Πολιτική

Επίσκεψη Μακρόν: Στην Αθήνα ο Γάλλος πρόεδρος

Επίσκεψη Μακρόν: Στην Αθήνα ο Γάλλος πρόεδρος
Ο Εμανουέλ Μακρόν, έφτασε στην Αθήνα. Λίγο μετά τις 14.00 ο Γάλλος πρόεδρος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μπριζίτ Τρονιέ. "Χαιρετίζω τις μεταρρυθμίσεις" είπε στις πρώτες του δηλώσεις. Παρακολουθήστε live όλες τις εξελίξεις.

Με κατάθεση στεφάνου στο Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη ξεκίνησε η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα. Στη συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Εμανουέλ Μακρόν: Χαιρετίζω τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

Σας ευχαριστώ για τα λόγια σας για τους συμπατριώτες μου», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν απευθυνόμενος στον Προκόπη Παυλόπουλο αναφερόμενος στον τυφώνα Ιρμα που χτύπησε τις Γαλλικές Αντίλλες. Υπογραμμίσατε πόσο σημαντική είναι η σημερινή μας αντίδραση επειδή κάποιοι φίλοι μας έχουν πληγεί από τις συνέπειες αυτής της καταστροφής. Η συγκίνησή μας είναι ειλικρινής παρά μόνο όταν αυτά που λέμε ακολουθούνται και από πράξεις. Μετά από μια τέτοια καταστροφή πρέπει να ψάξουμε τις αιτίες.

Αναφερόμενος στις ελληνογαλλικές σχέσεις, ο κ. Μακρόν είπε ότι οι δυο χώρες μας είναι φίλες χώρες. Είστε μια από τις προφανείς εκφράσεις αυτής της κοινής ιστορίας. Μιλάτε άπταιστα γαλλικά. Έχετε περάσει χρόνια στη Γαλλία και η σύζυγός μου κι εγώ χαιρόμαστε που θα αποκτήσουμε δεσμούς φιλίας μαζί σας. Θα ήθελα να πω ότι η αρχαία ιστορία είναι και δική μας ιστορία. Τόσο το παρελθόν μας όσο και το μέλλον μας είναι κοινό. Χαιρετίζω τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο κ. Μακρόν είπε ακόμα ότι έχει έτοιμη πρόταση να υποβάλλει στους εταίρους και πρόσθεσε ότι πιστεύει πραγματικά ότι και στην εξωτερική πολιτική η Ευρώπη πρέπει να είναι ανεξάρτητη. Όντως η ιδέα ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου είναι θετική αλλά αυτό δεν υπερκαλύπτει τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Η Ελλάδα χρειάζεται υπευθυνότητα και θάρρος και μια κοινή φιλοδοξία για να αποκτήσει η Ευρώπη οικονομική δύναμη. Ηρθα εδώ με πολυάριθμη αντιπροσωπεία εκπροσώπων από τις γαλλικές επιχειρήσεις και θέλω να γίνουν περισσότερες επενδύσεις.

Ο κ. Μακρόν ανέφερε ακόμα ότι αισθάνεται περήφανος που θα μιλήσει από την Πνύκα στον τόπο που γεννήθηκε η δημοκρατία. 

Ο Γάλλος πρόεδρος έφτασε στην Ελλάδα το μεσημέρι της Πέμπτης για διήμερη επίσκεψη μετά της συζύγου του, Μπριζίτ Τρονιέ. Ο Γάλλος πρόεδρος μετά την άφιξή του κατευθύνθηκε στο κέντρο της Αθήνας, όπου στις 13:30 κατέθεσε στεφάνι στο "Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη". Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παρασημοφόρησε τον Εμάνουελ Μακρόν και στη συνέχεια ο Γάλλος Πρόεδρος έλαβε το λόγο και στις δηλώσεις του αφού μίλησε για τον τυφώνα Ιρμα στη συνέχεια μίλησε για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο κ.Μακρόν τόνισε «Χαιρετίζω τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα πλήρωσε ακριβό τίμημα», ενώ πρόσθεσε πως όλα αυτά θα τα συζητήση με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε λίγη ώρα. 

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου:

-Στις 15:30 ο Γάλλος Πρόεδρος και η Γαλλική αντιπροσωπεία θα μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τους υποδεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο.

-Στις 16:15 θα ξεκινήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών υπό τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και τον Έλληνα πρωθυπουργό και αμέσως μετά θα παραχωρηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου (17:00).

-Περί τις 17:45 υπολογίζεται η αναχώρηση του κ. Μακρόν και της συζύγου του από το Μέγαρο Μαξίμου.

-Στις 19:05 ο Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του θα μεταβούν στην Πνύκα, όπου τον Γάλλο Πρόεδρο θα προσφωνήσει ο Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τον Εμανουέλ Μακρόν.

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου και της συζύγου του στην Αθήνα θα κλείσει με το επίσημο δείπνο, που θα παραχωρήσουν προς τιμήν τους, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και η σύζυγός του στο Προεδρικό Μέγαρο (21:00-23:00).

Την Παρασκευή, το πρόγραμμα ξεκινά στις 10:00 το πρωί, με την πραγματοποίηση συνάντησης εργασίας στρογγυλής τραπέζης επικεφαλής Ελληνικών και Γαλλικής επιχειρήσεων, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Στις 11:45 ο Γάλλος Πρόεδρος συνοδευόμενος από την σύζυγό του, θα επισκεφθούν την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή (Οδός Διδότου 6), όπου θα παρακολουθήσουν παρουσίαση σε μορφή 3D των αρχαιολογικών ανασκαφών στη Δήλο.

Στις 12:00-13:15 θα δοθεί δεξίωση προς τιμήν της Γαλλικής κοινότητας από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και θα ακολουθήσει στις 13:30-14:45 γεύμα του Ε. Μακρόν και της συζύγου του, με Έλληνες και Γάλλους καλλιτέχνες και διανοούμενους στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Στις 14:45-15:15, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Μακρόν θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους Ελληνικών και Γαλλικών ΜΜΕ, ενώ στις 15:15 θα αναχωρήσει μαζί με την σύζυγό του και την αντιπροσωπεία, με αυτοκινητοπομπή, για το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου στις 16:00 έχει προγραμματιστεί η αναχώρησή του από την χώρα μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments