Οικονομία

Καρότο και μαστίγιο από τον Κλάους Ρέγκλινγκ

Καρότο και μαστίγιο από τον Κλάους Ρέγκλινγκ
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει το επόμενο success story της Ευρώπης. Πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις. Μήνυμα στην κυβέρνηση να ξεχάσει μία γενναία αναδιάρθρωση χρέους.

Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα που έστειλε προς την ελληνική κυβέρνηση ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, στην οποία επέρριψε ευθύνες για το πισωγύρισμα της ελληνικής οικονομίας.

Κατά την ομιλία του στο Atlantic Counci, ο επικεφαλής του ESM ερωτηθείς για το πότε μπορεί η Ελλάδα να γίνει success story, παρατήρησε ότι αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις αυτό μπορεί να γίνει σύντομα, όπως έδειξε το 2014. Σύμφωνα με τον Κ. Ρέγκλινγκ, εκείνη τη χρονιά σημειώθηκε επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έγιναν εκδόσεις ομολόγων, ενισχύθηκαν οι εξαγωγές, άρχισε να μειώνεται η ανεργία.

Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός δανείζει τη χώρα με επιτόκιο μόλις 1%, ενώ το ΔΝΤ τη χρεώνει με 5%. «Έχουμε τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει λάβει πολλά χρήματα από εμάς. Το 50% του χρέους που έχουμε στα ταμεία μας είναι ελληνικό, με επιτόκιο μόλις 1%. Ως εκ τούτου η Ελλάδα εξοικονομεί από τον προϋπολογισμό της ετησίως το ποσό των 10 δισ. ευρώ, δηλαδή το 6% του ΑΕΠ της. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης στην ιστορία μας. Ως εκ τούτου αυτοί που ρωτούν πότε θα υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα μάλλον δεν έχουν κοιτάξει καλά τους αριθμούς. Δίνουμε δώρο 6% του ΑΕΠ της στην Ελλάδα κάθε χρόνο» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο, ο επικεφαλής του ESM ξεκαθάρισε ότι η βιωσιμότητα ενός χρέους -και όχι μόνο του ελληνικού- εξαρτάται και από την πορεία του ΑΕΠ μίας χώρας και με δεδομένο τον μακρύ ορίζοντα αποπληρωμής των δανείων προς την Ελλάδα «δεν υπάρχει καμία δαμόκλειος σπάθη χρέους πάνω από την Ελλάδα, ανεξάρτητα από τι διαβάζετε σε ορισμένες εφημερίδες, καθώς, ήδη, έχουν εφαρμοσθεί μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους ενώ σημαντικό βάρος ανέλαβε και ο ιδιωτικός τομέας το 2012, ο οποίος δέχθηκε «κούρεμα» του χρέους που είχε στην κατοχή του. Αυτή τη στιγμή έχουμε εφαρμόσει μέτρα για μείωση του επιτοκιακού κόστους αλλά και του ορίζοντα αποπληρωμής. Γι’ αυτό ανέφερα και στην ομιλία μου ότι η Ελλάδα επωφελείται τα μέγιστα από τον δανεισμό που προέρχεται από εμάς».

Επεσήμανε ωστόσο ότι όλα όσα γίνονται σχετικά με τον δανεισμό της χώρας βασίζονται σε ορισμένους κανόνες, «τους κανόνες αυτούς δεν τους δημιουργήσαμε εμείς, τους δανειστήκαμε από το ΔΝΤ, γιατί έχουμε δει ότι δουλεύουν. Προκειμένου, λοιπόν, μία χώρα να δανειστεί θα πρέπει να εφαρμόσει συγκεκριμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Ο επικεφαλής του ESM έστειλε και ένα ακόμη μήνυμα, σημειώνοντας ότι εκ των πέντε χωρών που είχαν τεθεί υπό πρόγραμμα στήριξης μόνο η Ελλάδα παραμένει σε αυτό, ενώ αντίθετα οι άλλες «κατόρθωσαν να τα εφαρμόσουν και να μπορούν πλέον να χρηματοδοτούνται από τις αγορές».

Τέλος, ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στον ορίζοντα κάποιο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Η Ευρωζώνη έχει δεσμευθεί ότι, εάν κριθεί απαραίτητο, θα προσφέρει και μακροπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους. Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών δεν είναι υπέρ της εφαρμογής μέτρων ελάφρυνσης, δεν είναι ένα πολύ δημοφιλές θέμα στην Ευρώπη. Παράλληλα εάν αυτά τα μέτρα είναι περιορισμένα δεν θα είναι καλό ούτε για την Ελλάδα».

Εξέφρασε, πάντως, τη βεβαιότητα ότι όταν ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018, η Ελλάδα θα μπορεί να βγει στις αγορές και να σταθεί μόνη της στα πόδια της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments