Πολιτισμός

“Καρυδότσουφλο”: Το νέο μυθιστόρημα του Ίαν ΜακΓιούαν

“Καρυδότσουφλο”: Το νέο μυθιστόρημα του Ίαν ΜακΓιούαν
Στο «Καρυδότσουφλο» ο βραβευμένος Βρετανός συγγραφέας αφηγείται μια κλασική ιστορία δολοπλοκίας εμπνευσμένη από τον Άμλετ του Σαίξπηρ. Την ιστορία αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο ένα αγέννητο παιδί.

"Καρυδότσουφλο": Το νέο μυθιστόρημα του Ίαν ΜακΓιούαν

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Η Τρούντυ είναι μια νεαρή όμορφη γυναίκα παντρεμένη με τον Τζον, έναν ευκατάστατο και ιδιαίτερα ευαίσθητο διανοούμενο που την αγαπάει πολύ. Η κακομαθημένη Τρούντυ είναι έγκυος στο παιδί τους, αλλά διατηρεί ερωτική σχέση με τον αδερφό του Τζον. Το παράνομο ζευγάρι εξυφαίνει ένα σατανικό σχέδιο για να απαλλαγούν από τον ενοχλητικό σύζυγο και να κληρονομήσουν την περιουσία του. Ωστόσο, υπάρχει ένας μάρτυρας των δολοπλοκιών τους: πρόκειται για το φιλοπερίεργο έμβρυο που παρακολουθεί και ακούει τα πάντα μέσα από τη μήτρα της Τρούντυ.

Το «Καρυδότσουφλο» είναι μια κλασική ιστορία φόνου και εξαπάτησης. Ένα θαυμάσια δομημένο θρίλερ, γεμάτο αναφορές στον Σαίξπηρ αλλά και στη σύγχρονη αγγλική ποίηση, γραμμένο από έναν μάστορα του είδους.

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«Εδώ μέσα ονειρεύομαι τα προνόμιά μου –ασφάλεια, γαλήνη χωρίς βαρύτητα, καμιά υποχρέωση, κανένα έγκλημα ή ενοχή. Σκέφτομαι ποιο είναι κατεξοχήν δικό μου μέσα στον εγκλεισμό μου. Δύο αντιθετικές ιδέες με κατατρύχουν. Τις άκουσα σε μια ραδιοφωνική εκπομπή την οποία είχε αφήσει η μητέρα μου να παίζει ενόσω μιλούσε στο τηλέφωνο. Καθόμασταν στον καναπέ στη βιβλιοθήκη του πατέρα μου, με τα παράθυρα διάπλατα ανοιχτά σε ένα ακόμα πνιγηρό μεσημέρι. Η πλήξη, έλεγε εκείνος ο μεσιέ Μπαρτ, δεν απέχει πολύ από τη μακαριότητα· ατενίζει κανείς την πλήξη από τις ακτές της απόλαυσης. Έτσι ακριβώς. Η συνθήκη του σύγχρονου εμβρύου. Σκέψου απλώς: να μην κάνεις τίποτε παρά μόνο να αναπτύσσεσαι, και μάλιστα η ανάπτυξή να μην είναι και συνειδητή πράξη. Να βιώνεις τη χαρά της καθαρής ύπαρξης, τη μονοτονία των αδιαφοροποίητων ημερών. Η παρατεταμένη μακαριότητα είναι πλήξη υπαρξιακής υφής. Αυτός ο εγκλεισμός δε θα ’πρεπε να είναι φυλακή. Μιλάω ως αθώος, βιώνω ωστόσο έναν οργασμό που παρατείνεται ως την αιωνιότητα –στο βασίλειο του θεσπέσιου εγκαταβιοί η πλήξη.

Αυτή είναι η περιουσία μου ως τη στιγμή που η μητέρα μου θέλησε τον πατέρα μου νεκρό. Τώρα ζω μέσα σε μια ιστορία και αγωνιώ για την έκβασή της. Πού είναι η πλήξη ή η μακαριότητα μέσα σ’ αυτό;»

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ίαν Μακ Γιούαν γεννήθηκε το 1948 και σπούδασε στα Πανεπιστήμια Sussex και East Anglia. Η πρώτη του συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Fist Love, Last Rites» κυκλοφόρησε το 1975 και τιμήθηκε με βραβείο Somerset Maughman. Το 1987 κέρδισε το Whitbread Award για το μυθιστόρημα «Child in Time». Το 1998 τιμήθηκε με το Man Booker Prize για το μυθιστόρημα «Άμστερνταμ». Στις τελικές λίστες για το ίδιο βραβείο βρέθηκαν και τα μυθιστορήματα «Έμμονη αγάπη» και «Εξιλέωση». Η «Εξιλέωση» μεταφέρθηκε με επιτυχία και στον κινηματογράφο από τον Τζο Ραιτ με πρωταγωνιστές την Κίρα Νάιτλι και τον Τζέιμς Μακ Αβόι.

ΤΙΤΛΟΣ: Καρυδότσουφλο

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ian McEwan 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Κατερίνα Σχινά 

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.:256 

Τιμή:12,20 €

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments