Οικονομία

Le Monde: Ανάσα οξυγόνου για τις μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Le Monde: Ανάσα οξυγόνου για τις μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα
Η καλή διεθνής συγκυρία δίνει μία ανάσα οξυγόνου στις μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με την γαλλική Le Monde.

"Μετά από μία συνεχή ύφεση εννέα χρόνων, η Ελλάδα τελικά ξαναβρήκε την ανάπτυξη το 2017, με αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία" επισημαίνει σε σημερινό της δημοσίευα η γαλλική Le Monde, η οποία βλέπει αισιόδοξα μηνύματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

"Αυτή η ανάπτυξη συνδέεται εν μέρει με την αύξηση των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών, που σημείωσαν πέρυσι αύξηση της τάξης 13,2%, φθάνοντας στα 28 δισ. ευρώ. Για να επιβιώσουν της κρίσης και της μείωσης στην εσωτερική κατανάλωση, οι ελληνικές επιχειρήσεις είχαν στόχο τις εξαγωγές" γράφει η εφημερίδα.

Μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα o Νίκος Παπουτσής, πρόεδρος της Metron Energy Applications, που δραστηριοποιείται σε 65 χώρες στον τομέα των μεταφορών, αποθήκευσης ενέργειας και διαχείρισης νερού τονίζει: «Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι πλέον τόσο τεταμμένη όσο το 2015, αλλά μια ελληνική εταιρεία μπορεί να πετύχει μόνο αν κάνει εξαγωγές, η ελληνική αγορά είναι πολύ μικρή» λέει ο Ν. Παπουτσής. Οι εξαγωγές της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 221% μεταξύ 2008 και 2017 και σήμερα απασχολεί 260 υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων 185 μηχανικών έναντι 131 πριν από εννέα χρόνια.

Σήμερα ο κ. Παπουτσής προσπαθεί να πείσει τους ερευνητές και τους νέους μηχανικούς στο εξωτερικό να επιστρέψουν στη χώρα. «Έχουμε ήδη κατορθώσει να φέρουμε πίσω πτυχιούχους μηχανικούς από αγγλικά πανεπιστήμια. Θέλουμε να πείσουμε τους νέους Έλληνες επιστήμονες ότι υπάρχουν καλές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα» λέει.

Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει επίσης το παράδειγμα της εταιρείας καλλυντικών Korres, η οποία για να συνεχίσει τη διεθνή της εξάπλωση, πούλησε πρόσφατα το 70% των μετοχών της σε ένα κινέζικο ταμείο επενδύσεων και διανομής. Ωστόσο οι μικρές επιχειρήσεις είδαν να μειώνεται ο κύκλος εργασιών τους και δυσκολεύονται να αναπτυχθούν, ενώ οι ελληνικές τράπεζες δεν δίνουν πλέον δάνεια,γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Προς επίλυση του προβλήματος η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανάπτυξη θα παρουσιάσουν την Τετάρτη ένα νέο πρόγραμμα στην Αθήνα για την υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων, τονίζει η Le Monde.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments