Κόσμος
pagenews.gr / Κόσμος / Επιχειρηματικοί κολοσσοί προς Τραμπ: Να μην καταργηθεί το πρόγραμμα για τους ανήλικους παράτυπους μετανάστες
Επιχειρηματικοί κολοσσοί προς Τραμπ: Να μην καταργηθεί το πρόγραμμα για τους ανήλικους παράτυπους μετανάστες | Pagenews.gr
Pagenews Team

Διευθυντικά στελέχη και ιδιοκτήτες δεκάδων αμερικανικών επιχειρήσεων, από την Amazon και την Apple μέχρι το Facebook, κάλεσαν την Παρασκευή τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να μην καταργήσει το πρόγραμμα που επιτρέπει σε εκατοντάδες χιλιάδες νέους παράτυπους μετανάστες να παραμείνουν στη χώρα.

Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε νωρίτερα ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση για το μέλλον αυτού του προγράμματος, του αποκαλούμενου DACA (διάταγμα για τη μη απέλαση μεταναστών που όταν έφτασαν στις ΗΠΑ ήταν κάτω των 16 ετών). 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόστηκε το 2012 από τον τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Οι βασικές προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα ήταν: να είχε ηλικία κάτω των 31 ετών τον Ιούνιο του 2012, να έμενε μονίμως στις ΗΠΑ από το 2007 και να μην είχε καταδικαστεί για κακούργημα. 

Έτσι, όχι μόνο δεν θα απελαύνονταν αλλά αποκτούσαν και το δικαίωμα να εργαστούν νομίμως.

Οι άνθρωποι αυτοί «μεγάλωσαν στην Αμερική (…) πληρώνουν φόρους και παίζουν ενεργό ρόλο στις κοινότητές τους". Αν ακυρωνόταν το πρόγραμμα "θα έχαναν τη δυνατότητα να εργαστούν νομίμως και θα απειλούνταν όλοι με απέλαση», σημειώνουν οι εταιρείες, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σημαίνει απώλειες ύψους 460,3 δισεκ. δολαρίων για τη χώρα.

Στην προεκλογική εκστρατεία του ο Τραμπ είχε δεσμευτεί να καταργήσει το πρόγραμμα. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Fox, ενδέχεται να ανακοινώσει σύντομα ότι ακυρώνει το DACA για όλες τις νέες αφίξεις αλλά όσοι ήδη ωφελούνται από αυτό θα παραμείνουν στη χώρα μέχρι να λήξει η άδεια παραμονής και εργασίας τους, δηλαδή το πολύ μέχρι το 2019.

Ετικέτες: 


2017