Ελλάδα

Επεισόδια στην πορεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ – Ένταση έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών

Επεισόδια στην πορεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ – Ένταση έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών
Δεν τα βρίσκουν Σκουρλέτης - ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα σκουπίδια. Παρεμβαίνει ο εισαγγελέας.

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήσε σήμερα η ΠΟΕ-ΟΤΑ από τα γραφεία της προς το υπουργείο Εσωτερικών, έξω από το οποίο σημειώθηκε ένταση

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να εισβάλει στο υπουργείο και να απωθείται από άνδρες των ΜΑΤ. Μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ εκτόξευσαν καφέδες και νερά προς την είσοδο του υπουργείου. Λόγω της συγκέντρωσης κλειστή παραμένει η Σταδίου και τα γύρω στενά.

Αίτημα των διαδηλωτών είναι να συναντήσουν τον κ. Σκουρλέτη. Σημειώνεται ότι στις 12:30 υπήρχε προγραμματισμένο ραντεβού του υπουργού Εσωτερικών με εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ για να του παραδώσουν την πρότασή τους. 

Η νομοθετική πρόταση που κατέθεσε σήμερα μέσω συνέντευξης Τύπου η ΠΟΕ – ΟΤΑ για το θέμα των συμβασιούχων εργαζόμενων στην καθαριότητα των δήμων, είναι «εκτός τόπου και χρόνου», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας παράλληλα πως το απόγευμα θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου και θα ψηφιστεί άμεσα, ενώ τα σκουπίδια πνίγουν τις μεγάλες πόλεις της χώρας, δημιουργώντας μια ανυπόφορη κατάσταση βρώμας και δυσωδίας. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι απαντούν πως με τον συγκεκριμένο νόμο θα μείνουν στο δρόμο 10.000 συμβασιούχοι που σήμερα εργάζονται στους δήμους. 

Τελικά επιτροπή των εργαζομένων της ΠΟΕ – ΟΤΑ ανέβηκε στο κτήριο, ώστε να συναντηθεί με τον υπουργό.  Η πρόταση των εργαζομένων για την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου «δεν οδηγεί πουθενά», με βάση και τις αποφάσεις του ΣτΕ, είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός στον Alpha 9,89, εκτιμώντας ότι τελικώς οι συμβασιούχοι θα προσέλθουν και θα υπογράψουν νέες συμβάσεις και θα σταματήσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Όπως εξήγησε, με τη νέα ρύθμιση οι συμβασιούχοι θα συνεχίσουν να εργάζονται και θα έχουν δουλειά τρεις μήνες παραπάνω, έως τον Μάρτιο. «Αν δεν δεχθούν την πρόταση ανοίγουν τον δρόμο στις δυνάμεις εκείνες που θέλουν να παραδώσουν την αποκομιδή των σκουπιδιών στις ιδιωτικές εταιρείες» είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ μπορεί να υπάρξει μοριοδότηση -έπειτα από συνεννόηση με την ανεξάρτητη αρχή, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν- ενώ είπε πως ο αριθμός των προσλήψεων μπορεί να υπερβεί τις 2.500 εφόσον προβλέπεται από τους κανονισμούς των δήμων και μπορούν να καλυφθούν από τα έσοδά τους.

Σημείωσε πως ένα τμήμα εργαζομένων έχει αναστείλει τις κινητοποιήσεις και εργάζεται ήδη στην Αθήνα, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστράτευσης λέγοντας πως αφενός έχει καταργηθεί ο σχετικός νόμος και αφετέρου δεν «θεωρεί ότι μπορεί να λύνονται έτσι ζητήματα».

Παρεμβαίνει εισαγγελέας για τα σκουπίδια

Τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος για τους τόνους σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους της Αθήνας και τα οποία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν μια άκρως επικίνδυνη συνθήκη για τη δημόσια υγεία.

Στόχος της έρευνας ,που θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Δημ. Γκύζης, είναι να διαπιστωθεί αν διαπράττονται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα τα οποία συνδέονται με τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τη συσσώρευση των απορριμμάτων.

Η εισαγγελική παρέμβαση έρχεται τη στιγμή που η απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον ως την Πέμπτη, ενώ η ΠΟΠ-ΟΤΑ έχει διαχωρίσει τη θέση της αποφασίζοντας την αναστολή των κινητοποιήσεων, γεγονός που σημαίνει ότι μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός απορριμματοφόρων θα επιστρέψει στους δρόμους για την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments