Διεθνή

Σε αδιέξοδο η Monte μετά το “όχι” της ΕΚΤ και εν μέσω… ακυβερνησίας

Σε αδιέξοδο η Monte μετά το “όχι” της ΕΚΤ και εν μέσω… ακυβερνησίας
Συνεδριάζει το ΔΣ της Τράπεζας. Την ερχόμενη Κυριακή, λένε οι πληροφορίες, πως θα ξεκαθαρίσει το "θολό" πολιτικό τοπίο.

Την ώρα που στην Ιταλία επικρατεί πολιτική αβεβαιότητα και ακυβερνησία, ύστερα από την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι, στον απόηχο του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, η ΕΚΤ απορρίπτει το αίτημα της κολοσσιαίας Monte dei Paschi για παράταση μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, προκειμένου ο οίκος να ολοκληρώσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 5 δισ. ευρώ.

Υπό αυτές τις εξελίξεις όλα τα ενδεχόμενα για την τύχη και το μέλλον της κορυφαίας ιταλικής τράπεζας είναι ανοιχτά, με την αποκρατικοποίησή της να φαντάζει ως το μοναδικό σενάριο διάσωσής της.

Σε μία αγορά, η οποία δέχεται “κλυδωνισμούς” λόγω και πολιτικής αστάθειας, στο Μιλάνο η μετοχή της Τράπεας “χτύπησε” limit down, με αποτέλεσμα την άρση διαπραγμάτευσης. 

Με βάση όλα τα παραπάνω και ενώ την ερχόμενη Κυριακή λέγεται πως θα δοθεί λύση στην κυβερνητική κρίση, καθώς το βράδυ του Σαββάτου ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις του Ρέντσι με τους στενότερους συνεργάτες του, το ΔΣ της Monte συνεδριάζει το απόγευμα της Παρασκευής, προκειμένου να αποτιμήσει τις εξελίξεις και να καθορίσει τα επόμενα βήματα.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ έχει δώσει περιθώριο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου στην Monte, για να ολοκληρώσει την ΑΜΚ, ενώ η διοίκηση της τράπεζας είχε προβεί σε αίτημα για παράταση λίγων εβδομάδων, επικαλούμενη τις εξελίξεις στην ιταλική οικονομία μετά από το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Ρώμη, ο επικεφαλής του κολοσσού μεταβαίνει στο υπουργείο Οικονομικών, όπου θα έχει νέες επαφές με την ηγεσία, ενώ ο υπουργός Πιερ Κάρλο Παντοάν δε θέλησε να σχολιάσει τις αναφορές για απόρριψη της παράτασης από την ΕΚΤ.

Η εμπλοκή στο αίτημα της Monte σημειώθηκε, την ώρα που εντείνονται οι πιέσεις των διεθνών αγορών και προς τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, την Unicredit, που ανακοινώνει την επόμενη εβδομάδα την μεγαλύτερη έκδοση μετοχών, στην οποία έχει προχωρήσει ποτέ ιταλική τράπεζα. Στόχος είναι η άντληση 13 δισ. ευρώ, γεγονός που θεωρείται το απόλυτο τεστ εμπιστοσύνης στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας.

Επισημαίνεται πως ο Ιταλός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι συνάντησε σήμερα μερικούς από τους στενότερους συνεργάτες του στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι. Το πρωί συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι και πριν από λίγο με τον υπουργό Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.

Σύμφωνα με τους σχολιαστές, πρόκειται για δυο από τα πρόσωπα που είναι πιο πιθανό να ηγηθούν της νέας κυβέρνησης, εκτός και αν πρωθυπουργός παραμείνει μέχρι τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές ο ίδιος ο Ματτέο Ρέντσι. Οι διαβουλεύσεις του Ιταλού προέδρου με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας στο μέγαρο Κυρηνάλιο, το προεδικό μέγαρο, θα ολοκληρωθούν αύριο το βράδυ.

Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα αναμένεται να αποφασίσει σε ποιον θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης -ή αν θα ζητήσει από τον Ρέντσι να εξακριβώσει αν διαθέτει ακόμη την στήριξη του κοινοβουλίου- την Κυριακή ή την ερχόμενη Δευτέρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments