Οικονομία

Καραβίας: Τρεις οι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη

Καραβίας: Τρεις οι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη
Όπως είπε ο Φ. Καραβίας "η εκπλήρωση των τριών προϋποθέσεων θα επιτρέψει στη χώρα πέρα από την επιστροφή στην ανάπτυξη το 2017 να αντιμετωπίσει από πλεονεκτικότερη θέση τις προκλήσεις του 2018".

Τις προϋποθέσεις για την επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης περιέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, στα Growth Awards.

Όπως είπε «η πρώτη προϋπόθεση είναι, βεβαίως, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό. Όπως έχουμε μάθει τα τελευταία χρόνια, η καθυστέρηση έχει μεγαλύτερο κόστος από το όφελος που επιδιώκουμε κάθε φορά παρατείνοντας τη διαβούλευση με τους εταίρους. Αντιθέτως, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει να οριστικοποιηθούν παράλληλα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους, που με τη σειρά τους ανοίγουν το δρόμο για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Σε ένα περιβάλλον τόσο ρευστό όσο αυτό που βιώνουμε στην εποχή μας, γεμάτο αβεβαιότητες και απρόβλεπτους κινδύνους σε παγκόσμια κλίμακα, έχει κρίσιμη σημασία να αξιοποιούμε στο έπακρο κάθε ευκαιρία στο χρονικό παράθυρο που παρουσιάζεται. Η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα μόνιμης σταθεροποίησης προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα και θα επιτρέψει στη χώρα να ξεκινήσει σταδιακά τη διαδρομή επιστροφής στις διεθνείς αγορές κατά το 2ο εξάμηνο του 2017. Η πρόσβαση στις αγορές είναι ένα από τα ορόσημα για την έξοδο από την κρίση.

Ένα τέτοιο βήμα αποτελεί αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την επάνοδο στην ανάπτυξη. Η Ελλάδα έχει το δυναμικό για να εκπλήξει θετικά τα επόμενα χρόνια. Η δεύτερη προϋπόθεση της ανάπτυξης πρέπει να αποτυπώνεται στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής. Η μετατόπισή του σε μια πιο αναπτυξιακή κατεύθυνση είναι πλέον απαραίτητη αλλά και εφικτή αφού έχει συντελεστεί στο μέγιστο μέρος της η δημοσιονομική προσαρμογή. Ο περιορισμός του φορολογικού βάρους, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις, η πειστική διαβεβαίωση για τη σταθερότητα του φορολογικού πλαισίου και η ραγδαία μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης, μαζί με την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, αποτελούν εύλογα αιτήματα της επενδυτικής κοινότητας. Συγχρόνως, η υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων για τον επόμενο χρόνο πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα. Εάν εκπληρωθούν τα παραπάνω, υπάρχουν κεφάλαια που θα έρθουν στην Ελλάδα, τώρα που τα έχουμε τόσο ανάγκη. Διαφορετικά, η χώρα θα παραμείνει εκτός του ραντάρ των διεθνών επενδυτών.

Η τρίτη προϋπόθεση επιστροφής σε ανάπτυξη αφορά το τραπεζικό σύστημα. Οι ελληνικές τράπεζες σηκώνουν το βάρος ενός δυσβάστακτου αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων που κληροδότησε η κρίση. Έχουμε δεσμευτεί έναντι των εποπτικών αρχών για συγκεκριμένους στόχους μείωσης αυτού του αποθέματος. Οι τράπεζες έχουν τη βούληση, τα κεφάλαια και το ανθρώπινο δυναμικό για να πετύχουν τους στόχους, ξεκινώντας από το 2017 κατά τη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να μειώσουμε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες από τις συνολικά 40 που έχουν προβλεφθεί έως το τέλος του 2019. Στη Eurobank, δεσμευόμαστε ότι θα πετύχουμε το στόχο αυτό. Μαγικές ή οριζόντιες λύσεις για τα κόκκινα δάνεια δεν υπάρχουν. Οφείλουμε να κινηθούμε με σαφή σχεδιασμό, εφαρμόζοντας μια σειρά από διαφορετικές λύσεις ανά περίπτωση. Σε αυτές περιλαμβάνονται αναδιαρθρώσεις, ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων, κατά προτίμηση με συναινετικό τρόπο, μερική άφεση χρέους, όπου αυτή είναι απαραίτητη και δικαιολογείται, καθώς και πωλήσεις χαρτοφυλακίων σε τρίτους».

Τέλος, όπως είπε ο Φ. Καραβίας «η εκπλήρωση των τριών προϋποθέσεων θα επιτρέψει στη χώρα πέρα από την επιστροφή στην ανάπτυξη το 2017 να αντιμετωπίσει από πλεονεκτικότερη θέση τις προκλήσεις του 2018. Υπενθυμίζω ότι με βάση τις επιδόσεις του 2017 θα διεξαχθούν το 2018 τα επόμενα τραπεζικά στρες τεστ, σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σύμφωνα με τη συμφωνημένη στοχοθεσία και η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας θα καθορίσουν ευνοϊκότερες παραμέτρους για τα σενάρια των στρες τεστ, που είναι και ο κρίσιμος παράγοντας για το τελικό αποτέλεσμα. Την ίδια περίοδο, ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας από τους εταίρους και δανειστές – επομένως θα κριθεί με πιο τρόπο θα διαχειριστεί η χώρα τις δανειακές της ανάγκες από το 2ο εξάμηνο του 2018 και μετά».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο