Διεθνή

ΗΠΑ: Αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για ψηφοφορία επιβολής νέων κυρώσεων ενάντια στη Βόρεια Κορέα

ΗΠΑ: Αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για ψηφοφορία επιβολής νέων κυρώσεων ενάντια στη Βόρεια Κορέα
Επίσημο αίτημα κατέθεσαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για διεξαγωγή ψηφοφορίας επί του σχεδίου απόφασης για νέες πιο αυστηρές κυρώσεις ενάντια στη Βόρεια Κορέα.

Το σχέδιο απόφασης των ΗΠΑ με το αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενάντια στη Βόρεια Κορέα προβλέπει την επιβολή εμπάργκο πετρελαίου, την απαγόρευση της εισαγωγής προϊόντων υφαντουργίας, τον επαναπατρισμό των βορειοκορεατών μεταναστών εργαζόμενων και τη διενέργεια επιθεωρήσεων, με τη χρήση βίας εάν απαιτείται, ύποπτων βορειοκορεατικών πλοίων στη θάλασσα.

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων των 15 χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας την Παρασκευή, η Ρωσία και η Κίνα αντιτάχθηκαν σε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, πλην αυτού για την υφαντουργία, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Μέχρι τώρα, ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι προτίθενται να ασκήσουν το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτουν ως κράτη-μόνιμα μέλη του ΣΑ.

Μόσχα και Πεκίνο δεν σταματούν πάντως να επαναλαμβάνουν ότι οι μεμονωμένες κυρώσεις δεν φέρνουν απτά οφέλη και ασκούν πιέσεις ώστε στο σχέδιο απόφασης να υπάρξει κάποια αναφορά που να αφήνει ανοικτή μια πόρτα για να αρχίσει διάλογος με την Πιονγκγιάνγκ.

Είναι «πολύ νωρίς» για να ληφθεί μια απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την επιβολή νέων κυρώσεων, επισήμανε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Μια ψηφοφορία τη Δευτέρα θα ήταν «λίγο πρόωρη. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να κινηθούμε τόσο γρήγορα», δήλωσε πρωτύτερα ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments