Διεθνή

Ουκρανία-Αυστρία: Τη δυνατότητα αποστολής κυανόκρανων συζήτησαν Ποροσένκο – Κουρτς

Ουκρανία-Αυστρία: Τη δυνατότητα αποστολής κυανόκρανων συζήτησαν Ποροσένκο – Κουρτς
Τη δυνατότητα αποστολής κυανόκρανων συζήτησαν Ποροσένκο - Κουρτς στην Βιένη.

Σε συνομιλίες που είχαν στην Αυστρία, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, αποφασίστηκε η δυνατότητα μίας ειρηνευτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Ουκρανία, σχετικά με τη δυνατότητα αποστολής κυανόκρανων.

Ο επικεφαλής του ουκρανικού κράτους, το βράδυ της Πέμπτης, έδωσε το παρών στον φημισμένο ”Χορό της Κρατικής Όπερας της Βιέννης”, προσκεκλημένος του προέδρου της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν. Σύμφωνα με τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, θα πρέπει να ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέχρι να αποφασιστεί η ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία, για την οποία ωστόσο υπάρχει ”ευρεία διεθνής υποστήριξη και τα μηνύματα από την Ρωσία είναι επίσης θετικά”.

Ο ίδιος, σε επισκέψεις του στην Ανατολική Ουκρανία ως Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών διαπίστωσε πόσο επείγουσα είναι η ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Πέτρο Ποροσένκο επισήμανε ότι στη διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας στον ΟΑΣΕ το 2017 ενισχύθηκε σημαντικά ο αριθμός των παρατηρητών του διεθνούς οργανισμού στην Ανατολική Ουκρανία και βελτιώθηκε ο τεχνικός εξοπλισμός τους. Κατά τις συνομιλίες του Πέτρο Ποροσένκο με τον Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν κοινή ήταν η άποψη ότι η Συμφωνία του Μινσκ πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως, ενώ τονίστηκε το πολύ καλό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών και ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος της Αυστρίας θα επισκεφθεί επίσημα το Κίεβο τον ερχόμενο μήνα.

Ο Αυστριακός πρόεδρος είπε με σιγουριά πως όσο η κατάσταση παραμένει σταθερή στην Ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία, η χώρα του δεν πρόκειται να αναλάβει καμία πρωτοβουλία για άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ο Βαν ντερ Μπέλεν με την σειρά του τόνισε πως η Βιέννη υπήρξε μία από τις πρώτες πρωτεύουσες που είχαν αναγνωρίσει την Ουκρανία και από τότε οι σχέσεις τους έχουν εξελιχθεί πολύ καλά τόσο στον οικονομικό και πολιτικό, όσο και στον πολιτιστικό τομέα. 

Ο Πέτρο Ποροσένκο από την άλλη είπε ότι υποστηρίζει πλήρως το γεγονός ότι η Αυστρία πρόκειται να θεωρεί μελλοντικά την Ουκρανία ως ασφαλή χώρα προέλευσης, σημειώνοντας πως στη διάρκεια της "ρωσικής επιθετικότητας", το Κίεβο μπόρεσε να φροντίσει 1,6 εκατομμύριο εσωτερικούς πρόσφυγες.

Τέλος, σύμφωνα με το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, μέσα στο 2017 οι αιτούντες άσυλο από την Ουκρανία ανήλθαν σε 484, κατά 110 (30%) περισσότεροι από το 2016, με την Ουκρανία να βρίσκεται στην ένατη θέση του καταλόγου των χωρών των αιτούντων άσυλο στην Αυστρία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments