Πολιτισμός

“Καινούργια Σελίδα”: Η κριτική του www.pagenews.gr (pics)

“Καινούργια Σελίδα”: Η κριτική του www.pagenews.gr (pics)
Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την παράσταση “Καινούργια Σελίδα”.

Πριν λίγες ημέρες πήγα στο Μικρό Γκλόρια για να παρακολουθήσω τη δραματική κομεντί του Neil Simon « Καινούργια Σελίδα». Το εν λόγω θέατρο είναι μικροσκοπικό και είναι ιδανικό για παραστάσεις με έντονο συναίσθημα, δεδομένου πως αν έχεις την τύχη να είσαι στην πρώτη σειρά νιώθεις και εσύ πως είσαι πάνω στη σκηνή και εισπράτεις τα vibes των ηθοποιών αλλά και των υπολοίπων θεατών. 

Γράφει η Έπη Τρίμη 

Μισή ώρα μετά η πρώτη σκέψη που μου ήρθε στο μυαλό ήταν πως η αγάπη είναι εσωτερική υπόθεση. Δεν μπορείς να δώσεις αν δεν είσαι καλά μέσα σου και αν δεν μοιράζεσαι δε ζεις, απλά υπάρχεις και αναπνέεις. Πρόκειται για μια παράσταση που συγκαταλέγεται σ’ αυτές που θα τις προτείνεις τη σεζόν αυτή. 

Κριτική: 

Ο Neil Simon, γεννημένος στις 4 Ιουλίου του 1927 είναι ένας Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους συγγραφείς της κωμωδίας στην αμερικανική λογοτεχνική ιστορία. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έχει λάβει περισσότερα Oscar και Tony υποψηφιότητες από κάθε άλλο συγγραφέα, πολλοί θεωρούν ότι έχει υποτιμηθεί ως θεατρικός συγγραφέας κατά το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του, επειδή έγραψε κωμωδίες παρά δράμα.

Η «Καινούργια Σελίδα», είναι μια αυτοβιογραφία που πραγματεύεται την απώλεια της πρώτης συζύγου, τον πόνο, τη διαχείριση του θυμού, της θλίψης και της ανάγκης για φυγή. Πρόκειται για μια ωδή στην αγάπη, στην αφοσίωση και στην ανάγκη μιας νέας αρχής. Είναι ένα θεατρικό που απευθύνεται στον καθημερινό άνθρωπο που δεν είναι φτιαγμένος από ατσάλι και που κάνει εσωτερικές διεργασίες προκειμένου να σπάσει τα δεσμά του πόνου και να προχωρήσει. 

Όπως και εγώ, είναι βέβαιο πως ο θεατής θα είδε πολλά στοιχεία που δεν είναι πρωτόγνωρα στη ζωή του. Όλοι έχουμε ζήσει μια απώλεια και όλοι θέλουμε να γυρίσουμε μια καινούργια σελίδα στη ζωή μας κλείνοντας το «τεφτέρι» των παλιών μας λογαριασμών. Το να βρεις τη δύναμη να απαγκιστρωθείς , να στηριχτείς στα πόδια σου και να αποτολμήσεις θέλει κουράγια αλλά και την υποστήριξη φίλων και συγγενών. 

Ο συγγραφέας, στο εν λόγω έργο, μεταπλάθει αυτή την τόσο προσωπική ιστορία σε μια εξαιρετικά αστεία και συγκινητική κωμωδία. Μια δραματική κομεντί για τις δυσκολίες αλλά και τις υπέροχες ανατροπές που μας επιφυλάσσει η ζωή, ένα έργο για όλες αυτές τις καινούργιες σελίδες που καλούμαστε να γυρίσουμε στην πορεία μας. Η ρήση «ποτέ μη λες ποτέ» ταιριάζει γάντι.

Η σκηνοθεσία έγινε με πολύ σεβασμό από το Γιάννη Μόσχο, με πρωταγωνιστές τους Ταξιάρχη Χάνο, Μαρία Καλλιμάνη, Άνδρη Θεοδότου και τον Άγγελο Μπούρα. Οι ηθοποιοί έδωσαν ψυχή επί σκηνής, τα λόγια που ειπώθηκαν , οι κινήσεις τους αλλά και όλα τα ευτράπελα δεν είχαν τίποτε το υπερβολικό. Αντιθέτως, ένιωσα να αναβλύζουν δάκρυα από τα μάτια μου αλλά και πολλά γέλια. Η ζωή, άλλωστε, είναι μια χαρμολύπη. Υπήρξε μια ισορροπία συναισθημάτων και το εύρημα των ροζ και χακί-γκρι χρώματος ρούχων που κάποια στιγμή μπλέκονται και παύουν να είναι στοιχείο αναφοράς του καθενός πρωταγωνιστή αλλά μπλέκονται δείχνει πώς το δέσιμο και η κοινή ζωή κάνουν το «εγώ», «εμείς». 

Θαυμάσια σκηνικά, λιτά αλλά καλόγουστα, ωραία ρούχα και παπούτσια, πολλές εναλλαγές, όμορφοι διάλογοι και εξαιρετικοί ηθοποιοί. Η παράσταση διαθέτει όλα τα συστατικά προκειμένου να αφήσει το θεατή για μέρες συνεπαρμένο. Άλλωστε δεν υπήρξε θεατής που δε σχολίασε θετικά την παράσταση.

Υπόθεση: 

Ο συγγραφέας Τζορτζ Σνάιντερ, ένας μεσήλικας άντρας που έχει πρόσφατα χηρέψει, και η ηθοποιός Τζένη Μαλόουν, η οποία έχει μόλις πάρει διαζύγιο από τον πρώτο σύζυγό της, έχουν κουραστεί να βγαίνουν ραντεβού και αποφασίζουν πως δεν είναι έτοιμοι να κάνουν μια καινούργια αρχή. Όμως ο αδελφός του Τζορτζ, ο Λέο Σνάιντερ, και η φίλη της Τζένη, η Φαίη Μέντγουϊκ, δεν τους αφήνουν ήσυχους, τους πιέζουν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους. Ο Λέο και η Φαίη, που γνωρίζονται από παλιά και αντιμετωπίζουν προβλήματα στους γάμους τους, ξαναβρίσκονται τυχαία ένα βράδυ και κανονίζουν να προξενέψουν τον Τζορτζ με την Τζένη. Αρχικά και οι δυο αρνούνται κατηγορηματικά το προξενιό, όταν όμως θα γνωριστούν από ένα παιχνίδι της τύχης θα ανατραπούν οι βεβαιότητές τους και θα ερωτευθούν τρελά ο ένας τον άλλο. Και ενώ ο Τζωρτζ και η Τζένη αποφασίζουν να γυρίσουν μαζί καινούργια σελίδα στη ζωή τους το παρελθόν τούς στοιχειώνει και εμφανίζονται τα πρώτα σύννεφα στη σχέση τους. Θα μπορέσει ο έρωτάς τους να υπερβεί τα εμπόδια;»

Συντελεστές:

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Γιάννης ΜόσχοςΣκηνικά-Κοστούμια: Τίνα ΤζόκαΜουσική: Νίκος ΒίττηςΦωτισμοί: Λευτέρης ΠαυλόπουλοςΒοηθός σκηνοθέτη: Ναζίκ ΑϊδινιάνΒοηθός σκηνογράφου: Τζέλα ΧριστοπούλουΦωτογράφος: Μαριλένα ΣταφυλίδουΨηφιακή επεξεργασία: Μάριος ΓαμπιεράκηςΠαραγωγή : Α.Μ ΤΕΧΝΗΧΩΡΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε

Info:

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 20:15, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:15, Κυριακή στις 19:15 (μέχρι 28/1/2018)Διάρκεια: 120 λεπτά με διάλειμμαΘέατρο Μικρό Γκλόρια, Ιπποκράτους 7, Αθήνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments