Οικονομία

“Κλειδώνουν” με πολιτική λύση τα εργασιακά-Το΄πε και η Αχτσιόγλου!

“Κλειδώνουν” με πολιτική λύση τα εργασιακά-Το΄πε και η Αχτσιόγλου!
Σύσσωμοι οι εταίροι εργάζονται πάνω σε πολιτική συμφωνία, όπως έγραφε χθες το www.pagenews.gr.

Η κυβέρνηση δια στόματος της Έφης Αχτσιόγλου ουσιαστικά επιβεβαιώνει στο παρά πέντε της λήξης του τελεσιγράφου του Πιερ Μοσκοβισί, για επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, που θέλουν το μέτωπο των εργασιακών να κλείνει με… πολιτική λύση.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η 31χρονη υπουργός Εργασίας, η οποία βρίσκεται στις Βρυξέλλες για μία σειρά επαφών με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εν μέσω σκληρού πόκερ για τις συλλογικές συμβάσεις με τους δανειστές, εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει μία “επί της αρχής” πολιτική συμφωνία για το σύνολο των ζητημάτων της β’ αξιολόγησης στο συμβούλιο της ερχόμενης Δευτέρας, τονίζοντας ότι τα εργασιακά είναι ένα “βαθιά πολιτικό θέμα”, το οποίο δεν μπορεί να λυθεί σε επίπεδο τεχνικής διαπραγμάτευσης.

Τα εργασιακά είναι το μεγάλο “αγκάθι” των διαβουλεύσεων, από το οποίο εξαρτώνται οι χρόνοι, μέσα στους οποίους θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Από τη στιγμή, λοιπόν, που το χαρτοφυλάκιο της κυρίας Αχτσιόγλου θα “κλειδώσει” με πολιτική λύση και πιθανότατα με σημαντικούς συμβιβασμούς από την πλευρά της Αθήνας, τότε το σενάριο επίτευξης τεχνικής συμφωνίας “καίγεται”, που σημαίνει πως σύσσωμοι οι εταίροι εργάζονται πάνω σε πολιτική συμφωνία, όπως έγραφε χθες το www.pagenews.gr.

Η υπουργός τόνισε ακόμη την ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, επισημαίνοντας δε ότι σήμερα ολοκληρώθηκε ένας κύκλος επαφών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με σημαντικούς εκπροσώπους, για το ζήτημα των συλλογικών εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα.

“Μεταφέραμε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα. Στο σύνολό τους, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τα οποία συναντήθηκα υποστηρίζουν θερμά τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επαναφορά της χώρας σε αυτό που αποτελεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα εργασιακά δικαιώματα”, δήλωσε η ίδια.

Σύμφωνα με την κυρία Αχτσιόγλου, τα μέλη του ΕΚ υποστήριξαν, από την πλευρά τους, ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να βρίσκεται σε κατάσταση εξαίρεσης από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, επειδή βρίσκεται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και η Ευρώπη δεν θα πρέπει να επιτρέψει μία τέτοια εξαίρεση της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. 

“Τα μέλη του ΕΚ που καλύπτουν ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων υποστήριξαν ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για να ασκήσουν τις αναγκαίες πιέσεις στο πολιτικό επίπεδο, ούτως ώστε να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στη χώρα”, σημείωσε η υπουργός Εργασίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments