Ελλάδα

Επίσκεψη Κάρολου στην Αθήνα: Χωρίς την Καμίλα στο Μέγαρο Μαξίμου

Επίσκεψη Κάρολου στην Αθήνα: Χωρίς την Καμίλα στο Μέγαρο Μαξίμου
Μία σπάνια επίσκεψη μέλους της βρετανικής βασιλικής οικογένειας στην Αθήνα. Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Λίγο πριν τις 15:00 το μεσημέρι ο Πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος και η Δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα προσγειώθηκαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος". 

Ο πρίγκιπας Κάρολος φορούσε όλα τα παράσημά του, ενώ η Δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα Πάρκερ ήταν ντυμένη στα λευκά. Το πριγκιπικό ζεύγος υποδέχθηκε στο Ελευθέριος Βενιζέλος εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ. 

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη όπου κατέθεσε στεφάνι και άκουσε τον Εθνικό Ύμνο. Εν συνεχεία το πριγκιπικό ζεύγος κατευθύνθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος με τη σύζυγό του. 

Ο Προκόπης Παυλόπουλος απευθυνόμενος στον πρίγκιπα Κάρολο, είπε πως αυτή η επίσκεψη προσθέτει έναν πολύ σημαντικό κρίκο σε αυτή την αλυσίδα της φιλίας και υπογράμμισε πως "αυτό που μένει σε όλους τους Έλληνες είναι οι κοινοί αγώνες που δώσαμε σε δύο παγκόσμιους πολέμους. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε αυτούς τους στόχους". 

Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος είπε χαρακτηριστικά πως ο καιρός στην Αθήνα δείχνει πως είστε πάντα ευπρόσδεκτος, ενώ κατέληξε σημειώνοντας πως οι Έλληνες δεν ξεχνούν τις ελληνικές ρίζες του πρίγκιπα Κάρολου.

Από την πλευρά του ο πρίγκιπας Κάρολος στην αντιφώνησή του δήλωσε πως έχει μόνο θερμά λόγια να πει για τις σχέσεις των δύο χωρών. Παράλληλά, τόνισε: "ήρθα πρόσφατα σε επαφή με πολλούς Έλληνες στην Αυστραλία και είχα την ευκαιρία  να επισκεφθώ ιδιωτικά την Ελλάδα πολλές φορές". Επιπλέον ο πρίγκιπας Κάρολος θυμήθηκε και μία παλιότερη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο πριν πολλά χρόνια στην Ιερουσαλήμ.

Εν συνεχεία ο πρίγκιπας Κάρολος, χωρίς τη σύζυγό του Καμίλα μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. 

Ο κ. Τσίπρας μιλώντας στα αγγλικά αποκάλυψε πως ήδη έχει αποδεχθεί την πρόταση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζας Μέι να επισκεφτεί το Λονδίνο τον Ιούνιο, ενώ έκανε και ένα αστείο για την πρέσβη της Βρετανίας, Κέιτ Σμιθ λέγοντας πως μιλάει εξαιρετικά τα ελληνικά. 

Από την πλευρά του ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου δήλωσε πως είναι ευγνώμων για την υποδοχή και δήλωσε χαρακτηριστικά πως έχει ξεχάσει την προηγούμενη επίσκεψή του γιατί έχουν περάσει πολλά χρόνια.

Η επίσκεψη αυτή θεωρείται ιστορική, αφού σπάνια μέλη της βασιλικής οικογένειας επισκέπτονται τη χώρα μας. 

Η σημασία αυτής της επίσκεψης

Για επίθεση γοητείας με στόχο τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, αλλά και τον τερματισμό μιας παλιάς βασιλικής δυσαρέσκειας, κάνει σήμερα λόγο η εφημερίδα The Guardian αναφερόμενη στην επίσκεψη του πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολου.

Ο πρίγκιπας Κάρολος πραγματοποιεί μια ιστορική επίσκεψη στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο αναπτύσσει ένα από τα ισχυρότερα "στρατηγικά ατού" που διαθέτει για να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις εν μέσω των ολοένα και πιο δύσκολων διαπραγματεύσεων του Brexit, υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα.

Η βασιλική επίθεση γοητείας που αρχίζει με την άφιξη του πρίγκιπα και της δούκισσας της Κορνουάλης Καμίλα σήμερα στην Αθήνα, έχει επίσημα στόχο την ενίσχυση των μακροχρόνιων ναυτιλιακών και στρατιωτικών δεσμών των δύο χωρών.

Ωστόσο ο πρίγκιπας έχει αναφέρει ότι η τριήμερη περιοδεία στην Ελλάδα θα μπορούσε να κλείσει μια πληγή που χρονολογείται δεκαετίες πίσω. Σε μια σπάνια δημόσια έκφραση των συναισθημάτων του για "την πολύ ιδιαίτερη χώρα" που είναι η γενέτειρα του πατέρα του, ο μελλοντικός βασιλιάς δήλωσε ότι αγαπάει από παλιά την Ελλάδα.

"Πέρα από οτιδήποτε άλλο, η Ελλάδα είναι στο αίμα μου και πάντα με γοήτευαν ο αρχαίος πολιτισμός και η ιστορία της", δήλωσε στην εφημερίδα «Καθημερινή», παραμονές της επίσκεψής του. "Είμαι πολύ τυχερός που έχω επισκεφθεί μερικά από τα πολλά όμορφα και μοναδικά μέρη της Ελλάδας".

Το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018

14:50 Άφιξη της Α.Β.Υ. του Πρίγκηπα της Ουαλίας και της Α.Β.Υ. της Δούκισσας της Κορνουάλλης στο Δ.Α.Α. «Ελ. Βενιζέλος»15:20-15:30 Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου15:35-16:10 Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο. Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κα Παυλοπούλου.16:15 Άφιξη στο Μέγαρο Μαξίμου. Υποδοχή από τον κ. Πρωθυπουργό.16:15-16:35 Συνάντηση με κ. Πρωθυπουργό16:35 Αναχώρηση από το Μέγαρο Μαξίμου.20:30-22:15 Συνάντηση με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο.Περιήγηση εκθεμάτων ζωγραφικής.Υπογραφή βιβλίου επισκεπτών.Επίσημο δείπνο

Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018

10:10-10:40 Συνάντηση με Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ΙΙ στα Γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Αγίας Φιλοθέης 21)1:10-11:20 Άφιξη στην Καπνικαρέα. Επίσκεψη στο Ναό.11:35-12:10 Άφιξη στο Συμμαχικό Νεκροταφείο Αλίμου. Κατάθεση στεφάνου, παρουσία Πρέσβεων χωρών-μελών της Κοινοπολιτείας και των Δημάρχων Αλίμου και Αθηναίων.12:30-14:50 Άφιξη της Α.Β.Υ. του Πρίγκηπα της Ουαλίας στο λιμάνι του Πειραιά. Διαδοχικές επισκέψεις σε:

-HMS “Echo” (Βρετανικό πολεμικό πλοίο που συμμετέχει στη Νατοϊκή δύναμη)-HMC “Valiant” (Βρετανικό πλοίο του Λιμενικού)-Τριήρης «Ολυμπιάς»Υποδοχή από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.-Θωρηκτό «Αβέρωφ». Ξενάγηση και συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και σπουδαστές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων

15:00-15:35 Άφιξη της Α.Β.Υ. του Πρίγκηπα της Ουαλίας στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο (Μικρολίμανο). Δεξίωση από εκπροσώπους της Εμπορικής Ναυτιλίας15:45-16:25 Άφιξη στο Ίδρυμα Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος». Παρακολούθηση Διεθνούς Εκπαιδευτικής Διάσκεψης, που οργανώνεται από το Βρετανικό Συμβούλιο.

Παρασκευή 11 Μαΐου

12:20 Άφιξη στο Ηράκλειο

12:40-13:30 Άφιξη στην Κνωσσό. Υποδοχή από τη Γ.Γ. του ΥΠΠΟ κα Μ. Βλαζάκη. Ξενάγηση.13:45-14:15 Συνάντηση της Α.Β.Υ. του Πρίγκηπα της Ουαλίας με μέλη της Βρετανικής Σχολής στους χώρους της «Βίλλας Αριάδνη»14:45-15:05 Επίσκεψη της Α.Β.Υ. του Πρίγκηπα της Ουαλίας στην «Αναπτυξιακή Εταιρεία Ηρακλείου» και ενημέρωση για τις δράσεις.Συνάντηση της Α.Β.Υ. του Πρίγκηπα της Ουαλίας και της Α.Β.Υ. της Δούκισσας της Κορνουάλλης με κοινότητα προσφύγων (Παλαιό Σχολείο Κοινότητας).15:15-16:00 Άφιξη της Α.Β.Υ. του Πρίγκηπα της Ουαλίας και της Α.Β.Υ. της Δούκισσας της Κορνουάλλης στις Αρχάνες (Πλατεία Αγοράς, Πλατεία Εκκλησίας). Παρακολούθηση τοπικών πολιτιστικών εκδηλώσεων16:20 Αναχώρηση της Α.Β.Υ. του Πρίγκηπα της Ουαλίας και της Α.Β.Υ. της Δούκισσας της Κορνουάλλης από το Αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» με ειδική πτήση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έξαλλος ο πρίγκιπας Κάρολος: "Αυτά είναι σκ@@@"

Κάρολος και Καμίλα: Στην Αθήνα την Τετάρτη – Το αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψής τους

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments