Τεχνολογία

Google – Γενέθλια: Κλείνει σήμερα τα 19 της χρόνια. Ή μήπως όχι;

Google – Γενέθλια: Κλείνει σήμερα τα 19 της χρόνια. Ή μήπως όχι;
Όπως έχει εξηγήσει με χιούμορ η ίδια η εταιρεία: “Η Google άνοιξε τις πύλες της τον Σεπτέμβριο του 1998. Η ακριβής ημερομηνία που εορτάζουμε τα γενέθλιά μας έχει μετακινηθεί για κάποια χρόνια, αναλόγως με το πότε αισθανόμασταν ότι θέλουμε να φάμε τούρτα”.

Πώς και πότε ξεκίνησε η Google; Πόσα χρόνια πέρασαν από το πρώτο «γκουγκλάρισμα»; Ποιες υπηρεσίες της την μετέτρεψαν σε διαδικτυακό κολοσσό; Αν και παλαιότερα τα “γενέθλια” της Google είχαν εορταστεί στις 7, στις 8 ή στις 26 Σεπτεμβρίου, τα τελευταία δέκα χρόνια τα εορταστικά doodles κάνουν την εμφάνισή τους στις 27 Σεπτεμβρίου, και δεν συμπίπτουν με την πραγματική επέτειο της ίδρυσης του Google, αλλά με τη μέρα που ανακοινώθηκε ο αριθμός-ρεκόρ των ιστοσελίδων που “παρακολουθεί” η μηχανή αναζήτησης.

Όπως έχει εξηγήσει με χιούμορ η ίδια η εταιρεία: “Η Google άνοιξε τις πύλες της τον Σεπτέμβριο του 1998. Η ακριβής ημερομηνία που εορτάζουμε τα γενέθλιά μας έχει μετακινηθεί για κάποια χρόνια, αναλόγως με το πότε αισθανόμασταν ότι θέλουμε να φάμε τούρτα”.

Όπως και να έχει, η Google κλείνει φέτος 19 χρόνια απρόσκοπτης λειτουργίας της. Από μια εταιρία με γραφεία σε γκαράζ, κατάφερε να αναδειχτεί σε μια παγκόσμια «ιντερνετική» και όχι μόνο δύναμη.

Το 1997, οι δημιουργοί της δημοφιλέστερης μηχανής αναζήτησης στο διαδίκτυο, larry Page και Sergey Brin καταχώρισαν ως το Google.com ως domain.

Το όνομα –ένα λογοπαίγνιο με τη λέξη “googol”, η οποία είναι ένας μαθηματικός όρος για τον αριθμό που ξεκινάει με το ψηφίο 1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά– εκφράζει το στόχο του Larry και του Sergey να οργανώσουν έναν φαινομενικά απεριόριστο όγκο πληροφοριών στον ιστό.

1998

Ο Larry ξεκινάει ένα μηνιαίο “Ενημερωτικό δελτίο φίλων Google”, για να ενημερώνει όσους ενδιαφέρονται σχετικά με τα νέα της εταιρείας. Ο συνιδρυτής της Sun, Andy Bechtolsheim, δίνει μια επιταγή 100.000 δολαρίων σε ένα νομικό πρόσωπο που δεν υπάρχει ακόμα, μια εταιρεία που ονομάζεται Google Inc.

Προτού φύγουν για το φεστιβάλ Burning Man στην έρημο της Νεβάδα, ο Larry και ο Sergey ενσωματώνουν το εμβληματικό σήμα του φεστιβάλ στο λογότυπο, για να ενημερώσουν για το πού θα βρίσκονται οι υπεύθυνοι στην Google για μερικές ημέρες. Αυτό ήταν το πρώτο μας doodle.

Στις 4 Σεπτεμβρίου η Google ιδρύεται στην Καλιφόρνια. Ο Larry και ο Sergey ανοίγουν έναν τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα της νέας εταιρείας και καταθέτουν την επιταγή του Andy Bechtolsheim.

Η Google εγκαθίσταται στο γκαράζ της Susan Wojcicki, στη διεύθυνση Santa Margarita Ave., στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνιας.

Ο Larry και ο Sergey προσλαμβάνουν τον πρώτο τους υπάλληλο. Ο Craig Silverstein είναι επίσης τελειόφοιτος του τμήματος πληροφορικής στο Στάνφορντ και εργάζεται στην Google για περισσότερα από 10 χρόνια, προτού αποφασίσει να συνεχίσει στον νέο εκπαιδευτικό οργανισμό Khan Academy.

Το “PC Magazine” αναφέρει ότι το Google “διαθέτει μια ανεξήγητη ικανότητα να εμφανίζει εξαιρετικά συναφή αποτελέσματα” και μας αναγνωρίζει ως την καλύτερη μηχανή αναζήτησης, στους 100 κορυφαίους ιστότοπους για το 1998.

Τα πρώτα βήματα

Τα πρώτα βήματα της Google πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 1996 ως ερευνητικό πρόγραμμα από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν όταν έκαναν και οι δύο το διδακτορικό τους στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στο Στάνφορντ της Καλιφόρνια.

Ενώ οι συμβατικές μηχανές αναζήτησης κατέτασσαν τα αποτελέσματά τους μετρώντας πόσες φορές οι όροι αναζήτησης εμφανίζονταν στην σελίδα, οι δύο τους δημιούργησαν ένα καλύτερο σύστημα που ανέλυε τις σχέσεις μεταξύ των ιστοσελίδων. Ονόμασαν τη νέα τεχνολογία PageRank, η οποία καθόριζε τη συνάφεια μιας ιστοσελίδας από τον αριθμό και τη σημαντικότητα των σελίδων που οδηγούν πίσω σε αυτήν.

Ονόμασαν τη μηχανή αναζήτησής τους Google. Η λέξη «Google» προήλθε από αναγραμματισμό της λέξης «Googol», τον μαθηματικό όρο που εισήγαγε ο Μίλτον Σιρότα για τον αριθμό 10100 που γράφεται: «1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά». Με τον όρο αυτόν η Google επιθυμεί να υποδηλώσει την αποστολή της εταιρίας να οργανώσει το τεράστιο πλήθος πληροφοριών του Ίντερνετ.

Στην αρχή το Google έτρεχε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, με τα domain google.stanford.edu και z.stanford.edu. Το όνομα domain για την Google κατοχυρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1997 και δημιουργήθηκε η εταιρία στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998. Είχε ως βάση το γκαράζ μιας φίλης τους στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια.

Έρευνες αγοράς έδειξαν ότι τον Απρίλιο του 2007, η Google Inc. ανέλαβε την πρωτοκαθεδρία ως η διασημότερη εταιρία παγκοσμίως, εκτοπίζοντας έτσι τη Microsoft Corp.

“Γκουγκλάρω”, “κάνω γκουγκλ”, “ο γκούγκλης” και άλλες… γλυκιές λεξούλες

Η ταχεία ανάπτυξη της επιχείρησης από τη στιγμή της ίδρυση της προκλήθηκε από μια αλυσίδα προϊόντων, συγχωνεύσεων και συνεργασιών πέρα από τη μηχανή αναζήτησης της Google. Προσφέρει λογισμικό συμπεριλαμβανομένου email (Gmail), σουίτα γραφείου (Google Drive), και κοινωνικής δικτύωσης (Google +). Η εταιρία ηγείται της ανάπτυξης του λειτουργικού συστήματος για κινητές συσκευές Android. Η Google μετακινείται όλο και περισσότερο σε υλικό τηλεπικοινωνιών: συνεργάζεται με μεγάλους κατασκευαστές ηλεκτρονικών για την παραγωγή των συσκευών Nexus και εξαγόρασε την Μοτορόλα τον Μάιο του 2012.

Σύμφωνα με τους ανεξάρτητους παρόχους στοιχείων επισκεψιμότητας Alexa και SimilarWeb, το Google.com είναι πρώτο και δεύτερο σε επισκεψιμότητα αντίστοιχα, έχει την υψηλότερη επισκεψιμότητα ανάμεσα στις μηχανές αναζήτησης, έχοντας περισσότερους από 16 δισεκατομμύρια επισκέπτες ανά μήνα Σήμερα η μηχανή αναζήτησης Γκούγκλ είναι μια από τις δημοφιλέστερες, και οι φράσεις «κάνω γκούγκλ», «γκουγκλάρω», «γκουγκλίζω»,«google it» ή «μπαίνω στον γκούγκλη» είναι συνώνυμες με το «ψάχνω για πληροφορίες στο Διαδίκτυο».

Αντίστοιχα, στην αγγλική γλώσσα το ρήμα “to google” έχει αποκτήσει πλέον ταυτόσημη έννοια με το ρήμα «αναζητώ», και, πρόσφατα, το ίδιο ρήμα προστέθηκε στο αγγλικό λεξικό Μέρριαμ-Γουέμπστερ με όλα τα παράγωγά του (to google > googling > googled).

Ο χώρος στέγασης των γραφείων της Google

Αρχικά, όταν η Google αποτελούσε ακαδημαϊκό προϊόν και όχι ιδιωτική εταιρεία, χρησιμοποιούσε ως χώρο στέγασης ένα γκαράζ μιας φίλης των Λάρρυ Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν στην περιοχή του Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια. Από τη στιγμή της ίδρυσής και εισαγωγής της στο χώρο της τεχνολογίας πραγματοποιήθηκε και η μετάβασή της στα κεντρικά γραφεία της, το 2006, στην περιοχή του Mountain View, όπου και αποκαλούνται ως «Googleplex».

Σήμερα, τα γραφεία της Google βρίσκονται υπό ανακαίνιση από το Δανό αρχιτέκτονα Bjarke Ingels, ο οποίος πρόκειται να αναδιαμορφώσει πλήρως, μέσα σε 30 περίπου μήνες, το σχεδιασμό των γραφείων της στην περιοχή του Mountain View, όπου και θα συνεχίσουν να στεγάζονται. Στόχος του είναι να εμπλουτίσει το σχεδιασμό της με «πλήθος φουτουριστικών στοιχείων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο ίδιος. Τα γραφεία της Google καταλαμβάνουν συνολική έκταση 55.000 τετραγωνικών μέτρων και πρόκειται να αναδομηθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσφέρουν ένα απόλυτα δημιουργικό και ευχάριστο περιβάλλον εργασίας, μέσα στη φύση, με οάσεις πρασίνου και λειτουργικούς χώρους, στους χιλιάδες υπαλλήλους της.

Gmail

Η υπηρεσία του Gmail είναι ένα δωρεάν λογισμικό email που κυκλοφόρησε την 1η Απριλίου του 2004. Το ιδιαίτερο πλεονέκτημα που προσφέρει, σε αντίθεση με τις άλλες υπηρεσίες email, είναι ότι κάθε χρήστης έχει στη διάθεσή του ένα μεγάλο αποθηκευτικό χώρο μηνυμάτων, μεγέθους που φτάνει τα 15GB. Αυτό το πλεονέκτημα απαλλάσει το χρήστη από την υποχρεωτική διαγραφή μηνυμάτων λόγω έλλειψης χώρου αποθήκευσης.

Google Drive

Το Google Drive είναι μια υπηρεσία δωρεάν αποθήκευσης και συγχρονισμού αρχείων, που επιτρέπει τη δυνατότητα αποθήκευσης πληροφοριών, διαμοιρασμού αρχείων, καθώς και συνεργατικής επεξεργασίας αρχείων μεταξύ χρηστών σε επικοινωνία, μέσω του εργαλείου Google Docs. Κυκλοφόρησε στις 24 Απριλίου του 2012 και προσφέρει στον εκάστοτε χρήστη τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση στα προσωπικά του αρχεία, ανεξάρτητα από την περιοχή, στην οποία αυτός βρίσκεται.

Google +

To Google + προσφέρει μια δωρεάν υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, που κυκλοφόρησε στις 28 Ιουνίου του 2011 και αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο κοινωνικό διαδικτυακό χώρο, μετά από το Facebook. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα του Google + ως κοινωνικό δίκτυο είναι ότι παρέχει, αφενός, τη δυνατότητα βιντεοκλήσεων έως 10 χρηστών ταυτόχρονα μέσω της υπηρεσίας Hangouts, και αφετέρου, τη δυνατότητα επεξεργασίας φωτογραφιών.

Google maps

Οι Χάρτες Google (Αγγλικά: Google Maps) είναι υπηρεσία χαρτογράφησης στο Διαδίκτυο. Η εφαρμογή και η τεχνολογία της υπηρεσίας παρέχεται από την Google και υποστηρίζει πολλές υπηρεσίες που βασίζονται σε χάρτες, συμπεριλαμβανομένου της ιστοσελίδας “Χάρτες Google”. Προσφέρει χάρτες δρόμων και σχεδιαστή διαδρομών για μεταφορές με τα πόδια, αυτοκίνητο, ποδήλατο (beta) ή μέσα μαζικής μεταφοράς. Περιλαμβάνει επίσης εντοπισμό των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε πόλεις σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι δορυφορικές εικόνες των Χαρτών Google δεν ανανεώνονται σε πραγματικό χρόνο, ωστόσο η Google προσθέτει δεδομένα στη Κύρια Βάση δεδομένων της σε τακτική βάση και οι περισσότερες από τις εικόνες δεν είναι πάνω από τριών ετών. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε αναβάθμιση τον Ιούλιο του 2012, η Ελλάδα ήταν μία από τις 11 χώρες που επιλέχθηκαν.

Σχετικά με τα doodles

Τα doodles είναι ξεχωριστές εκδόσεις του λογοτύπου της Google στην αρχική της σελίδα. Το πρώτο doodle δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο για πρακτικούς λόγους και κανείς δεν φανταζόταν ότι θα γίνει τόσο δημοφιλές και ότι θα καταλήξει να θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της σελίδας αναζήτησης της Google. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σήμερα πλέον πολλοί ανυπομονούν να δουν κάθε νέο doodle που δημιουργούμε! Τα doodles δημιουργούνται για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων. Μπορεί να είναι η πρώτη μέρα του σχολείου, τα γενέθλια του Οδυσσέα Ελύτη ή η 50η επέτειος από την ανακάλυψη του γενετικού κώδικα. Η doodle ομάδα της Google ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Η ιστορία των doodles

Πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία των doodles; Το 1998,οι ιδρυτές της Google, Larry Page και Sergey Brin ήθελαν να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν καθώς ήθελαν να πάνε στο Burning Man φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα. Έτσι τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο (stick figure drawing) πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται «εκτός γραφείου». Οι χρήστες, παρά το αρχικό ξάφνιασμά τους, αντιμετώπισαν με ενθουσιασμό την αλλαγή στο κλασικό λογότυπο της Google καθώς και την «παιχνιδιάρικη» διάθεση της τότε νεαρής εταιρίας.

Το 2000, ο Larry και ο Sergey διόρισαν τον Webmaster Dennis Hwang ως επικεφαλή της ομάδας των doodles και δώδεκα χρόνια αργότερα, η ομάδα έχει εξελιχθεί σε ένα μεγάλο τμήμα εικονογράφων (τους doodlers) και μηχανικών, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει πάνω από 1000 doodles.

Θέλετε να δείτε όλα τα doodles που έχουν δημιουργηθεί;

Μπορείτε πάντα να επισκεφτείτε το www.google.com/doodles, για να δείτε όλα τα doodles που έχουν εμφανιστεί στη Google σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε στο doodle της κιθάρας Les Paul ή να παίξετε με το doodle PAC-MAN.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments