Πολιτική
pagenews.gr / Πολιτική / Η πρόκληση Ζάεφ και μία λύση που περνά μέσα από το Σύνταγμα
Η πρόκληση Ζάεφ και μία λύση που περνά μέσα από το Σύνταγμα | Pagenews.gr
Pagenews Team 6 Μαρτίου 2018, 20:24 6 Μαρτίου 2018, 20:24

Στο προσκήνιο ξανά το Σκοπιανό, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ να κάνει λόγο για διεθνή συνθήκη μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, που θα διασφάλιζε και στο μέλλον το ζήτημα του ονοματολογικού. 

"Ταυτόχρονα ας ανοιχτεί και το Σύνταγμα της Ελλάδας και να δούμε πως αυτοί μεριμνούν για τους Έλληνες εκτός Ελλάδας. Εγώ είμαι έτοιμος, όπως αυτοί μεριμνούν για τους Έλληνες εκτός Ελλάδας, έτσι και εμείς αντιστοίχως να μεριμνούμε για τους "Μακεδόνες" εκτός "Μακεδονίας"» σημείωσε ο Ζάεφ.

Μάλιστα, ο Ζάεφ αλλάζοντας διάθεση- τουλάχιστον ως προς αυτά που είχαν διαρρεύσει περί θετικής του διάθεσης σε μία ενδεχόμενη αλλαγή του Συντάγματος στη χώρα- πλέον ζητά να "δούμε και το ελληνικό Σύνταγμα". 

Νωρίτερα μάλιστα ο Ζάεφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με θέμα τις διαπραγματεύσεις της χώρας με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.

Σε σχετική ανακοίνωση δε, της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, ο γγ του ΟΗΕ χαιρέτισε τις μεταρρυθμίσεις που κάνει η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, περιλαμβανομένης της θετικής στάσης της χώρας στις σχέσεις με τους γείτονες.

Παράλληλα, στη συνομιλία αξιολογήθηκε θετικά η Συμφωνία Φιλίας και Καλής Γειτονίας μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας, ενώ ο Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε στήριξη στις συνομιλίες που διεξάγονται με την Ελλάδα υπό την αιγίδα του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Ο γγ του ΟΗΕ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, εκτίμησε ότι υπάρχει θετική δυναμική και δυνατότητα επίτευξης αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Ο Ζόραν Ζάεφ από την πλευρά του, εκτίμησε ότι η Συμφωνία με τη Βουλγαρία βελτίωσε τις διμερείς σχέσεις και συνεισέφερε στην αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και ενθάρρυνε το να γίνει προσπάθεια για την υπέρβαση του προβλήματος με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας.

Εξέφρασε παράλληλα, την ελπίδα ότι θα βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση και ότι αυτό θα είναι καλό και για τις δύο χώρες, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

«Να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με το παρελθόν και να εργαστούμε μαζί για ένα καλύτερο κοινό μέλλον» πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Υπενθυμίζεται ωστόσο, πως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπου του ζητήθηκε μάλιστα μεσολάβηση για το ζήτημα των 2 Ελλήνων στρατιωτικών.

Διεθνή συνθήκη και όχι αλλαγή Συντάγματος

Την υπογραφή και κύρωση μιας διεθνούς συμφωνίας για το όνομα αντί για την αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, προτείνει νωρίτερα ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ως εναλλακτική επίλυσης για το Σκοπιανό.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι «η όποια αλλαγή στο νομικό σύστημα της "Μακεδονίας" δεν αποτελεί μόνιμη εγγύηση για την Ελλάδα, επειδή, ότι αλλάξει μπορεί να επανέλθει».

Επιπλέον, ο Ζόραν Ζάεφ πρότεινε να ανοιχτεί και το Σύνταγμα της Ελλάδας σχετικά με το πως μεριμνά η Ελλάδα για τους Έλληνες εκτός Ελλάδας και την ίδια πρακτική να εφαρμόσει και η ΠΓΔΜ.

«Εγώ είμαι έτοιμος, όπως αυτοί μεριμνούν για τους Έλληνες εκτός Ελλάδας, έτσι και εμείς αντιστοίχως να μεριμνούμε για τους "Μακεδόνες" εκτός "Μακεδονίας"» σημείωσε ο Ζάεφ.

«Πρέπει να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια και των δύο λαών, των δύο χωρών και των δύο εθνών και, σε κάθε περίπτωση, να διαφυλάξουμε αυτό που σημαίνει συναίσθημα και αυτό είναι η ταυτότητα. Η ταυτότητα είναι συναίσθημα, κανείς δεν μπορεί να κάνει διαπραγματεύσεις και παζάρια γι’ αυτήν», ανέφερε.

Σημείωσε δε ότι οι δύο χώρες δεν πρέπει να θέτουν κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και υπεραμύνθηκε των θεμάτων σχετικά με την εθνική ταυτότητα.

Ως βιώσιμη λύση για το θέμα του ονόματος ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, πρότεινε την υπογραφή και κύρωση μίας διεθνούς συμφωνίας, αντί της αλλαγής του Συντάγματος. «Είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόσουμε αυτό που όλος ο κόσμος ξέρει και αυτό είναι η γνωστή διεθνής πρακτική επίλυσης τέτοιων διαφορών – διεθνείς συμφωνίες, κύρωση στα κοινοβούλια, αποφάσεις ΟΗΕ – και τότε (η λύση) θα μείνει αιώνια».

Τέλος, υπογράμμισε ότι με την μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και της εθνικής οδού που καταλήγει στα σύνορα με την Ελλάδα, η χώρα του κλείνει τα κεφάλαια που παραπέμπουν σε αλυτρωτισμούς.

Ετικέτες: 


2018