Διεθνή

Καταλονία: Ένταση και επεισόδια σε εκλογικά κέντρα που διεξάγεται το δημοψήφισμα, κατασχέθηκαν κάλπες και ψηφοδέλτια (pics)

Καταλονία: Ένταση και επεισόδια σε εκλογικά κέντρα που διεξάγεται το δημοψήφισμα, κατασχέθηκαν κάλπες και ψηφοδέλτια (pics)
Οι κάλπες άνοιξαν στην Καταλονία για τo δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, αλλά την ίδια ώρα επιβεβαιώθηκαν και οι ανησυχίες για εντάσεις.

Η Μαδρίτη επιμένει ότι το δημοψήφισμα δεν θα γίνει και το χαρακτηρίζει παράνομο και αντισυνταγματικό, αλλά κάτοικοι στη Καταλονία είναι αποφασισμένοι να ψηφίσουν και από τα ξημερώματα έκαναν ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα.

Τα πρώτα επεισόδια ξέσπασαν σε εκλογικά κέντρα, καθώς η αστυνομία προσπαθεί να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, επιχειρώντας να απομακρύνει τους πολίτες που βρίσονταν εκεί. Ηδη έχουν δοθεί στη δημοσιότητα πολλά βίντεο με συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και πολιτών, ακόμη και μπροστά σε μικρά παιδιά, ή με τους εκπροσώπους του νόμου να τραβούν με τη βία ηλικιωμένους.

Μάλιστα, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, των Podemos, δημοσίευσε στο Twitter φωτογραφίες με αιμόφυρτους ηλικιωμένους ψηφοφόρους και το ερώτημα «Μαριάνο Ραχόι αυτή είναι η νίκη σου;»

«Δεν φοβόμαστε». «Είμαστε ειρηνικοί άνθρωποι», φώναζαν συγκεντρωμένοι έξω από εκλογικό κέντρο της Βαρκελώνης, την ώρα της αστυνομικής επέμβασης, σύμφωνα με μαρτυρίες που μεταδίδει το Reuters. Δεκάδες μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της ισπανικής αστυνομίας έσπρωχναν με τις ασπίδες τους τους ανθρώπους που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από αυτό το εκλογικό κέντρο.

Πάντως, σε άλλες περιοχές της Καταλονίας, κυρίως σε μικρά χωριά, κάποιοι ήδη ψηφίζουν.

Εισβολή στο εκλογικό κέντρο που θα ψήφιζε ο Πουτζεμόντ

Η αστυνομία εισέβαλε με τη βία και στο εκλογικό κέντρο της Χιρόνα, όπου επρόκειτο να ψηφίσει ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ.

Αστυνομικοί απομάκρυναν το συγκεντρωμένο πλήθος και εισέβαλαν στον χώρο για να κατασχέσουν ψηφοδέλτια και κάλπες.

Όμως, ο Πουτζεμόντ ψήφισε τελικά, σε ένα χωριό της περιοχής.

Δήμαρχος Βαρκελώνης: Δειλή η κυβέρνησηΜε ανάρτησή της στο Twitter, η Αντα Κολάου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την παρέμβαση της ισπανικής αστυνομίας.

«Ο πρόεδρος μιας δειλής κυβέρνησης γέμισε την πόλη μας με αστυνομία. Η Βαρκελώνη, μια ειρηνική πόλη, δεν φοβάται».

«Τυπώστε σπίτι σας τα ψηφοδέλτια»

Σε μία προσπάθεια να προχωρήσει κανονικά το δημοψήφισμα, η κυβέρνηση της Καταλονίας ανακοίνωσε ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να πάνε σε όποιο εκλογικό κέντρο βρουν ανοιχτό, για να ψηφίσουν, αν έχει κλείσει εκείνο στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης, Τζόρντι Τουρούλ, δήλωσε ότι θα θεωρηθούν έγκυρα τα ψηφοδέλτια που θα τυπώσουν στο σπίτι τους οι πολίτες. «Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τηρώντας τις εγγυήσεις για τις οποίες έχουμε δεσμευθεί», τόνισε ο Τουρούλ συμπλήρωσε.Στην ουρά από τα ξημερώματα

Από τα ξημερώματα της Κυριακής οι πολίτες άρχισαν να σχηματίζουν ουρές μπροστά από τα εκλογικά κέντρα, αψηφώντας την απαγόρευση. «Ξύπνησα νωρίς γιατί η επαρχία μου με χρειάζεται», δήλωσε στο Reuters η Εουλαλία Εσπινάλ Τάρο. Η 65χρονη συνταξιούχος στάθηκε στην ουρά, μαζί με περίπου άλλα 100 άτομα, έξω από εκλογικό κέντρο σε σχολείο στη Βαρκελώνη, στις 5 το πρωί της Κυριακής. «Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί, αλλά πρέπει να είμαστε εδώ», συμπλήρωσε.

Πριν ανοίξουν οι κάλπες, πολίτες έφραζαν τις πόρτες των εκλογικών κέντρων, για να μην επιτρέψουν στην αστυνομία να εμποδίσει τη διαδικασία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments