Πολιτισμός

Ζουμ άουτ από την Τουλούζ

Ζουμ άουτ από την Τουλούζ
Φεύγοντας από την Τουλούζ θα πάρω μαζί μου υπέροχες εικόνες και γεύσεις. Ελάτε να σας δείξω.

Θέλετε ρωμαϊκή έπαυλη, χαμένη σε μία μικρή κοιλάδα, πάνω στα Πυρηναία, με τα ψηφιδωτά της, τα θερμά λουτρά και τους χώρους υποδοχής, μέσα σε ένα ορεινό τοπίο όπου όσο πιάνει το μάτι δεν υπάρχει άλλο δείγμα ανθρώπινης παρουσίας; Ναι, υπάρχει, και η απάντηση είναι Montmaurin.

Μήπως, πάλι, το όνειρό σας ήταν να εξερευνήσετε σπήλαια με βραχογραφίες, με το φακό στο μέτωπο; Κι απ’ αυτό έχουμε, και είναι το Pech Merle ή και το μυθικό Lascaux. Δείτε πως ο καλλιτέχνης – που δεν έχει αναπτύξει ακόμη τη γλώσσα – πριν από 15.000 χρόνια αποτυπώνει την καθημερινότητά του, τα ζώα .και το κυνήγι δηλαδή, στα τοιχώματα της σπηλιάς (και μάλιστα στο ταβάνι) εκμεταλλευόμενος τα εξογκώματα της πέτρας για να δώσει τρίτη διάσταση στο σώμα των ζώων. 

Θέλετε κάστρα και πυργόσπιτα σκαρφαλωμένα στους βράχους πάνω από φαράγγια και ποτάμια; Σας συνιστώ το Rocamadour και το Saint- Cirq-Lapopie. Άφατης γραφικότητας και φινέτσας.

Βέβαια, δεν πρέπει να φύγει κανείς από την ευρύτερη περιοχή της Τουλούζ, χωρίς να εξερευνήσει το θέμα του κρασιού. Η περιοχή άπτεται της περιοχής του Μπορντώ, που είναι και το βαρύ πυροβολικό επί του θέματος. 

Εγώ θα σας πω την ηλίθια γνώμη μου και τι μου άρεσε εμένα, που δεν έχω αξιώσεις αυθεντίας στον τομέα των κρασιών, το αφήνω στον Andreas Larsson, ας κάνει κι αυτός κάτι. Δοκίμασα, λοιπόν, ένα κόκκινο από το Γκαγιάκ (Gaillac) που πέφτει προς τα βόρεια της Τουλούζ, από το κτήμα του Nicolas Lebrun, που λέγεται L’ Enclos des Braves. Ομολογώ ότι καταγοητεύτηκα, οπότε και ξεκίνησα να συναντήσω αυτόν τον καλό άνθρωπο στο κτήμα του. Σοβαρός και συμπαθέστατος μου εξήγησε τα πάντα, πως μπήκε κάπως αργά σε αυτή τη δουλειά, πως κατάφερε να ξετρυπώσει δύο ντόπιες ποικιλίες που ήταν υπό εξαφάνιση (τη μία συγκράτησε ο ταραγμένος μου εγκέφαλος και λέγεται braucol, την άλλη την ξέχασα). Τον ευχαρίστησα για τη δουλειά που κάνει και έρχομαι να σας το συστήσω αυτό το κρασάκι. Αν το βρείτε σε καμία λίστα κρασιών, μη διστάσετε. Ξέρω ότι δεν πολυκυκλοφορεί, αλλά στην εποχή των ηλεκτρονικών παραγγελιών όλα είναι δυνατά.

Πιστέψτε με, δεν θα την ξεχάσετε εύκολα αυτή την ετικέτα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments