Οικονομία

Οι τράπεζες αύξησαν τον δανεισμό τους από τον ELA τον Φεβρουάριο -Λόγω αβεβαιότητας

Οι τράπεζες αύξησαν τον δανεισμό τους από τον ELA τον Φεβρουάριο -Λόγω αβεβαιότητας
Αύξηση του δανεισμού των ελληνικών τραπεζών κατά 300 εκατ. ευρώ από τον ELA κατεγράφη τον μήνα Φεβρουάριο.

Οπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος μετά από πολλούς μήνες που είχε μειωθεί η χρηματοδότηση από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας, οι τράπεζες αύξησαν τον δανεισμό τους. 

Η έκτακτη χρηματοδότηση, η οποία είναι πιο ακριβή από την χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, ενισχύθηκε στα 43,1 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου από 42,8 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου.Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s χαρακτήρισε πιστωτικά αρνητικό το γεγονός της μείωσης των καταθέσεων, η οποία αποδίδεται κυρίως στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, που μείωσε την εμπιστοσύνη των καταθετών.

Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι οφείλεται σις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες λόγω της αβεβαιότητας στην οικονομία που έχει οδηγήσει σε μείωση των καταθέσεων.

Η μείωση των καταθέσεων στα 119,7 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου αποτελεί χαμηλό 15ετίας για το σύστημα και υπονομεύει την προσπάθεια των τραπεζών να βελτιώσουν την χρηματοδότησή τους μειώνοντας την εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας, σημειώνει ο οίκος.

Στο μεταξύ σειρά επαφών με την ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος, τους επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και εκπροσώπους των τραπεζών θα έχει σήμερα η «σιδηρά κυρία» του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments