Οικονομία

Ο Τσακαλώτος επιβεβαιώνει τη συζήτηση νέων μέτρων ΔΝΤ – Ευρωπαίων

Ο Τσακαλώτος επιβεβαιώνει τη συζήτηση νέων μέτρων ΔΝΤ – Ευρωπαίων
Διαφορές ανάμεσα στους δανειστές για το ελληνικό δημοσιονομικό πρόγραμμα, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Για τις πιέσεις που ασκεί το ΔΝΤ στη λήψη νέων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση αναφέρθηκε ο Ευλείδης Τσακαλώτος κατά σύντομη παρέμβαση του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια για τον προϋπολογισμό. 

Επί της ουσίας επιβεβαίωσε τις πιέσεις που ασκεί το Ταμείο είτε για την προληπτική λήψη μέτρων είτε να υπάρξει άλλος “μηχανισμός”.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών “ο πιο εύκολος τρόπος να σας εξηγήσω είναι να σας πω γιατί ψηφίσαμε τον κόφτη τον Μάιο. Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ μακροοικονομικής βάσης και απόδοσης μέτρων ανάμεσα σε εμάς και τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς και του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ λέει ότι εδώ που είμαστε και με τα μέτρα που πήραμε το 2018 θα έχουμε 1,5% πλεόνασμα. Εμείς και οι Ευρωπαίοι λέμε ότι θα έχουμε πλεόνασμα 3,5%. Γι’ αυτό οι Ευρωπαίοι έλεγαν τότε ότι δεν θέλουν τον κόφτη ενώ το ΔΝΤ υποστήριζε το αντίθετο. Άρα όταν λέω ότι η διαφορά μας με το ΔΝΤ είναι 300 εκατ. ευρώ αυτή αφορά το 2018. Για την μετά περίοδο τα έτη 2019-2020 το ΔΝΤ λέει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι στο 1,5%”. 

Και στην συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως “ο καβγάς για τον κόφτη και αν θα πάρουμε νέα μέτρα ή θα υπάρξει άλλος μηχανισμός είναι λόγω διαφωνίας ΔΝΤ και ΕΕ Θεσμών. Άρα ο κ. Χουλιαράκης αναφερόταν πως από το 1,5% πας στο 3,5% ενώ εγώ έλεγα ότι για το κλείσιμο του 2018 το ΔΝΤ ζητά 300 εκατ. ευρώ ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί 200 εκατ. ευρώ”, κατέληξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments