Οικονομία

Fed: Αύξησε τα επιτόκια στο 1,75%

Fed: Αύξησε τα επιτόκια στο 1,75%
Στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων για το 2018 προχωρά, όπως αναμενόταν, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ υπό τον νέο της διοικητή, Τζερόμ Πάουελ.

H Federal Reserve ανακοίνωσε την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,5% με 1,75%.

Η Fed διατήρησε την πρόβλεψη για δύο τουλάχιστον ακόμα αυξήσεις επιτοκίων τη φετινή χρονιά. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα βλέπει πλέον τρεις αυξήσεις επιτοκίων και το 2019, έναντι δύο που ανέμενε προηγουμένως. 

Ως το τέλος του 2019, τα επιτόκια προβλέπεται να βρίσκονται στο 2,9% από 2,7% που αναμενόταν προηγουμένως. To 2020 τα επιτόκια αναμένεται να βρίσκονται στο 3,4%, αντί για 3,1% που προέβλεπαν οι αξιωματούχοι το Δεκέμβριο.

Αν και η Fed προβλέπει ότι η οικονομία θα αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό τα επόμενο δύο χρόνια από ότι προέβλεπε προηγουμένως, άφησε αμετάβλητη την εκτίμηση της για τον πληθωρισμό (με βάση τον δείκτη προσωπικής κατανάλωσης PCE) στο 1,9% για το 2018 και στο 2% για το 2019.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο 2017 η Fed είχε προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων (Μάρτιο, Ιούνιο και Δεκέμβριο) των 25 μονάδων βάσης έκαστη. Έχει δε αυξήσει συνολικά πέντε φορές τα επιτόκια από τότε αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων, με την οποία απάντησε στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Το πρώτο βήμα για την απομάκρυνση από την υπερβολικά χαλαρή πολιτική είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ η δεύτερη αύξηση των επιτοκίων αποφασίστηκε ένα χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2016.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments