητές των Ταλιμπάν μπήκαν στην τράπεζα Azizi Bank στην Κανταχάρ και διέταξαν εννέα εργαζόμενες να φύγουν. Με τα όπλα στα χέρια τις συνόδεψαν στα σπίτια τους και τις διέταξαν να μην επιστρέψουν στην εργασία τους, όπως αποκαλύπτει το Al Jazeera.

Σημειώνεται ότι από το 1996 μέχρι και το 2001, την περίοδο που οι Ταλιμπάν είχαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα να εργαστούν, τα νεαρά κορίτσια δεν επιτρέπονταν να πάνε σχολείο ενώ ήταν υποχρεωτική η κάλυψη του προσώπου τους. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι οκτώ κανόνες που ίσχυαν (και που συνεχίζουν να ισχύουν) ήταν οι εξής:

1. Έπρεπε να είναι καλυμμένες με ενδύματα από την κορφή ως τα νύχια.

2. Δεν τους επιτρεπόταν να εργαστούν, παρά μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

3. Δεν τους επιτρεπόταν να πηγαίνουν σχολείο.

4. Είχαν περιορισμένη πρόσβαση στο σύστημα Υγείας.

5. Δεν μπορούσαν να βγουν από το σπίτι τους, χωρίς να συνοδεύονται από άνδρα-μέλος της οικογένειάς τους.

6. Όταν έβγαιναν έξω, έμπαιναν σε ειδικά λεωφορεία, ενώ για να μπουν σε ταξί, θα έπρεπε και πάλι να συνοδεύονται από κάποιον άντρα, συγγενή τους.

7. Γενικά, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να κυκλοφορούν στον δρόμο, χωρίς να συνοδεύονται από κάποιον άντρα, που να είναι συγγενικό τους πρόσωπο.

8. Τα παράθυρα των σπιτιών τους έπρεπε να είναι βαμμένα, προκειμένου να μην μπορεί κανένας περαστικός απ’ έξω να δει στο εσωτερικό τους. Γυναίκες Αφγανιστάν

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments