Κόσμος
pagenews.gr / Κόσμος / Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Τέλος από το υπουργείο Οικονομικών – Αναλαμβάνει Πρόεδρος της Bundestag
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Τέλος από το υπουργείο Οικονομικών – Αναλαμβάνει Πρόεδρος της Bundestag | Pagenews.gr
Pagenews Team 27 Σεπτεμβρίου 2017, 13:05 27 Σεπτεμβρίου 2017, 13:05

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών,  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποχωρεί από τη θέση του και θα αναλάβει την προεδρία της Γερμανικής Κάτω Βουλής, της Bundestag, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Bild.

Ο 75χρονος Γερμανός πολιτικός, δέχθηκε την πρόταση της Άνγκελα Μέρκελ να αναλάβει αυτή την θέση, καθώς η εμπειρία του θεωρείται πολύτιμη προκειμένου να γίνει το ανάχωμα των δημοκρατικών δυνάμεων στην είσοδο των ακροδεξιών του AfD στην Βουλή.

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ήταν ασφαλώς ένας καλός πρόεδρος της Βουλής (Bundestag)» ανέφερε ο αντιπροέδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP), Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι.

«Βέβαια ποιον θα προτείνει το αποφασίζει αποκλειστικά η ίδια η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU)» πρόσθεσε ο φιλελεύθερος πολιτικός.

Ο Κουμπίτσκι θα είναι υποψήφιος του FDP για διάφορα υπουργεία στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πράσινους.

Η Κ.Ο. του CDU θα προτείνει τον Σόιμπλε επισήμως για τη νέα του θέση στις 17 Οκτωβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από χθες είχαν δημοσιοποιηθεί πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Σόιμπλε δέχονταν πιέσεις προκειμένου να αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας και να γίνει πρόεδρος του νέου κοινοβουλίου.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Συντηρητικών ενέτειναν την πίεση προς τον Σόιμπλε την Τρίτη, προκειμένου να τερματιστεί η θητεία του στο υπουργείο στο οποίο βρίσκεται από το 2009. Οι αμφιβολίες για το αν μπορεί να μείνει στη θέση του ενισχύθηκαν έπειτα από το εκλογικό αποτέλεσμα και το πόσο αυτό περιπλέκει τις προσπάθειες σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού. Πρόκειται για πολυπόθητη θέση, ιδιαίτερα για τους Φιλελεύθερους, τη στήριξη των οποίων χρειάζεται η καγκελάριος.

Σημειώνεται ότι η θέση του προέδρου της Bundestag θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, διότι οι συνεδριάσεις της προβλέπονται θυελλώδεις λόγω της παρουσίας του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» (ΑfD).

Κακή εξέλιξη για την Ελλάδα;

Αν τελικά στο υπουργείο Οικονομικών δεν παραμείνει ο Σόιμπλε αλλά το αναλάβει κάποιος από το κόμμα των Φιλελευθέρων αυτό δεν θα είναι καλή εξέλιξη για την Ελλάδα. Οι Φιλελεύθεροι έχουν ακόμα πιο σκληρή στάση απέναντι στο ελληνικό ζήτημα απ’ ότι οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ.

Διαβάστε επίσης: Reuters: Οι Γερμανοί θέλουν για πρόεδρο της Βουλής τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Ετικέτες: 


2017