Lifestyle

Ανθρώπινες σχέσεις: Ο έρωτας και η φιλία στην εποχή των social media

Ανθρώπινες σχέσεις: Ο έρωτας και η φιλία στην εποχή των social media
Η Ελισάβετ Σπανού γράφει στο www.pagenews.gr τις σκέψεις της για τις ανθρώπινες σχέσεις και πώς αυτές εξελίσσονται στην εποχή των social media.

Ανθρώπινες σχέσεις και social media. Δεν ξέρω πως να το πω ακριβώς, πάντως το έχω καιρό στο μυαλό μου. Αφορά τις σχέσεις, αφορά εμάς, το αν είμαστε χαρούμενοι, το πώς περνάει η μέρα μας, πώς περνά η ζωή… Δεν είμαι σε θέση να μιλώ γενικά ωστόσο, παρατηρώ και προβληματίζομαι. 

Η κουβέντα με μια φίλη που είχα καιρό να δω με τσίγκλησε να ασχοληθώ. Μου μιλούσε για σχέση εξ αποστάσεως με πλάσμα ατίθασο και καλά "δικτυωμένο" (στα social media εννοώ).

Σαν θέμα δεν έχει αρχή και τέλος. Τι να πρώτο πεις; Από πού να το πιάσεις; Αποφάσισα λοιπόν να αραδιάσω τις σκέψεις μου όπως βγαίνουν, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως ούτε τα μισά δεν θα καταφέρω να βάλω σε σειρά.

Παρόλα αυτά έχω την πίστη πως κάποιο νόημα θα βγει, πως όλο και κάποιος θα καταλάβει κάτι. Για αρχή, δεν έχω Tinder! Δεν καταλαβαίνω δηλαδή την χρησιμότητα του. Δεν χρησιμοποιώ το Facebook για dating, και το messenger το έχω για πέντε φίλους και δουλειά. Επίσης βαριέμαι πάρα πολύ το chatting και αν βγω με κάποιον μερικές φορές, δεν υπάρχει περίπτωση να μηνυματίζομαι ταυτόχρονα με άλλους. Στα λέω για να καταλάβεις ότι ο τρόπος που σκέφτομαι προκύπτει από όλα αυτά.

Με λένε λοιπόν εκτός φάσης… Πουριτανή, στενόμυαλη, κολλημένη και άλλα παρόμοια. Μπορεί και να είμαι! Ωστόσο πραγματικά αναρωτιέμαι…αφού αρκετοί δεν είναι έτσι, με τόσα μέσα στη διάθεσή μας για επικοινωνία και γνωριμίες, με τόση ελευθερία στις σχέσεις και στα αγγίγματα, με τόση συμπαντική αγάπη και αναγνώριση της μοναδικότητας του καθενός (είναι νομίζω η νέα ατάκα της εποχής…) γιατί συναντώ ανθρώπους μόνους και φοβισμένους; 

Το συναίσθημα, εκφράζεται με emoticons και παραμυθιάζεται και το ίδιο πως υπάρχει, παραμένοντας αιώνια online και σπανίως δια ζώσης! Τι σε ζορίζει τελικά; Τι κακό έχουν οι προσδοκίες; Είναι κακό να ερωτεύεσαι και να θες να το εισπράξεις και εσύ; 

Δεν λέω να το εκβιάσεις, ούτε αν δεν το πάρεις όπως θες να δαιμονοποιήσεις τους πάντες αλλά γιατί η σταθερότητα και αφοσίωση έχει γίνει ξαφνικά… ντεμοντέ; Χρειάζεσαι application για να βγεις ραντεβού; Και αν έχεις θέμα επικοινωνίας με το ταίρι σου γιατί δεν κοιτάς να το λύσεις πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά ξοδεύεις το χρόνο σου στα chat rooms μιλώντας και ερωτοτροπώντας υπό την ασφάλεια που παρέχει η απόσταση με αγνώστους; Λείπει το σεξ; Η αγάπη; Τι ψάχνεις; Πώς το ψάχνεις;

Έρευνες δημοσιεύονται συχνά για την συνεχή αναζήτηση του τέλειου, για το ανικανοποίητο του ανθρώπου, το πόσο επηρεάζουν τη ζωή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ανυπαρξία της μονογαμίας.

Συμφωνώ! Ποια είμαι εγώ εξ άλλου να τα βάλω με την επιστήμη; Έτσι έχουμε γίνει όσον αφορά τα αισθήματα, μια μαύρη τρύπα που εξαφανίζει τα πάντα. Αυτό επιβάλλει η εποχή και η ταχύτητα της! 

Όμως τελικά, έχω το δικαίωμα να ΜΗΝ ΕΙΜΑΙ ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ;  Αν το καθεστώς στις μέρες μας είναι το να αγαπάμε γενικώς (και οτιδήποτε σε …αμέ) έχω το δικαίωμα της αναρχίας; Είμαι πραγματίστρια ως χαρακτήρας, ο ρομαντισμός δηλαδή με απωθεί. Ωστόσο κρατώ μέσα μου για τις σχέσεις μια εικόνα και ίσως τελικά είναι αυτή που δίνει την απάντηση στο γιατί με τόσο κόσμο γύρω η μοναξιά κάνει γιορτή.

Εκείνο το τριαντάφυλλο του μικρού πρίγκιπα. Η αγάπη, η υπομονή και η αφοσίωση το έκαναν να ζήσει και να ανθίσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments