Ελλάδα

Paradise Papers: Τα ονόματα 130 Ελλήνων στα επίμαχα έγγραφα

Paradise Papers: Τα ονόματα 130 Ελλήνων στα επίμαχα έγγραφα
Ανάμεσα στα 13,4 εκατ. έγγραφα των Paradise Papers, ο όρος «Ελλάδα» εμφανίζεται 6.000 φορές. Συγκριτικά επισημαίνεται ότι στις offshore της Μάλτας για παράδειγμα ο όρος «Ελλάδα» εμφανίζεται σε 5.553 έγγραφα, στις Μπαχάμες σε 539 έγγραφα, στα Μπαρμπέιντος σε 222 έγγραφα στις Βερμούδες σε 33 και στην Αρούμπα σε 10 έγγραφα.

Εκάλη, Πολιτεία, Διόνυσος, Παλαιό Φάληρο, Μαρούσι, Νέο Φάληρο, Γλυφάδα, Αγία Παρασκευή, Κηφισιά, Βουλιαγμένη, Βούλα, Άλιμος, Χαλάνδρι, Βριλήσσια, Ψυχικό, Νέα Ερυθραία και Βύρωνας είναι οι περιοχές όπου εμφανίζονται οι διευθύνσεις φυσικών προσώπων και εταιρειών, στοιχεία των οποίων βρέθηκαν στα Paradise Papers.

Η παγκόσμια αγορά ταράσσεται συθέμελα από τις αποκαλύψεις των Paradise Papers με τους Έλληνες να έχουν το δικό τους “μέρισμα” καθώς περισσότερα από 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος εμφανίζονται να συνδέονται με offshore εταιρείες που εντοπίζονται στα αρχεία της Appleby.

Σύμφωνα με το Έθνος, μεταξύ των ελληνικών ονομάτων υπάρχουν και πρόσωπα που συνδέονται με Έλληνες πολιτικούς ενώ στα περιβόητα Paradise Papers εμφανίζονται και υπεράκτιες εταιρείες που έλαβαν δάνεια από ελληνικές τράπεζες, καθώς και Έλληνες που έχουν απασχολήσει τις Αρχές για φορολογικές και άλλες υποθέσεις.

Μεταξύ των Ελλήνων μάλιστα, υπάρχουν εφοπλιστές, πολιτικοί και ένας μεγαλοτραπεζίτης. Παράλληλα, στα Paradise Papers αποκαλύπτονται 252 καταχωρήσεις διευθύνσεων επικοινωνίας στην Ελλάδα ενώ το όνομα της χώρας εμφανίζεται περίπου 6.000 φορές.

Το διεθνές τζετ σετ

Τα Paradise Papers αποτελούν πονοκέφαλο γαι όλο το διεθνές τζετ σετ. Βασίλισσα Ελισάβετ, μέλη του συμβουλίου του Τραμπ, εταιρεία που ανήκει στον γαμπρό του Βλάντιμιρ Πούτιν και ακόμα 127 πολιτικοί και διάσημοι από 47 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 14 πρώην ή νυν ηγετών κρατών, βρίσκονται μεταξύ των υπερπλουσίων των εγγράφων που αποκαλύφθηκαν.

Τα Paradise Papers, 13,4 εκατ. έγγραφα, είναι το νέο παγκόσμιο οικονομικό σκάνδαλο, που αποκαλύπτει ποιοι είναι οι ισχυροί και υπερπλούσιοι που έχουν επενδύσει περίπου 7,9 τρισεκατομμύρια ευρώ στους φορολογικούς παραδείσους. Τα ονόματα που αποκαλύπτονται περιλαμβάνουν πολιτικούς ηγέτες, πολυεθνικές εταιρείες αλλά και φυσικά πρόσωπα που κινούν τα νήματα της παγκόσμιας αγορά.

Εκτός από τη Βασίλισσα Ελισάβετ της Μεγάλης Βρετανίας, πολυεθνικές όπως η Apple, η Nike και άλλες εταιρείες είναι μεταξύ των ονομάτων που περιλαμβάνουν τα έγγραφα των Paradise Papers. Σύμφωνα με τα αρχεία που επικαλείται το BBC, περίπου 10 εκατ. λίρες από την προσωπική περιουσία της Βασίλισσας της Αγγλίας έχουν επενδυθεί σε αποθεματικά fund στα νησιά Κέιμαν.

Ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο Bono, η Μαντόνα, αλλά και η Uber, το Facebook και το Twitter είναι μεταξύ των γερών ονομάτων στα Paradise Papers.

Επιπλέον, στα έγγραφα εμφανίζεται ο οικονομικός διαχειριστής του πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, ο οποίος διαχειριζόταν τραστ φοροδιαφυγής στα νησιά Κέιμαν, μεγάλα ονόματα της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, δύο Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ένα σύνθετο δίκτυο offshore για να αποκτήσουν μετοχές των ποδοσφαιρικών ομάδων Άρσεναλ και Έβερτον.

Δισεκατομμυριούχοι, ευγενείς, επιχειρηματίες, κληρονόμοι, επενδυτές, καταδικασθέντες απατεώνες και πρώην πολιτικοί, όπως ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ αλλά και εταιρείες όπως η Sixt, η Deutsche Post ή η αλυσίδα ξενοδοχείων Meininger, η Siemens, η Allianz, η Bayer και η Deutsche Bank είναι ακόμα μεταξύ των Paradise Papers.

Συγκεκριμένα, η γερμανική εφημερίδα SZ αναφέρει ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν πως εταιρείες κολοσσοί όπως η Nike, η Apple, η Uber ή το Facebook συρρικνώνουν τους φόρους τους σε αστεία χαμηλά ποσοστά, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, Τwitter και Facebook φέρεται να έχουν πάρει εκατομμύρια δολάρια από επενδυτικά κεφάλαια που συνδέονται με ρωσικούς κρατικούς οικονομικούς θεσμούς. Το Twitter και το Facebook έλαβαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια επενδύσεων που τα ίχνη τους οδηγούν σε ρωσικούς κρατικούς οικονομικούς θεσμούς.

Όπως ακριβώς και με τα Panama Papers τα έγγραφα ελήφθησαν από τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία μοιράστηκε τα στοιχεία με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ). Ένα παγκόσμιο δίκτυο 380 ερευνητών – δημοσιογράφων από 67 διαφορετικές χώρες, έψαχναν για σχεδόν έναν χρόνο στα άδυτα των 13,4 εκατ. εγγράφων που έφεραν στο φως τα “κρυφά χρήματα” του 1/5 των πιο γνωστών υπεράκτιων οικονομικών κέντρων μυστικότητας στον κόσμο.

Τα Paradise Papers αφορούν λιγότερο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος που προέρχεται από φοροδιαφυγή και παράνομες δραστηριότητες και περισσότερο σχήματα που βρίσκονται στο όριο της νομιμότητας και χρηματικά ποσά που διέφυγαν μέσα από τα κενά του διεθνούς φορολογικού συστήματος και αποτελούν προϊόν σχημάτων φορολογικής βελτιστοποίησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments