Διεθνή

Με το ίδιο “νόμισμα” πληρώνει ο Πούτιν τον Ομπάμα: Απελαύνει 35 Αμερικανούς διπλωμάτες

Με το ίδιο “νόμισμα” πληρώνει ο Πούτιν τον Ομπάμα: Απελαύνει 35 Αμερικανούς διπλωμάτες
Εντείνεται η κόντρα του Ρώσου προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογο του, λίγο πριν ολοκληρωθεί η θητεία του Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο. Αντιπαραγωγικές και επιβλαβείς για τις διμερείς σχέσεις χαρακτήρισε το Κρεμλίνο τις κυρώσεις των ΗΠΑ και πέρασε στην αντεπίθεση.

Σε… αχαρτογράφητα νερά εισέρχονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας μετά τις εκατέρωθεν “βολές” και τις “τιμωρίες” των τελευταίων 24ωρων, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στην παγκόσμια σκηνή. 

Μία μέρα αφότου η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να απελαύνει 35 Ρώσους διπλωμάτες, κατηγορώντας τη Μόσχα για ανάμειξη στις εκλογές των ΗΠΑ, η Ρωσία απάντησε με το ίδιο “νόμισμα”, απελαύνοντας 35 Αμερικανούς διπλωμάτες.

Μάλιστα, το FBI δημοσίευσε χθες αναλυτικά στοιχεία για τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις στις αμερικανικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. Πρόκειται για την πιο λεπτομερή δημοσιοποίηση στοιχείων, που περιλαμβάνει δείγματα κακόβουλης γλώσσας προγραμματισμού υπολογιστών. Σύμφωνα με το FBI, τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την υποκλοπή ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Πιο αναλυτικά, όπως υποστηρίζει το FBI, η δράση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών άρχισε στα μέσα του 2015, όταν με ηλεκτρονικό μήνυμα στάλθηκε κακόβουλος σύνδεσμος ηλεκτρονικής διεύθυνσης σε περισσότερους από 1.000 αποδέκτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το FBI στην 13σέλιδη αναφορά του, μεταξύ αυτών, ήταν υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το γραφείο του διευθυντή της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DNI) έχουν υποστηρίξει ότι η Ρωσία βρισκόταν πίσω από τις ηλεκτρονικές υποκλοπές του περασμένου Οκτωβρίου, η αναφορά αυτή αποτελεί την πρώτη λεπτομερή τεχνική ανάλυση που δημοσιοποιεί η αμερικανική κυβέρνηση, μέσω της πρώτης επίσημης ανακοίνωσης του FBI.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ουάσινγκτον προχώρησε στην επέλαση 35 Ρώσων αξιωματούχων, οι οποίοι καλούνται μέσα σε 72 ώρες από τη στιγμή της ανακοίνωσης να αποχωρήσουν από το αμερικανικό έδαφος.

«Οι ενέργειες αυτές αναλήφθηκαν σε αντίδραση στη ρωσική παρενόχληση αμερικανών διπλωματών και τις ενέργειες διπλωματών που θεωρήσαμε ότι δεν συνάδουν με τη διπλωματική πρακτική», ανέφερε αξιωματούχος σε αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε έξι Ρώσους αξιωματούχους και πέντε φορείς, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών της Ρωσίας, ενώ κλείνουν δύο ρωσικές κτιριακές εγκαταστάσεις στη Νέα Υόρκη και στο Μέριλαντ. 

“Οι ενέργειες αυτές ακολουθούν επανειλημμένες κατ’ ιδίαν και δημόσιες προειδοποιήσεις μας προς τη ρωσική κυβέρνηση και αποτελούν μια απαραίτητη και προσήκουσα αντίδραση στην προσπάθεια να πληγούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, κατά παράβαση των καθιερωμένων διεθνών πρακτικών συμπεριφοράς”, τόνισε ο Ομπάμα σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αμερικανική προεδρία. 

“Αυτές οι ενέργειες δεν θα αποτελέσουν το σύνολο της αντίδρασής μας στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας. Θα συνεχίζουμε να κάνουμε διάφορες ενέργειες σε χρόνο και τόπο της επιλογής μας, ορισμένες από τις οποίες δεν θα δημοσιοποιηθούν”, συμπλήρωσε ο Ομπάμα.

Ως πρώτη αντίδραση, το Κρεμλίνο χαρακτήρισε ως παράνομες τις αμερικανικές κυρώσεις, εκφράζοντας την ετοιμότητά του για την εφαρμογή «ανάλογων» αντιμέτρων, τα οποία και ανακοίνωσε την Παρασκευή. Μάλιστα, η κυβέρνηση της Μόσχας τόνισε ότι οι κυρώσεις είναι επιβλαβείς για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments